Teraz słów kilka o tym, jak zabrałem się do zrobienia podstawki do modelu.
Najpierw zaprojektowałem sobie geometrię poprzecznego modułu podstawki, zaznaczając na nim przebieg linii wodnej. Następnie odrysowałem wybrane wręgi na moim projekcie (uwzględniając przy tym grubości wszystkich warstw różnych materiałów, które jeszcze na podstawce się znajdą), po czym podzieliłem go na dwie połowy, uzyskując tym samym szablony dwóch modułów podstawki. Szablon rzecz jasna przeniosłem na tekturę o grubości 2,5 mm i wyciąłem potrzebne części.

W zamyśle podstawka ma być zrobiona tak, aby sprawiała wrażenie, że została wykonana z deseczki o grubości 10 mm, stąd też po dwie sztuki każdego elementu. Po naniesieniu korekt do krzywizny kadłuba połączyłem odpowiednie elementy ze sobą za pomocą wkładek dystansujących o grubości 5 mm, które wykonałem z tektury. W międzyczasie przygotowałem też tekturową sztabę o grubości 10 mm, do której będą zamocowane pozostałe elementy podstawki.

Na koniec obkleiłem niektóre krawędzie sztywnym kartonem, aby ułatwić sobie obrabianie podstawki fornirem. Obecnie szkielet podstawki wygląda tak:

Moja Żona podpowiedziała mi, abym obrobił podstawkę fornirem mahoniowym. Tak zrobię, ale już jutro...
Ciąg dalszy nastąpi
Pozdrawiam
Bartek