I znowu opierdziel :) ..ehh
Nikogo nie traktuje niepowaznie, a projekty do ktorych sie zabieram rowniez. To moja pierwsza w zyciu wlasnorecznie skladana instalacja, jak i model. Przygotowyuwje sie do tego w zasadzie od poczatku budowy bismarcka, czyli niemal od roku, praktycznie bez niczyjej pomocy. Wszystkie z tych elementow ktore juz poosiadam, byly zakupione dzieki pomocy w sklepie, po dlugiej konsultacji z obsluga (zadawaniu im rownie dziwnych pytan), lub zaobserwowane gdzies na zdjeciach w sieci (stad ten pomtsl z antena). Na pozostale nie wystarczylo pieniazkow, ale na pewno niedlugo zanabede elementy, ktore mam nadzieje pomozecie mi wybrac.
Nie testuje niczyjej wiedzy, po prostu lubie byc dobrze przygotowanym do tego co robie, a popsuc cos jest bardzo latwo. To co, moge liczyc na wasza pomoc??
Widzisz Mirku, nie mialem pojecia ze kupujac aparature, dostaje pozostale potrzebne rzeczy w "zestawie", sadzilem ze trzeba wszystko osobno kupowac. Heh taki juz mam temperament ze wszystko musze komplikowac :)
Aparatura RC Bismarck - jak ugryzc
- Slawek Kromer
O:Aparatura RC Bismarck - jak ugryzc
i następny Uważam że jesteś cwaniaczkiem który z niewiadomych powodów chce wprowadzić trochę zamentu Jak to jest że w sklepie doradzili ci kupić to co pokazałeś a nie wspomnieli nić na temat aparatury ze nie jesteś w stanie przy dzisiejszych wymaganiach jej zrobić i będzie lepiej jak kupisz gotową tu powinna być wzmianka jaka
Z mojej strony nie licz na pomoc lub rade bo nie odpowiem do chwili jak będe widział że coś robisz i to z pewnymi efektami
Ty chcesz zbudować dom zaczynając od położenia dachu
Z mojej strony nie licz na pomoc lub rade bo nie odpowiem do chwili jak będe widział że coś robisz i to z pewnymi efektami
Ty chcesz zbudować dom zaczynając od położenia dachu
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
goldie napisał:

Można dodać dławiki na ferrytach. Kilka zwojów odpowiednio grubego drutu DNE na pręciku ferrytowym.
goldie napisał:
Nie wiem gdzie i do czego chcesz jej użyć, ale ogólnie diody Schottkiego służą do prostowania dużych prądów w przetwornicach impulsowych, gdyż mają mały spadek napięcia w kierunku przewodzenia. Bardzo mała pojemność łącza, powoduje, że typowy czas przełączania wynosi jednie 100ps. Czyli są to diody bardzo szybkie.
goldie napisał:
Regulator służy do sterowania silnikiem lub silnikami a nie okrętem. Nie można przekraczać dopuszczalnych prądów maksymalnych aby nie spalić regulatora. Silnik pracują przeciążone prawie na zwarciu.
goldie napisał:
Polaryzacja anteny nadajnika i odbiornika powinna być taka sama. Najlepiej pionowa bo wtedy charakterystyka promieniowania jest dookólna. Umieszczenie poziome anteny pogorszy zasięg i warunki propagacji fal radiowych. Nie zalecane jest takie rozwiązanie
goldie napisał:
Przy pomocy kardana łatwiej jest zamontować wał lub wały do silnika ponieważ eliminujesz niedokładności współosiowości silnika i wału co może wywołać wibracje.
goldie napisał:
Najważniejsza jest moc P=U x I natomiast I = U/R.
jak poprawnie zainstalowac na silniku kondensatory przeciwzakluceniowe 0.1uF (100nF)?

Można dodać dławiki na ferrytach. Kilka zwojów odpowiednio grubego drutu DNE na pręciku ferrytowym.
goldie napisał:
co to jest dioda schotkiego i dlaczego nie moge jej uzywac (nawet gdybym wiedzil jak) jesli regulator pracuje w trybie dwukanalowym?
Nie wiem gdzie i do czego chcesz jej użyć, ale ogólnie diody Schottkiego służą do prostowania dużych prądów w przetwornicach impulsowych, gdyż mają mały spadek napięcia w kierunku przewodzenia. Bardzo mała pojemność łącza, powoduje, że typowy czas przełączania wynosi jednie 100ps. Czyli są to diody bardzo szybkie.
goldie napisał:
czy jeden regulator wystarczy do sterowania okretem?
