Le coureur

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
McDarek

O:Le coureur

Post autor: McDarek »

Wspólnie ze sponsorką doszliśmy do wniosku że bloczki trzeba wymienić
Na fotce zestaw górny będzie docelowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

O:Le coureur / Bloczki

Post autor: Karrex »

McDarek napisał:
Wspólnie ze sponsorką doszliśmy do wniosku że bloczki trzeba wymienić

Bardzo dobra decyzja. Niestety ten nowy typ też nie przypomina bloczków. Otworki na liny robisz na środku, a powinny być mniej więcej w 1/4. Wynika to z budowy bloczka - wewnątrz jest krążek którego oś jest na środku, a otwory przelotowe liny tak jak pisałem.
Zawsze staram się podpierać słowa fotkami.
Pod ręką mam tylko taki rys. i fotki ilustrujące budowę bloczków.
Obrazek

Obrazek

Te bloczki zrobiłem do atrap lawet ST. Przy kilku też się machnąłem, bo popełniać błędy jest rzeczą ludzką.
Obrazek
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
McDarek

Dzięki za podpowiedź - czyli dziś czeka mnie nauka toczenia elips na dremelku. Zobaczymy czy wyjdzie lepiej:)
ODYSEUSZ

Post autor: ODYSEUSZ »

Witaj.
Jeśli nie jesteś fanatykiem wykonania samodzielnie wszystkich elementów rewelacyjne bloczki z gruszy wykonuje p.Mirosław Rybus.Sa idealne wykonane,doskonale trzymaja wymiar i są prawdziwą ozdobą modelu a przy tym są bardzo rozsądne cenowo.
Niedawno były dostępne w sklepie Kogi(próbowałem od kilku dni tam zajrzeć ale nie otwiera się strona-nie wiem co się dzieje).Jeśli tam ich nie znajdziesz napisz wiadomość prywatnie podając rozmiar i rodzj-pojedyńcze,podwójne.Na pewno uzyskasz pomoc.P.Mirosław jest osobą niezmiernie sympatyczną i życzliwą.Aktualnie jest na Mistrzostwach Świata i będzie uchwytny w Polsce od wtorku.
Pozdrawiam.Marcin
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Tu masz odsyłacze do Modelarni dotyczące bloczków Mirka.
Poczytaj, pooglądaj i wyciągnij wnioski :).

Bloczki- cudze chwalicie a Kogowego bloczka nie znacie

Bloczki na JBModel
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Witam!!!
Jak ktoś ma ochotę i jest fanatykiem własnoróbek i cierpliwości ,może pomoże mój sposób?Zresztą nie tylko mój,bo wielu kolegów ma podobne.
Pozdrawiam
Jurek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
McDarek

Nie da się ukryć, że do bloczków Mirka to mi jeszcze daleko. Ale Mimo wszystko postaram sie w tym modelu zobić bloki sam. Po części po to by się czegoś nauczyć a po części dla tego że to model z zestawu i jest w nim sporo zastosowanych elementów którym daleko do ideału. Napewno moje bloczki będą lepsze od tych z zestawu
Awatar użytkownika
McDarek

Bloczki podejście trzecie
Mam nadzieję że te są bardziej proporcjonalne. Tym razem nie toczyłem kołeczka z otworem po środku tylko robiłem metodą Jurka. Przy posiadanym sprzęcie wydaje mi się że z lepszą jakością mogę mieć już problem.
Obrazek
Awatar użytkownika
McDarek

O:Le coureur / działa

Żeby nie było, że nic nie robię
Przez ostatnich kilka tygodni zaplątałem się w "sznurkach" :) Ilość lin przy działach jaką przewidzieli projektanci zestawu nie do końca mi odpowiadała, więc dodałem kilka od siebie.
Do produkcji lin użyłem ropewalka zbudowanego z klocków lego wypożyczonych od siostrzeńca :P a bloczki już wcześniej były opisywane. Teraz bałagan na pokładzie ciekawiej moim zdaniem się prezentuje. Pompy tez zmodyfikowałem bo oryginalne wyglądały jak kawałki walców wytoczonych na tokarce, po prawdzie tym właśnie były :laugh:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
halny55

O:Le coureur / działa

Post autor: halny55 »

Darku,
widzę,że naprawdę zaplątałeś się.Ale widzę też,że odplątałeś się,i to skutecznie.
Świetna robota.Liny udało Ci się skręcić na szóstkę z plusem.
Masz fajnego siostrzeńca.Mój niestety jest za stary na LEGO,więc z ropewalkiem będę kombinował sam.

Pozdrawiam
Jurek
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
ODPOWIEDZ