NARZĘDZIA

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
banderas

NARZĘDZIA

Post autor: banderas »

Temat chyba dobry i myślę,że podzielimy się tu naszymi zdobyczami lub pomysłami.Więc chyba zacznę od mojej 'zdobyczy'.

Kupiłem szlifierkę palcową ,12 V na zasilacz, może nie jest to luxus i jakaś dobra firma ale po dorobieniu uchwytów do różnych wierteł będzie służyła jako wiertarka od 0,5 do 3 mm.Kupiłem w niedzielę w REALU za niebagatelną kwotę 24 zł.
Obrazek
Obrazek
Jak dorobię tulejki to dołącze zdięcie.
Obrazek
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
vegelus

Re:NARZĘDZIA

Post autor: vegelus »

nie no fajnie :)
A zerkałeś na allegro? Mnie szlak trafil jak zobaczylem proxxona IB za ktorego dalem ponad 400 zl teraz mozna kupic za 150. Może lepiej dołożyć 100 i kupić coś solidniejszego?
Ja mam cos podobnego co z założenia było modelarskie i muszę powiedzieć, że się sprawdza do wiercenia dziurek. Ale moim proxxonem to ja dwoździe tne, frezuję, wiercę, szlifuję. Zreszto przy relacji K&M pokażę do czego używam szlifierki i statywu :)
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zauwaz tylko ze moc tego "ustrojstwa" to raptem 6 W.
Lepsza bylaby chyba jakas Einhelo-podobna za 90 zl o mocy 135 W.
Male otworki ponizej 1 mm najlepiej robi sie wiertlem osadzonym w takim recznym pokretle. Masz wtedy zachowana precyzje. Natomiast do wiertel powyzej 1 mm ta wiertareczka jest za slaba.
Sa tez dodatkowe roznego rodzaju tarczki, filce, papiery scierne, frezy .... ktorych niestety z ta wiertareczka nie zastosujesz.
No coz 24 zl nie majatek ale moim zdaniem lepsza bylaby jakakolwiek "tania" szlifiereczka na 220 V.
A najlepiej Proxxon :) :) :)
Awatar użytkownika
banderas

Post autor: banderas »

No cóż :mad: słowa krytyki jak najbardziej.Szlifiereczka sprawdziłem wiertłem 3 mm może i trochę słaba ale idzie do moich celów jak najbardziej wystarczy.Tulejki dorobię sam bo mam taką możliwość i podobne rzeczy już robiłem także z tym nie będzie problemu,końcówki typu okrągłe czy stożek z papierem ściernym też posiadam i sprawdziłem już przy K&M działa a na droższy sprzęt niestety po prostu mnie nie stać.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Nie przejmuj się ja mam taką samą, znaczy już drugą bo jedną już zajechałem, jak zerkniesz na relację z budowy szalupy to tam tą maszynkę widać na zdjęciach. Dokupiełem końcówki na małe wiertełka i mogę wiercić nawet 0,5 mm. Jeśli chodzi o bicie to faktycznie jest to zależne od egzemplarza, no za takie pieniądze nie ma co wymagać. Ja dokupiłem tarczkę diamentową i też tnę gwożdzie jak trzeba.
Pozdrawiam!!!
vegelus

Post autor: vegelus »

Moje słowa krytyki wynikają raczej z faktu, że jestem biedny i nie stać mnie na oszczędzanie. Szlag mnie trafia jak widzę ustrojstwo za 150 zl za ktore zapłaciłem 450 :( . Uważam za normalne szukanie tanich rozwiązań i przyznałem się, że coś podobnego posiadam. Wyszedłem jednak z założenia "Kupić raz a dobę".

Oczywiście jeżeli ten wiertarek wam wystarcza toświetnie. Ja swoim proxxonem ostatnio ciołem pręty 10mm, wierciłem dziury w szafie w celuu zamocowania kołków pod półki, przecinałem kłudkę i wiele innych ciekawych rzeczy.
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Nie ja też mam urządzonko, 130 W porządne z giętki walkiem, ale narazie wypoczywa. :laugh:
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Evelion

Post autor: Evelion »

Witam.

