Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Re: Relacja z budowy XXX

Post autor: mati »

No pięknie się to prezentuję ;) a jufersy od naszego Mirka to istna BAJKA... rewelacyjnie wykonane ale mam nadzieje, że bloczki też będą od niego bo to już bezsprzeczne mistrzostwo świata ;)
A teraz pytanie techniczne: czym zabarwiłeś jufersy na czarno i skąd ten połysk? bo wygląda rewelacyjnie ;)
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy relacji
The world is yours...
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

ryszardw pisze:Do owijania liny służy mi zrobiona maszynka .Zaletą jest regulacja obrotów ,możliwość regulacji długości owijanej liny i zawieszenie sanek ze szpulką na pręcie.Długa linka nie obwisa pod wpływem ciężaru szpulki.
Maszynka wygląda imponująco, nawet bardzo - możesz coś więcej na jej temat napisać? Może w dziale odpowiednim? Byłoby super
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Farbki Humbrol półmat z domieszką matu. I tak mają lekki połysk co mnie denerwuje i ponadto długo schną.Może mi ktoś podpowie dla czego.Maszynkę chyba pokazywałem ale jakoś nie mogę znaleźć relacji może przy okazji czegoś ją demonstrowałem.Jak znajdę czas to ją opiszę.R.
Awatar użytkownika
PawelCH

Post autor: PawelCH »

Humbrol ma w swoim asortymencie również lakier matowy.Jak sie maluje pistoletem to wychodzi idealnie matowo. Moja vasa jest pomalowana tym lakierem i malowałem pędzlem.Po pędzlu czasem wychodzą prawie niewidoczne smugi.
Paweł
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Ponownie podziwiam:) Rysiek jak chcesz sobie ułatwic sprawę z doborem srednic lin takielunku stałego to skorzystaj z mojego, który powstał na bazie artykułu Krzyska Wasilweskiego (podałbym link na nową Kogę ale nie działa)
W programie podajesz średnicę grotmasztu w milimetrach u podstawy pokładu i drukujesz

taklarz.jpg

Programu dostępny jest tu pobierz program
Awatar użytkownika
ryszardw

Adam co prawda podał programik do obliczeń lin takielunku stałego ale podam tabelkę dla okrętów 16 i 17 wiek którą sam się posługuję.Jako wymiar bazowy jest 0,166 średnicy podstawy grotmasztu przy pokładzie i to jest 1.Od tego obliczamy pozostałe wymiary.Na podstawie książki" Okręty wojenne 16 i 17W".Może kolegom się przydać.R
Załączniki
olinowanie stałe tabela.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

A teraz pora na wyblinki.Coś co uspokoi skołatane nerwy.Sama przyjemność.Tfu..tfu..jak by mi ktoś tak powiedział to....bym nie uwierzył.Po jakimś czasie wanty luzują się.Tak że trzeba to przewidzieć i dociągnąć na jufersie.Ja tego nie przewidziałem, zapomniałem i nie zostawiłem nadmiaru tak że wanty zwłaszcza skrajne są niezbyt napięte.To z kolei rzutuje na napięcie wyblinek i problemy z wiązaniem.Do skrajnych want wiązane jednym supełkiem a nadmiar ~2mm odkładany do wewnątrz.Wiązania utrwalane odrobiną rzadkiego kleju introligatorskiego tak ze w razie czego można skorygować.Wanty wykonywano z linek ~12mm i wiązano co ~40cm.Do prac posługuję się szkłami przybliżającymi Preksera.Nakładanymi na okulary do czytania.Dla Andrzeja .Może gdzieś na giełdach można je znaleźć R.
Załączniki
DSCF2540.jpg
DSCF2542.jpg
Bardzo fajne okulary.Starsi koledzy z pewnością je mają.Regulowany obwód głowy i rozstaw oczu.Polecam
Bardzo fajne okulary.Starsi koledzy z pewnością je mają.Regulowany obwód głowy i rozstaw oczu.Polecam
myszor

Post autor: myszor »

Witam . Okularki super . Dziękuje za namiary :)
Mam pytanie co do want . Jaka powinna być długość tego kawałka co się odkłada . Z Pana fotek to jest tak 1.5-2 średnic jufersa . Czy jest jakaś reguła na to ?
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Rysiek mama prośbę. Czy możesz zrobić zbliżenia na te otwory wylewowe. No i ile tego masz na jednej burcie i w jakich odstępach.

o, te otwory mi chodzi
o, te otwory mi chodzi

Pewny jesteś że ostatnie dwa jufersy są tej samej wielkości co te przy wantach? Z reguły w mocowano tam paduny, a średnica była około 3/4 lub 4/5 tych przy wantach.
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Olinowanie to cały urok żaglowca a dobrze wykonane olinowanie to jego piękno :) u Ciebie jak widać perfekcja zachowana cały czas . Myślę że jak wiązałeś wyblinki tak jak się je wiąże w oryginale to utrwalanie było nie potrzebne , robię tak cały czas i jeszcze się nie zdarzyło by się wyblinki obluźniły.
Co do want masz racje dlatego zawsze zostawiam możliwość naciągnięcia want zwłaszcza po zakładaniu sztagów gdyż przy ich naciąganiu trzeba niestety wyregulować znowu wanty żeby dobrze wyglądały , zwłaszcza wanty skrajne. Oczywiście regulacja jest minimalna ale rzutuje to właśnie przy wiązaniu wyblinek.
Pozdrawiam Kazik :)
ODPOWIEDZ