Tirpitz/Bismarck

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Smok_740

O:Tirpitz/Bismarck

Post autor: Smok_740 »

DzieńDobryWieczór :)

Z racji tego, że ciemno sie robi wczesniej i ze samiusieńki siedze w domciu nr 2, czkneło mnie aby coś zmajstrowac przy modelu. Pozyczyłem aparacik, wiec cykalem pokolei co robiłem.

Na początek rameczka z elementami
Obrazek

Potem wyciecie z rameczek, wstępne dopasowanie, sklejenie i ściskanie.

Obrazek

Niestety elementy plastikowe z wydawnictwa nie są tak dokładnie odlane jakby sie chciało. Na zdjęciu ponizej widac ze element klatki schodowej zamiast plaski jest wklęsły i wymaga to bedzie delikatnego szpachlnięcia. Oczywiscie zlikwidowałem ewentualne "spoiny" powstałe po użyciu kleju do plastiku. Używam "Liquid Poly" Humbrola pozotało mi duzo tego kleju po mojej wczesniejszej przygodzie z modelami plastikowymi 1:35.

Obrazek

No i po okolo godzinnym zmaganiu cały element prezentuje sie jak poniżej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiejszy wieczór to tyle

Dobranoc

Smoczek :)
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Może dałbyś namówić się na wizytę w sklepie papierniczym w celu zakupienia arkusza brystolu w kolorze niebieskim ;) i na takim właśnie tle , fotografowane elementy prezentowałby się znacznie lepiej ,niż na obrusach , blatach i innych kolanach :) . Proszę spróbuj , a sam zobaczysz efekty i będziesz bardzo zadowolony ;) . Piotrekc dał się namówić i przyznał mi rację , bo model prezentował się bardzo ładnie . Sami widzieliście.

Pozdrawiam - również Grzegorz B)
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Smok_740

Hejka

A pewnie ze sie skusze :D skoro imiennik radzi :)

A nawet powiem ze sie juz skusilem, jak tylko wrócilem z pracy poleciałem po nr 81 wydawnictwa no i sliczny rulonik B)

Obrazek

Testing na elemencie który wykonałem jakis czas temu a jakims cudem sie nim nie pochwaliłem :(

Obrazek

A jak poskładałem wszystko do kupy to nadbudowka tylnia wygląda o tak

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że nie ma limitów na fotki bo jakby co to powiedzcie a ograniczę ilosci materiału.

Grzegorzu dziękuje za rade naprawdę super fotki teraz wygladają :)

Pozdrawiam

Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Ahoj Wszyscy :)

Melduje się Smokosław_740-ty :D

Z racji tego, ze ten weekend jest najprawdopodobniej moim ostatnim pełnym wolnym weekendem w tym roku pozwole sobie na dłuższe posiedzenie przy modelu.

Z dumą poinformuje Was, że brzydki "uskok" na rufie mojego "Bismarcka" został całkowicie zlikwidowany, a dziób nabrał własciwego kształtu. Prace przy dziobie zakończyłem dosłownie przed chwilą i niestety moja "idiot camera" nie nadaje sie do robienia zdjec przy sztucznym swietle :(, tak wiec sesja zdjeciowa jutro rano :D

Ale w miedzyczasie jak wysychały kolejne warstwy szpachlówki na dziobie i rufie, pozwoliłem sobie na wykończenie nadbudówki przedniej, zdjecia zdązyłem zrobic jeszcze w naturalnym swietle wiec co nieco widac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A po złożeniu wszystkich elemencikow nadbudówki przedniej, całośc wygląda tak:

Obrazek

A ponizej przykład zdjecia dziobu ... teraz juz wiecie dlaczego innych nie zamiescilem :D

Obrazek

To tyle na dzisiaj

Na jutro zaplanowalem sobie zlikwidowanie drobnych skaz w miejscu naprawy dziobu i rufy oraz pomalowanie farbą podkładową całości kadłuba (jesli bedzie cieplo na strychu:)). Po wyschnięciu pewnie bede musia znowu przypatrzyc sie calosci w poszukiwaniu niedopatrzeń :D

Pozdrawiam

Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Dobry Den

Zgodnie z obietnicą przedstawie kilka fotek naprawionego dziobu i rufy w "Bismarcku".
Moze uda mi sie moj błąd całkowicie ukryc :).Zaraz po zakonczeniu tego postu kadłub idzie do malowania farbą podkładowa (któryś już raz z kolei)

Tu mamy rufe
Obrazek
Obrazek

a wygladało to tak :

Obrazek

A tu dziób
Obrazek

Obrazek

A wyglądał tak:

Obrazek

Ruszam na stryszek posprejowac troche :)

PS.
Podczas sprajowania na stryszku zrodziło sie w mojej głowie pytanko "Po co wszystko dokładnie sprajowac teraz, skoro kadłub nie jest kompletny :( brakuje przeciez dwóch "pylonów napędowych" które musza stanowic całosc z kadłubem :( nie maja wygladac jak doklejanka :(, u niemców jest w tej chwili numer 107 bodajże i do tego numeru ani widu ani słychu o tych elementach:(. Mam nadzieje ze Wydawnictwo nie wypnie sie na tych "kolekcjonerów" którzy nie zamówili pakietu RC. Z tego co zauwazyłem w jednej z reacji w Kodze w powyzszym zestawie te elementy były załączone.

