Budowa Drakkera Wikingów z Roskilde

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaxa

O:Budowa Drakkera Wikingów z Roskilde

Post autor: jaxa »

Przyznam, że temat jest dość ciekawy, choć pewnie dla wielu oczywisty, jednak...
Jeśli wiosło sterowe było osadzone na kołku, to poruszanie nim w prawo i lewo pewnie nie było możliwe, natomiast w górę i w dół - jak najbardziej. Biorąc pod uwagę, że były to łodzie wiosłowo-żaglowe (z naciskiem na wiosłowe) możliwe jest takie sterowanie, jednak...
Zamiast kołka mógł być stosowany powróz, co umożliwia obroty z zastosowaniem rumpla i to nie tylko do wyciągania i opuszczania wiosła sterowego, ale też i do manipulowania nim na prawo i lewo.
Tak więc mamy dwa gniazda tegoż wiosła - górne i dolne (oba na powrozach). Z jednej strony (górnej) jest ono opasane sznurem, z drugiej (dolnej) jest nim spięte, czyli na stałe związane. Daje to elastyczność pozwalającą na obracanie nim w dwóch, a nawet (przy pewnym zapasie) trzech płaszczyznach, co umożliwia sterowność lepszą niż ster rufowy, o ile ma się wprawę, a zakładam, że Skandynawowie ją posiadali (jak i inne ludy północnoeuropejskie) - ster rufowy obraca się jedynie w jednej płaszczyźnie.
Jeśli zrobisz sobie model - przykładowo na płaskiej desce - z zastosowaniem takich gniazd, to sam zrozumiesz.
Nie jest to aż tak skomplikowane jak L.A.lun(i)a Andrzeja1, chociaż w tym wypadku (ster burtowy) można też zmieniać zanurzenie, ale przecież nie o to tu chodzi ...chociaż miało to wpływ np. podczas desantu - podnoszenie dziobnicy.
Reasumując: mając dwa gniazda i dwa powrozy można taki ster zainstalować z duuużym powodzeniem :)

EDIT: o ile pamiętam, to ten dolny powróz też był regulowany pod względem długości, ale ja się nie znam - pytaj specjalistów.
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
waldek

Post autor: waldek »

Jak widać ta dziura jest wyrobiona w poziomie, co świadczy że pióro sterowe jest przechylane w lewo i prawo. Nurtuje mnie jak jest zamontowane w tym gnieździe, na bolcu takim ruchomym :unsure:
Musiało by być przywiązywane w tym miejscu aby nie wypadało, chyba że zastosowano przegub kulowy spasowany tak że rozszerzał się pod wpływem wody co zapobiegało wypadaniu z gniazda. To tylko moje takie dywagacje, oświećcie skoro się mylę.

Obrazek
Pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
jaxa

waldek napisał:
(...) Nurtuje mnie jak jest zamontowane w tym gnieździe, na bolcu takim ruchomym (...)
no więc dolne jarzmo nie musiało posiadać bolca drewnianego - chyba, że ktoś ma inne informacje, to chętnie się zapoznam.
Otóż zdaje się, że zamiast sworznia, bądź innego złącza stałego była to po prostu lina - gruba lina.
Obrazek
detal łodzi z Gokstad
Widać to na górnym obrazku (oraz na innych, które posiadam) i myślę, że jest to dość czytelnie, ale...
Tam gdzie przebiega czarna, gruba kreska poprzez wręg(ę), to zdaje się przepleciony powróz,
którym można było też sterować naciągiem, co w efekcie pozwalało na większe, lub mniejsze
odchyły w płaszczyźnie poziomej, wciskając ster pod burtę, lub odchylając go od niej (o ile się nie mylę).
Skala tego nachylenia była ograniczana przez górne jarzmo, a raczej "dulkę" wiosła sterowego
i naciągu lin utrzymujących ster zarówno w pionie, jak i w poziomie. Oczywiście z zastosowaniem rumpla
można było sterem pracować w sposób charakterystyczny dla sterów rufowych, ale mając do dyspozycji
tyle płaszczyzn... nie wierzę, że ograniczano się do jednej :)
Kto szuka nie błądzi
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Myślę ,że ten rysunek również coś wyjaśni
Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
waldek

Nic dodać i nic ująć, teraz dobitnie wiem na czym cały pikuś polegał. Wszelkie wątpliwości zostały rozwiane.