Też kiedyś kupiłem sobie taką wiertareczkę. Stwierdziłem jednak żę kupię droższą to napewno będzie lepsza. Niestety strasznie się zawiodłem i wyrzuciłem w błoto 100 zł bo wiertareczka leży teraz w szafie. najgorsze w niej było to że miała krzywe tuleje. wirtłem 1 mm wierciłem dziury conajmniej 1,5 mm :) Nie mówię już o hałasie. Zdenerwowałem się wtedy troszkę i przesiadłem się na PROXXONa z wałeczkiem giętkim i uchwytem wiertarskim. Dorobiłem soebie z włącznika na ściane pedał pod nogą żeby nie sięgać za każdym razem do włącznika i pracuje na niej do dzisiaj, będąc niesamowicie z niej zadowolony. oczywiście kupiłem na allegro za pół ceny rynkowej.
Pozdrawiam Adrian Peńsko

W stoczni AMERICA według planów

W porcie NINA oraz CUTTY SARK według planów
grzesiek

Post autor: grzesiek »

Witam
Ja tez nie należę do osoby której sie przelewa i wychodzę z założenia że nie kupuje najtańszych rozwiązań ponieważ tanie rozwiąznie w ogólnym rozrachunku najczęściej wychodzi dwa razy drożej niż roziązanie oparte o markowe rozwiązanie (sam popełniłem ten błąd i kupiłem mini narzędzie, które jest niby markowym rozwiązaniem). Jesli zaś chodzi o zakupy na Allegro to jest to jakies rozwiązanie, z tym że ja osobiście podchodzę do tego z dużą dozą nieśmiałości, i mimo wyższej ceny w sklepach wolę robic zakupy właśnie w sklepach. I właśnie w sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem piły tarczowej proxxona model KS230 za całkiem rozsądną w moim odczuciu cene (jeszcze upust 20złotych dostałem :) :) ). Tak więc nauczony na własnych błędach moim zdaniem lepiej wydać wiecej (kupujac nawet na Allegro) i kupic markowe rozwiązanie które będzie trwalsze i na dużo dłużej wystarczy.
Pozdrawiam
GrzesiekR
Grzechotnik

Odp:Re:NARZĘDZIA

Post autor: Grzechotnik »

Witam. Posty dość stare ale wątek może nieco reaktywuję. Wszystko zależy do czego dany sprzęt ma być używany.Ja wyszedłem z założenia że troszkę modeli pokleję i pierwsze zakupione elektronarzędzie to Proxxon IB/E-niestety przepłaciłem. Wybór był przemyślany i w konsekwencji udany. Po pierwsze jest to markowy przetestowany w świecie sprzęt o dużej niezawodności i dokładności w działaniu, o wystarczającej w modelarstwie mocy. Po drugie (dla mnie nie mniej istotne) IB/E daje możliwość rozwinięcia parku maszynowego ( stojak.wałek giętki, stół koordynacyjny itp ) co mam zamiar pomalutku czynić. Po trzecie zawsze staram się kupować towar o ugruntowanej dobrej opini bo jest to wtedy jeden wydatek a nie dwa czy więcej jak w przypadku chińszczyzny.Po czwarte to istnieje dostępny w Polsce serwis Proxxona i jakby co to jest mozliwść naprawy a nie od razu kosz na śmieci i stracone w zakupie pieniążki.Kolejna sprawa to znane firmy jak Dremel czy Proxxon mają w ofercie całą gamę oryginalnego osprzetu którego użycie nie grozi uszkodzeniem modelarza czy urządzenia ( np odprysk końcówki frezującej przy nastu tysiącach obrotów może być bolesny ). Uwzględniając powyższe miałem do wyboru Dremela lub Proxxona. Wybrałem Proxxona bo ta firma ma szerszą gamę elektronarzędzi.
Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