Santisima Trinidad / Karrex

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima Trinidad/Fornir

Post autor: Karrex »

Luna napisała:
...
'' flander''. Ten rodzaj forniru ma doskonałe zastosowanie w meblarstwie ze względu na piękny rysunek ''oczek'' słoja,
...

Bardzo ozdobny jest też "czeczot" (fajny byłby na podstawkę lub podstawę gabloty), ale tego nie mam :).
Obrazek<
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
yetislawo

O:Santisima Trinidad

Post autor: yetislawo »

Dobierając gatunek oraz odpowiednio układając fornir można zrobić bardzo ładne meble(dotyczy czeczotu).Moim zdaniem jedynie politura jest w stanie wydobyć piękno tego typu forniru.
Mam nadzieję że mi wybaczysz zaśmiecanie Twojego tematu
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
Karrex

yetislawo napisał:
...
Dobierając gatunek oraz odpowiednio układając fornir można zrobić bardzo ładne meble (dotyczy czeczotu). Moim zdaniem jedynie politura jest w stanie wydobyć piękno tego typu forniru.
...

Sławek, informacjami na temat fornirów, gatunków drewna, politur możesz (możecie ;)) "zaśmiecać" ten wątek ile chcesz :).
P.S.
Miło mi było Was (tych na czarno ;)) poznać.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima Trinidad/Drewno

Będąc przy temacie drewna, to życie sprawiło, że mam pod opieką działkę i prawie 30 letni bukszpan oraz kilka drzew owocowych
w tym grusza, jabłonki (trzy gatunki), śliwki (trzy gatunki) i wiśnię oraz dwie leszczyny. Jak już nabiorę doświadczenia
w modelarstwie szkutniczym i dorobię się warsztatu, trzeba będzie to dobrodziejstwo jakoś wykorzystać.

Obrazek
Bukszpan (przeszło 2 metrowy krzaczor) w towarzystwie jabłonki.
Obrazek

Jako, że nigdy się nie zajmowałem pozyskiwaniem drewna, a działkę traktowałem jedynie jako źródło witamin, na próbę wziąłem kawałki gałęzi wiśni i śliwy (renkloda).
Obrazek
Obrazek

Okorowałem.
Obrazek
Obrazek

U kolegi, jako trakowy pociąłem (przetarłem ;)) najmniejsze polano na deseczki gr. 4mm
Obrazek
Obrazek

[EDIT]
Końcówki (te w innym kolorze) oczywiście odciąłem.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Jesli nie chcesz tych deseczek stracić bo w czasie schniecia się pokręcą to złóż je razem i owiń taśmą.
Trzymaj je w suchym pomieszczeniu ale nie goracym (jak poddasze).
Pozdrawiam
Artur
myszor

Post autor: myszor »

Karol podaj adres tej działki . Za tydzień będe w Gdyni :) . Jak masz już drewno to czas na przygotowania do budowy .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Karrex

awas napisał:
...
Jesli nie chcesz tych deseczek stracić bo w czasie schniecia się pokręcą to złóż je razem i owiń taśmą.
Trzymaj je w suchym pomieszczeniu ale nie goracym (jak poddasze).

...

Dzięki Arturze, już owinąłem.

myszor napisał:
...
Jak masz już drewno to czas na przygotowania do budowy.
...

Andrzej, do drewna to jeszcze daleka droga (jak i do warsztatu ;)), drzewa właśnie owocują.
Na wiosnę (lub jeszcze na jesieni) będziemy coś podcinać, to po "wysezonowaniu", będą pierwsze polana na deseczki.
Teraz do tego wszystkiego muszę podszkolić się w "działkownictwie" ;).
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
myszor

O:Szlifierka wielofunkcyjna

Post autor: myszor »

Karolu , jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma . Ja mam trzy takie i Dremela i nie narzekam . Tylko jest jeden szkopuł w tych szlifierkach - uchwyty . W Dremelu dokupiłem uchwyt uniwersalny bo jak miałem co chwile wymieniać zacisk to mnie szlak trafiał . Wiadomo że to nie proxxon ale też coś tym zbudujesz .:)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Jak na nasze potrzeby to w zupełności ta szlifierka jest wystarczająca.
Sam u kolegów z Ukrainy widziałem samoróbki i to im wystarcza.
Proxxon moim zdaniem i nie tylko moim jest przereklamowany , maszynka sama nic nie zrobi trzeba jeszcze umieć z niej korzystać
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
karambolis8

Post autor: karambolis8 »

Karrex napisał:
Czy frezy dentystyczne, separatory będą kompatybilne z tym "urządzonkiem".

To jest tylko kwestia średnicy tulejki w wiertarce. Ja znalazłem frezy dentystyczne, które da się tam wsadzić, ale są też takie o średnicy 5mm i tych już nie da rady więc trzeba uważać. Przy okazji: tulejki w tych tańszych wiertarkach są często do kitu. Zazwyczaj niezbyt precyzyjne i niewygodne w użyciu. Bardzo fajnie pracuje się z uchwytem wiertarskim. Za 30zł można kupić markowy (proxxon/dremel) uchwyt do takiej miniwiertarki i uważam, że to wydatek wart rozważenia. Na przykład uchwyt dremel. Głównym powodem "bić" w tańszych wiertarkach są właśnie te nieszczęsne tulejki, a wymiana na wspomniany uchwyt skutecznie likwiduje problem.
ODPOWIEDZ