HMS Victory

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
ryszardw

O:Odp:HMS Victory

Post autor: ryszardw »

No muszę przyznać że zapowiada się ciekawie.Obawiam sie tylko czy starczy Ci forniru na grubości przy szlifowaniu.Będziesz malował czy zachowasz naturalny kolor drewna.R.
Awatar użytkownika
Adam70

Post autor: Adam70 »

Korzystając z odrobiny czasu zabrałem się za robienie desek pokładowych. Patyczki do mieszania kawy są nieco za szerokie wiec musiałem je podszlifować. Na szybko zrobiłem przyrząd który mi w tym pomógł. Następnie obciąłem je na wymagana długość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Adam
Arco

Post autor: Arco »

Fajnie, fajnie, tylko powiedz mi skąd masz taki zapas patyczków do kawy - swego czasu szukałem i nie znalazłem - kupiłem za to szpatułki do nakładania wosku, takie ala lekarskie, też bardzo przydatne :)

Arco
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Adam, nie wiem czy nie popełniłeś błędu podczas poszywania kadłuba. Uważam, że powinieneś w miarę gdy szłeś w górę wycinać na burtach otwory działowe. Z najwyższym rzędem nie będziesz miał kłopotów bo widać od środka kadłuba, ale z niższymi rzędami możesz mieć kłopot z trafieniem w otwór. Ciekaw jestem Twojej wersji jak sobie poradzisz? A ogólnie podoba mi się. Zapowiada się ładny model. Obyś wytrwał, bo "jazda" dopiero Ci się zacznie.
Awatar użytkownika
Adam70

Arco napisał:
Fajnie, fajnie, tylko powiedz mi skąd masz taki zapas patyczków do kawy - swego czasu szukałem i nie znalazłem - ......
Arco

Powiedzmy że użyłem swojego osobistego czaru hihi. A tak serio po prostu poprosiłem w Mc D. o patyczki
;) :laugh: :laugh: :laugh:

Jarek napisał:
... Uważam, że powinieneś w miarę gdy szłeś w górę wycinać na burtach otwory działowe. Z najwyższym rzędem nie będziesz miał kłopotów bo widać od środka kadłuba, ale z niższymi rzędami możesz mieć kłopot z trafieniem w otwór. ......

Jarku jestem w tej dobrej sytuacji że mam wydrukowany układ desek i otwory strzelnicze. Przykładając szablon na 99% trafie w odpowiednie miejsce, a po drugie gdy się dobrze przyjrzeć to gołym okiem widać gdzie jest otwór. Zdjęcia nie oddają jednak wszystkiego.

Jak wyjdzie przekonamy sie ;) B)
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

No to dobrze, chociaż ja bym nie ufał wydrukowi. A jak już będziesz dziurawił to zaczynaj od środka otworu i docinaj do krawędzi.
Awatar użytkownika
Adam70

Witam. A ja "walczę" z pokładem. Efekt smołowania to czarna kredka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Nieźle Ci wychodzi .Deski zróżnicowane odcieniem.Uzyskasz ciekawy efekt.R.
Awatar użytkownika
WojSzal

Post autor: WojSzal »

Muszę powiedzieć, że wygląda super ;] . Ale ja tu w troszkę innej sprawie... Skoro chcesz pokrywać blachą miedzianą to myślę, że to się może przydać: http://www.modelnet.pl/products/72/p/550 ;)

I jeszcze pytanie: Szkielet jest z szarej tektury? Stępka 2mm, wręgi 1mm? Zastanawiam się czy nie zrobić mojego V z szarej bo kadłub z tej pseudo tektury... Mi się nie podoba...

Będę śledził Twoją relację ;)
Ahoj!

Wojtek

Żeglując poprzez morza...
Awatar użytkownika
Adam70

ryszardw napisał:
Nieźle Ci wychodzi .Deski zróżnicowane odcieniem.Uzyskasz ciekawy efekt.R.

Dziękuje Ryśku. To zróżnicowanie to całkiem przez przypadek. Starałem się dopasować jeden kolor ale wyszło jak wyszło. :) :)

WojSzal napisał:
Szkielet jest z szarej tektury? Stępka 2mm, wręgi 1mm? Zastanawiam się.....j pseudo tektury... Mi się nie podoba...

Wojtku stępke zrobilem ze sklejki 3mm a wręgi z tektury 1,5 mm.

A oto jak posuwają sie prace nad pokładem. Zastanawiam sie tylko jak ja to potem zabarwie na biało i czarno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Adam
ODPOWIEDZ