Fragment szkieletu
- jaxa
O:Fragment szkieletu
Kiedyś, bawiąc się w akwarystę (młodzieńcze lata), używałem do regulacji przepływu powietrza takie śmieszne zaciski na rurkę gumową. Były to właśnie miniaturowe ściski metalowe - może warto sprawdzić ten trop i zobaczyć w sklepie zoologicznym?
-
- Zbyszek
Kacper te twoje to ciut za małe dla moich potrzeb. A tak wygląda to w praktycznym stosowaniu.
Mocowanie listewki podczas przymierzania.
Mocowanie listewki podczas klejenia.
Obrobiona listewka przed wklejeniem.
A poniżej fotki szkieleciku.

Mocowanie listewki podczas przymierzania.

Mocowanie listewki podczas klejenia.

Obrobiona listewka przed wklejeniem.

A poniżej fotki szkieleciku.

Pozdrawiam!!!
-
Witam
Jeśli wolno coś zaproponować w zakreśie mikro śiągów, to niezłym rozwiązaniem są najmniejsze z możliwych szekle żegjarskie.
Pozdrawiam
"Szybciej nie znaczy lepiej"
Jeśli wolno coś zaproponować w zakreśie mikro śiągów, to niezłym rozwiązaniem są najmniejsze z możliwych szekle żegjarskie.
Pozdrawiam
- Zbyszek
Marek masz rację że można by wykorzystać pałąki od szekli, a w sumie całe szekle po nacięciu gwintu na całej długości śruby. Bo w orginale jest tylko kawałek nagwintowany. Pomysł super.
Pozdrawiam!!!
-
Zbyszek!. Nic nie gwintuj. Poszukaj śruby o odpowiedniej długości, średnicy i skoku gwintu.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
- orwid
Witam
W temacie zacisków znalazłem coś takiego... strona francuska ale zdjęcia są:huh:
może się przyda.
http://gabierschimeriques.free.fr/modelisme/fixbord.htm
pozdrawiam Piotr
W temacie zacisków znalazłem coś takiego... strona francuska ale zdjęcia są:huh:
może się przyda.
http://gabierschimeriques.free.fr/modelisme/fixbord.htm
pozdrawiam Piotr
- Zbyszek
No i przy okazji odświeżyliśmy temat związany z „ustroistwami” pomocnymi przy budowie modeli. Dziękuje za pomysły.
Pozdrawiam!!!
- Zbyszek
Dokleiłem ostatnie wręgi, wzmacniające poszycie rufy.
No i dalsze prace wewnątrz, trzeci rząd wzmocnienia, lewa się już klei a prawa dopiero formuje.
No i kilka gwoździków.

No i dalsze prace wewnątrz, trzeci rząd wzmocnienia, lewa się już klei a prawa dopiero formuje.

No i kilka gwoździków.

Pozdrawiam!!!
- Zbyszek
Witam dalszy etap tworzenia "koszyka na jabłuszka". Wykombinowałem sobie, że podzielę jeszcze ten fragmencik na dwie połówki z których jedna będzie wykonana z pokładami itd, a druga tylko widoczne elementy szkieletu kadłuba. Dlatego jak widać na poniższych fotkach deseczki na dnie tylko na jednej połówce. Jak to wyjdzie to się okaże za trochę czasu i dużą kupką wiórów i trocin.
A to kilka fotek z budowy.

A to kilka fotek z budowy.

Pozdrawiam!!!