Galeon-budowa wnętrza(Wodnik,Roter Loewe)

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirek

O:Galeon-budowa wnętrza (Wodnik, Roter Loewe)

Post autor: mirek »

To jest naprawdę piękne , wielki szacunek dla ciebie Kaziu
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Dzięki Wam wszystkim za piękne opinie.Teraz nie spieszę się tak bardzo.Zawsze jest jakaś doza niecierpliwości na początku,gdy jeszcze nie za bardzo wiadomo co się urodzi.Można powiedzieć, założone podstawowe parametry zostały spełnione.Linia kadłuba zamknięta,Otwory gotowe.Pozostało dokończyć gruntowanie i 'kołkowanie" wewnątrz i zabieram się za poszycie zewnętrzne.Pozdrawiam.K.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Kaziu. Bardzo proszę...
Poszycie zewnętrzne IMHO jest zbędne.
Zostaw wręgi odkryte z zewnątrz, aby można było zobaczyć co jest między poszyciami.
Super model.. Zawsze czekam na każdą publikację.
Fajnie by było zobaczyć jak wyglądały wręgi.

Osobiście zajmuję się mniejszym modelem szkutniczym (barka) 6 m. ale ..w skali 1: 1.
To tak dla wytłumaczenia czemu "nic nie robię"
Awatar użytkownika
kagra

Romek,Twoja koncepcja byłaby napewno ciekawa.Bo faktycznie, pokazanie z jednej strony wnętrza a z drugiej, przebiegu wręg, podniosłoby walor poznawczy.Ale ja się nie przygotowałem na taką ewentualność.Po pierwsze:wręgi wykonałem klejone.Powinny by być w całości.Drugie: wręgi dziobowe są nietypowe,tylko pod poszycie.No i klocki dystansowe między wręgami też nie pasują.Napewno, jakbym przemyślał to na samym początku, byłoby ciekawiej.No i roboty nieco mniej.Dla tych co zamierzają podobną budowę, cenna wskazówka.Niemniej,coraz bardziej przymierzam się do budowy innego kadłuba, z pokazaniem jego anatomicznych cech.Pozdrawiam.Kazimierz.
Romek,sukcesów przy budowie barki.

P.s.To,że kadłub zbudowany jest na wręgach,bedzie nieco widać od strony wnętrza, ich przekrój i rozstaw.
Awatar użytkownika
kagra

Witam
Belki odbojowe,odbojnice.Grusza pięknie się kształtuje na mokro, po namoczeniu nawet w zimnej wodzie.Pozdrawiam.K.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Piękna robota... czysto i precyzyjnie... jesteś kozak :):) a ja to mogę ci tylko narzędzia podawać :P
Z niecierpliwością czekam na kolejny post :)
The world is yours...
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Piękna robota !!
Kaziu przejrzyj sobie ta stronę , może się przydadzą fotki z Batavi
http://www.boatmodelling.com/component/option,com_gallery2/Itemid,87/lang,en/?g2_itemId=28421&g2_page=6

http://www.boatmodelling.com/component/option,com_gallery2/Itemid,87/lang,en/?g2_itemId=28421
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Aż nabrałem ochoty na budowę Wodnika.Świetna robota.
Kiedyś poruszyłem temat rekonstrukcji polskich okrętów gdyż nie do końca jestem do nich przekonany.Na dowód że być może mam trochę racji:
Król Dawid-prawdopodobnie jest to sztych naszego galeonu i jak widać różni się od wizerunku do jakiego się przyzwyczailiśmy.Okręt bardziej przypomina Vasę lub Batawię (zabudowana galeria rufowa i prawdopodobnie posiadał żagiel nadbukszprytowy) niż okręty z końca XVIw. Ponoć to holendrzy budowali nasze jednostki.
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Dzięki za pozytywne opinie mojej pracy.Szczerze mówiąc,"schody" się zaczną po skończeniu kadłuba.Do pracy wewnątrz przydałyby się krasnoludki.Ale sam sobie taki projekt wybrałem więc przyjdzie go samemu realizować.
Mirek,dzięki za linka.Przyda się.Mirek77,na tym sztychu Król Dawid jest chyba na tle innego galeonu i jakiejś łodzi żaglowej i to takie mylące złudzenie.Dzięki również za ten sztych.
Mateusz w narzędziach to ja mam straszny bałagan i dlatego wiem gdzie co leży.Doskonale sobie dajesz radę w swoim warsztacie.Pokłady zrobiłeś na wysokim poziomie.:)

A tymczasem świeża tarcica z tartaku.Pozdrawiam.K.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Kazimierzu myślę że warto poczytać to co tutaj napisano:
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=648&postdays=0&postorder=asc&start=112&sid=6335948734046ad1487a2bc40b43cd3f
Daje do myślenia.Jest tu gdzieś że według Inwentarza okrętów polskich z Wismaru, Wodnik miał na grotmaszcie trzy żagle.Warto przeczytać cały temat.
ODPOWIEDZ