Pozdrawiam

Smoczysko_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
wojteczekx

Post autor: wojteczekx »

Witam,

Myślę, że należy poczekać na te elementy z wykańczaniem kadłuba.
To co dostarczono z zestawem RC też nie nadaje sie do niczego i do niczego nie jest podobne.

Pozdrawiam,

WJK
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam Was po raz kolejny dnia dzisiejszego :)

Kadłub zapodkładowany powyłaziły gdzieniegdzie niedopatrzenia ale w ilości policzalnej na palcach jednej ręki.

Zdjecia zaraz po pomalowaniu:

Obrazek

Obrazek

Podgoniłem troche budowę przez te dwa dni, starałem sie jak moglem :)

Na pewno nie bede malował kaduba bez elementów o których pisałem w poscie wyżej. Planuje usunąc drobne niedopatrzenia, polozyc w tych miejscach podkład i przykleic elementy fototrawione. Na tym zakończe prace przy kadłubie i zajme sie nadbudówkami.

Zyczę dobrej nocy
Pozdrawiam

Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Ahoj Bracia i Siostry

:( Niestety jak pech to pech :(

Po dokładniejszym zbadaniu kadłuba po pomalowaniu zauważyłem, że w niektórych miejscach widoczne są styki miedzy poszczególnymi deseczekami stanowiacymi drugą warstwę poszycia :(. Nie są to pękniecia na szczęscie. Skazy widoczne są tylko przy odpowiednim natężeniu światla. Tak brzydko doswiadczone jest śródokręcie.
Strasznie mnie to zdenerwowało (bo boje sie ze po wlasciwym malowaniu w przyszlosci moze to byc widoczne bardziej) i postanowiłem połozyc bardzo cieniutką warstewkę szpachlówki akrylowej w tych miejscach.
Co postanowiłem też uczyniłem.:dry: A już myslałem że poprawie drobiazgi, odłożę kadłub i zacznę nadbudówki.. A tu "zonk"
Reasumując, czekam mnie znowu masa szlifowania,polerowanko, malowanko... A że rok akademicki już sie rozkrecił i w pracy roboty kupa, troche czasu mi to zajmie :S

Pozdrawiam

Smutny Smoczek :(
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
artur

Post autor: artur »

Witam
Jest to naturalny efekt wysychania listew, i będzie to sie więcej powiększać gdy kadłub będzie narażony na wilgoć , sam pisałeś ze wykonujesz kadłub na strych domu , proponuje zmienić miejsce wykonywania bo takie psikusy będą powstawały coraz bardziej.Do ukrycia takich skaz proponował bym zeszlifowywać całą farbę podkładową odstawić kadłub na miesiąc do wyschnięcia i obkleić kadłub tkaniną szklaną .

Pozdrawiam Artur
Kocham Laubzegę
Awatar użytkownika
Smok_740

Heja Ho Ho

Smocznych opowieści ciąg dalszy.

Posłuchawszy opini i porad bardziej doswiadczonych kolegów odstawiłem wypolerowany, wygladzony wyciumkany kadłubik na zimowanie i ewentualne wysuszanie. :)

Obrazek

Zająłem sie elementami blaszkopodobnymi nadbudówki tylnej po obu stronach, załączone one były do zeszytów 49 i 50 oraz zabrałem jeszce po elemenciku z zeszytow 51 i 52 aby móc całośc bulai pozaznaczac.

Obrazek

Powyzsze zdjecie jest tylko pokazowe zdaje sobie sprawe ze jest krzywo dopasowana blaszka do nadbudowki :D:D:D. Przed zaznaczenie bulai wszystko bylo rowniutko :)

potem wszystko nawierciłem, rozwierciłem i wykonczyłem igielakami i papierem sciernym :)

Obrazek

Następnie użylem starej dobrej, czarnej, matowej farby Humbrola pamietającą jeszcze czasy studenckie :D

Obrazek

Widoczne gdzieniegdzie drzazgi zostały juz zlikwidowane

Następnie zająłem sie doklejaniem wszelkiego rodzaju drzwiczek, klapek, daszków i bulai :)
Od razu pragne zauwazyc ze fachowcy z wydawnictwa zalecaja używac "Brzeszczota" do likwidowania z czesci pozosatlosci po mocowaniu do ramek :D:D:D zycze im szczescia w likwidacji takich rzeczy z elemantow o srednicy 1mm brzeszczotem ?? Ja sobie poradziłem imadelkiem i igielaczkiem.

Parka elementow wyglada tak

Obrazek

Hetzerek przytrzymuje mi brystol bo sie zwijał :D

Po przymierzeniu wszytko lezy jak nalezy :D

Obrazek

Albo mi aparat zaczyyna szwankowac albo fotografujacy do wymiany :D (czyt. JA)

To narazie tyle. Do następnego razu

Pozdrawiam

Grześ
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ODPOWIEDZ