Mayflower pierwszy model

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
syso1

O:Mayflower pierwszy model

Post autor: syso1 »

Witam wszystkich. Popracowałem trochę w stoczni, kadłub miejscami zaszpachlowałem żeby wypełnić gdzieniegdzie luki i przytarty papierem, w końcu pojawił się kształt łodzi.
[img]http://www.koga.net.pl/images/old_forum/cc_bok_[800x600].jpg[/img]

[img]http://www.koga.net.pl/images/old_forum/bb_bok_[800x600].jpg[/img]

To na tyle. Muszę teraz posprzątać warsztat bo zrobił się Sajgon, wszędzie gruba warstwa pyłu z sosny. Teraz powoli będę zabierał się za poszycie.
Pozdrawiam wszystkich Krzysiek
Obrazek
Awatar użytkownika
syso1

Awatar użytkownika
syso1

Witam wszystkich. Mam pytanie czy ma ktoś zdjęcie lub link wykonanej, niżej przedstawionej na zdjęciu części.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

syso1 napisał:
Witam wszystkich. Mam pytanie czy ma ktoś zdjęcie lub link wykonanej, niżej przedstawionej na zdjęciu części.

O ile mnie wzrok nie myli jest to pompa (pompa zęzowa).

Obrazek

TUTAJ masz pompy Jerrego, a tak walczył ;) z tematem Adam.

Wpisz w szukaj w forum hasło pompa lub pompy - to Ci "wyskoczy" jeszcze parę tematów, gdzie się pompa przewijała :).
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
syso1

Witam ekipę kogi. Przez ostatnie dni robiłem dolny pokład. Pokład będzie prawie niewidoczny ale chciałem potrenować z imitacją uszczelnienia przy pomocy wikolu i markera do płyt Cd.
Na początku wyciąłem z forniru paski 9x3mm takim oto „przyrządem” , następnie ścisnąłem za pomocą spinaczy biurowych po 7 desek, lekko przetarłem drobnym papierem ściernym. Na końcu wikol i po wyschnięciu marker.
Obrazek
Obrazek
pokłady jeszcze nie przyklejone
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
syso1

W międzyczasie bawiłem się w budowę prostej mini pilarki do listewek.
Napęd pilarki to ruska „maszyna modelarska”, dokupiłem do niej frez piłkowy 80mm gr. 0,5mm 100z.
Podstawa to pocięty pręt gwintowany( dobrze się poziomuje blat śrubami). Blat sklejka ,prowadnica z kątownika aluminiowego.
Po pierwszych testach nieźle, tnie prosto ale powyżej 7-8 mm się dusi, ta padaczka ma za słaby śilnik.
Za każdym razem trzeba ustawic dobrze prowadnice bo listewki się blokują. Na razie prowadnicę mam na zwykłych nakrętkach ale dokupię motylki będzie wygodniej się ustawiało.
To na razie tyle niedługo Załącze fotki.
Pozdrawiam wszystkich Krzysiek.
PS. Karrex dzięki za podpowiedz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

w tej pilarce był orginalny metalowy stolik który nie potrzeba przerabiać
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Ja do tej jak to nazwałeś padaczki mam założony frez 1mm 80mm i śmiga jak ta lala. Oczywiście przy większych grubościach materiału trzeba zwolnić z podawaniem. Niestety oryginalny stolik który był przy niej nie spełniaj moich wymogów więc dorobiłem inny blat. Nie zamienił bym tej maszynki na proxxona.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
syso1

Odkupiłem to maszynkę niedrogo ale bez stolika. Czy ta maszynka miała jakieś prowadnice itp. Do tokareczki?
231069

Post autor: 231069 »

Przy tej maszynce Proxxon to tandeta . Za szybko podajesz materiał . U mnie tnie 16mm bez bólu . Pozdrawiam .
ODPOWIEDZ