Teraz dzięki Wam jestem prawie GURU.:side:
Pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
waldek

Re: Budowa Drakkera Wikingów z Roskilde

Wybaczcie że narazie jest malutki zastój, ale to nie prawda wgryzam się w literaturę bo chcę poznać genezę budowy jak i historię wikingów. Rzeczywiście wyczytałem te kuferki, a jednak były, poznałem klasyfikację łodzi wikingów. Teraz planuje zakup sklejki lotniczej na wręgi dla kopyta, już jestem umówiony z fachowcem od naprawy samolotów w Arnborgu.
Pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
jaxa

no i kolejny rysunek związany ze sposobem montowania steru :)
ilustracja z Viking Longship
ilustracja z Viking Longship
ster2.jpg (41.23 KiB) Przejrzano 7238 razy

a co do samego steru, to spotkałem się też z czymś takim:
około III-V w. n.e.
około III-V w. n.e.
007f032.jpg (36.45 KiB) Przejrzano 7238 razy

co prawda to dużo starsze czasy (Nydam), ale...
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Budowa Drakkara Wikingów z Roskilde

Post autor: Karrex »

Witaj
waldek pisze:... Teraz planuje zakup sklejki lotniczej na wręgi dla kopyta
...

Sklejka lotnicza chyba najtańsza nie jest i wg mnie szkoda na kopyto (ja bym pozostał przy kartonie , tylko wycinałbym nożykiem ? cięcie bardziej precyzyjne od cięcia nożyczkami). Twoje wręgi były bardzo źle wycięte, niesymetrycznie i krzywo ? to niestety ma wielki wpływ na wygląd (późniejszy) modelu.
Obrazek

myszor pisze:...A czy nie można by było robić do każdej planki szablon z kartonu i potem według tego szablonu wycinać takie deseczki z zapałek .
Deseczki takie można zrobić wcześniej sklejając zapałki ze sobą na żądaną szerokość i długość .
Przykładasz szablon i masz deskę z zapałek gotowa .
...

Mam wątpliwości, czy sklejoną z zapałek deskę da radę uformować do właściwego kształtu (już druga i kolejne od kilu, będzie wymagała skrętu o ok. 90° w części dziobowej i rufowej).
Widać to na fotce kolegi Maverikka
Obrazek
Ja bym zrobił kartonowe (nie papierowe) poszycie na szkielecie (wg kształtu planek ? tak jak na planach zamieszczonych przez kolegów Robertów), zabezpieczył taśmą klejącą (lub folią) i takie kopyto oklejałbym zapałkami.

LINKOWNIA dotycząca ŁODZI WIKINGÓW
http://koga.net.pl/spoecznosc/groups/vi ... groupid=12

Na stronce
http://shipmodels.ru/model/eng/145/
jest model łodzi Wikingów, może Ci się przyda
Obrazek<<klik
Jest tam więcej przykładów
http://shipmodels.ru/model/eng/255/
/po kliknięciu na zdjęcie jest powiększenie/
Tu masz adres do całej listy:
http://shipmodels.ru/models/eng/

Powodzenia
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 18:48 przez Karrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
waldek

Mam nadzieję ze przebrnę gdyż najpierw planki wykonam z papieru z uwzględnieniem skosów na dziobie i rufie zostanie mi jedynie gięcie wzdłużne. Doczytałem się że 8 planek biorąc od stępki było cieńszych w grubości jak i szerokości deski. Wiem że odwaliłem chałturę, aż wstyd że pokazałem. Ale skoro jest trzeba teraz ponieść konsekwencje, i postawić się na wysokości zadania.
Wielkie dzięki za pomoc i wsparcie, to dzięki Wam aż się chce zabierać za model.
Zabieram się za skanowanie wręg i planek, oraz bez stoczni to nie ma szans na dobry model.
Zaczątki już jakieś są.
Załączniki
Nowy-2.jpg
Pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
waldek

Nie wiem czemu ale dopiero spostrzegłem ostatnie Twoje fotki, choć wpisy widziałem wcześniej.
Pewnie nowa Koga ma jeszcze jakieś nie dociągnięcia.
Nie wiem czy dobrze robię rezygnując z kopyta, spróbuje zrobić wręgi a potem metodą (macajewa )uformować deski.
Nie zsyłajcie na mnie gromów i piorunów ale ja się nie spieszę mogę nawet wyrzucić model zrobiony w połowie. Z poczatku miała to być chałtura, ale po spotkaniu z Wami honor mi nie pozwolił na takie znęcanie się nad Wami, oraz na prezentowaniu Polskich Modelarzy na tak niskim poziomie. Dobra starczy tego kadzenia, przedstawiam do pierwszej oceny, pierwszych podejść i tak też mam zamiar wygiąć planki. uważam że wzdłużne wygięcia nie powinny być problemem. Dlaczego zdecydowałem się zrezygnować z kopyta, gdyż to nie będzie hurt a po drugie będę miał wgląd jak i dostęp do spodniej strony. nie mówiąc o ukosowaniu planki. To co się doczytałem pierwsze pięć - osiem planek było cieńsze w grubości deski jak i szerokości. Ale postaram się dopasować do planów jakie posiadam.
Załączniki
Nowy-1.jpg
Pozdrawiam Waldek
ODPOWIEDZ