Regulator służy do sterowania silnikiem lub silnikami a nie okrętem. Nie można przekraczać dopuszczalnych prądów maksymalnych aby nie spalić regulatora. Silnik pracują przeciążone prawie na zwarciu.
goldie napisał:
czy antene (jesli potrzebuje) moge zainstalowac w kadlubie w poziomie?
Polaryzacja anteny nadajnika i odbiornika powinna być taka sama. Najlepiej pionowa bo wtedy charakterystyka promieniowania jest dookólna. Umieszczenie poziome anteny pogorszy zasięg i warunki propagacji fal radiowych. Nie zalecane jest takie rozwiązanie
goldie napisał:
czy kardan bedzie potrzebny?
Przy pomocy kardana łatwiej jest zamontować wał lub wały do silnika ponieważ eliminujesz niedokładności współosiowości silnika i wału co może wywołać wibracje.
goldie napisał:
moze lepiej zmienic silniki na 400 7,2V i na co to wplynie?
Najważniejsza jest moc P=U x I natomiast I = U/R.
- mirek
Wydaje mi się , ze dyskusja idzie w złym kierunku.
Proponuję zakończyć ją na tym etapie
Proponuję zakończyć ją na tym etapie
Pozdrawiam Mirek Rybus
- goldie
Hm, moze Slawku masz racje, sprobuje najpierw zalozyc relacje z budowy modelu, przynajmniej od etapu na ktorym juz jestem i tam ewentualnie bede zadawal pytania dotyczace co i jak zrobic, aby nie popsuc. Moze w ten sposob przekonam was ze nie mam "niecnych" zamiarow :)
Tymczasem cos podlubie przy modelu.
Tymczasem cos podlubie przy modelu.
- RomekS
Wstaw jakieś fotki..... I poczytaj trochę o elektronice, chociaż podstawy....
- stefan
A może zacznij od dzonki? odpada problem silnikow, sterowania i całego tego badziewia...
- Cezar65
Szanowny kolego goldie!
Tak jak kiedyś pisałem do kogoś - nie jestem super doświadczonym modelarzem. Zbudowałem co prawda kilka modeli redukcyjno-pływających, nie mniej jeśli chodzi o kwestię odkłócenia pracy silnika komutatorowego prądu stałego (czyli taki, jaki najczęściej się używa do napędu modeli) ja stosuję sprawdzone rozwiązanie, które podpatrzyłem w którymś z numerów Modelarza.
Po jutrze postaram się na 100% przedstawić schemat (z podaniem numeru Modelarza i strony).
Chciałbym tylko zaznaczyć, że jest to sposób sprawdzony i skuteczny oraz niezbędny, bo inaczej silnik napędowy skutecznie będzie zakłócał działanie odbiornika RC.
Pozdrawiam.
Tak jak kiedyś pisałem do kogoś - nie jestem super doświadczonym modelarzem. Zbudowałem co prawda kilka modeli redukcyjno-pływających, nie mniej jeśli chodzi o kwestię odkłócenia pracy silnika komutatorowego prądu stałego (czyli taki, jaki najczęściej się używa do napędu modeli) ja stosuję sprawdzone rozwiązanie, które podpatrzyłem w którymś z numerów Modelarza.
Po jutrze postaram się na 100% przedstawić schemat (z podaniem numeru Modelarza i strony).
Chciałbym tylko zaznaczyć, że jest to sposób sprawdzony i skuteczny oraz niezbędny, bo inaczej silnik napędowy skutecznie będzie zakłócał działanie odbiornika RC.
Pozdrawiam.
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
- goldie
Dzieki RomkuS za informacje, w koncu cos co moze pomoc. Ciezko bedzie z elektronika, po prostu nie ta branza (grafik). Ostanio probowalem przebrnac przez ksiazke pozyczona od znajomej studiujacej na politechnice, przyznam ze sie troszke zniechecielm - kompletnie nic nie rozumialem :)
Co do dzonki - zastanawialem sie nad modelem redukcyjnym, ale uparty jestem, pomysl odpada.
Co do dzonki - zastanawialem sie nad modelem redukcyjnym, ale uparty jestem, pomysl odpada.
- RomekS
Looknij jeszcze na dobranoc tu http://www.modelarstwo.org.pl/_OLD/technika/rc/przyklad/index.html
myślę, że jest opisane dość przystępnie.
myślę, że jest opisane dość przystępnie.