WOW, swego czasu też się przymierzałem do tej karaki, ale jakoś nie po drodze mi było. Tym bardziej doceniam twoje bocianie gniazdo, gdyż wyszło prześlicznie. Moja dziewczyna stwierdziłą że wygląda jak latarka :D - klosz latarki. Naprawdę bardzo ładne :)
Arek
Karaka Trinidad
- Lucek
O:Karaka Trinidad
Fajnie,że się podoba :) dzięki.Dzisiaj posiedziałem trochę nad masztami,robione sposobem pokazanym w modelarni.Przymiarka gotowych masztów i coś jest nie tak :blink: pierwszy maszt przechylony jest do rufy a chyba nie powinno tak być :huh: oglądałem modele podobnych jednostek i pierwsze maszty były albo równoległe do środkowego masztu albo lekko pochylone do dziobu okrętu.

- Lucek
Zacząłem wiązanie linek.Robię to sposobem który widziałem na stronie Modeling For Dummies czy jakoś tak :huh: na wiertło nawijam linkę,nitkę a potem smaruje klejem pattex zdejmuje z wiertła rureczki z linek tnę na odpowiednie kawałki i przewlekam przez nie linki , na koniec kropelka kleju CA.Po zawieszeniu olinowania stałego pomaluje wszystkie linki i wiązania czarną matową farbą
pozdr.

pozdr.

- GrzesiekD
Łukaszu. Na poprzednich zdjęciach widziałem trójkątne jufersy. Co się z nimi stało? Bo jeśli mocowanie
want to ławy wantowej ma być takie to trochę kiszka.:unsure: Zrobienie Prawidłowego napinacza want
w postaci jufersów nie jest trudne i da rade nawet nowicjusz. Mam nadzieję, ze popracujesz nad tym, bo
kadłub jest ładny, a zepsuje go uproszczone olinowanie.
want to ławy wantowej ma być takie to trochę kiszka.:unsure: Zrobienie Prawidłowego napinacza want
w postaci jufersów nie jest trudne i da rade nawet nowicjusz. Mam nadzieję, ze popracujesz nad tym, bo
kadłub jest ładny, a zepsuje go uproszczone olinowanie.
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- Lucek
Witam,oczywiście jufersy są ;) .Staram się trzymać planów.Do dwóch pierwszych masztów licząc od rufy niema jufersów i wyblinek, do pozostałych dwóch już będą :)
pozdr.
pozdr.
- Lucek
Tak powstają moje armatki :)
pozdr.

pozdr.

- Lucek
Czarne linki zawiązane i armatki na środkowy pokład zrobione.Linki z nici bawełnianej kręcone w palcach.
pozdr.

pozdr.

- andre142
Witam.Bardzo ładnie wykonany model pięknie się prezentuje,czy mógłbyś więcej powiedzieć z czego i jak wykonane są okna.
Andre142
- Lucek
Witam i dziękuje :) Dokładny opis budowy okien znajduje się w relacji Santa Mari Pana Sławka.Ja zamiast kliszy fotograficznej i welonu użyłem foli z sztywnych koszulek do segregatorów i firanki pomalowanej czarnym pisakiem.Firankę na folię naklejałem lakierem.Futryny wykonane są z paska forniru wygiętego na wiertle.Najpierw w wycięte otwory wkleiłem futryny a następnie od wewnętrznej strony naklejałem folię.Chyba wszystko :)
pozdr.
pozdr.
- Lucek
Uzbrojenie zamocowane i tarcze powieszone.Tarcze drukowane bez koloru i malowane farbami plakatowymi na koniec warstwa lakieru.