Karrex pisze:safari28 pisze:...I tu pytanie do pana eksperta od łodzi:
Jak w takiej szalupie wyglądały wzmocnienia wewnętrzne, w jaki sposób był umocowany greting podłogowy. Czy ławeczka sternika mogła być z gretingu no i czy dulki były zbudowane z 2 kołeczków czy też bardziej wymyślnie.
...
"Pan ekspert" , nie jest alfą i omegą, i nie ma tak na zawołanie odpowiedzi na każde pytanie.
"Pan ekspert", żeby rzetelnie odpowiedzieć musi przekopać sporo postów, żeby znaleźć odpowiedź na to, o co pytasz - to wszystko jest na KODZE, tylko trzeba poszukać.
Gdybyś przejrzał WNIKLIWIE moją relację z budowy szalupy (daję sporo zdjęć różnych łodzi, sporo linków do relacji, muzeów, gdzie można zobaczyć wnętrza szalup) czy relacje kolegów z budowy szalup (trzy ostatnie relacje dotyczą szalup i widać ile potrzeba wręgów [wręg]), czy obejrzał szalupę z Daru Młodzieży (w naszej GALERII [widać na fotkach i ożebrowanie, i gretingi]) znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.
Link /też w mojej relacji/ z przeróbki szalupy:
http://forum.model-space.co.uk/default. ... sts&t=1031
Gretingi na łodziach, to nie są takie same gretingi, co na okrętach (kratownice). Są to listwy łączone poprzeczkami i ułożone wzdłuż, na dnie łodzi (luźno, bez żadnego mocowania), mające kształt wodnicy na danym poziomie. Na większych łodziach (w modelach) spotkałem się z użyciem kratownicy na gretingi sterników i pokładziki (w XV wieku, raczej nie stosowane).
Co do dulek, to już Ci pisałem, że wg ANATOMY of the SHIP - The ships of Christopher Columbus jest jeden kołek, więc nic bardziej wymyślnego nie wchodzi w rachubę.
"Pan ekspert" poświęcił 2 godziny, żeby udzielić Ci rzetelnej odpowiedzi (czy znalazłbyś w sobie tyle samozaparcia)
Bardzo dziękuję panu ekspertowi za zmarnowania sobie czasu. Naprawdę nie było konieczne takie poświęcenie z pana strony. Ogromnie mnie to cieszy, że pan tak dociekliwie śledzi moją relację, jeszcze raz panu bardzo dziękuję, nie będę już pana dręczył o pomoc zapytam dopiero przy działach.
Co do szalupy zrobiłem mazidło ze szpachli do drzewa kleju ibejcy, pokryłem tym wewnętrzne poszycie. trochę papraniny pigmentem, powinno przypominać smołowanie