Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Jarek

Re: Jeszcze jeden Halny

Post autor: Jarek »

antosiek pisze:... Nie wiem jak nazywają się fachowo uszy w okół których owija się koniec liny. ..

Andrzejku, ta część nazywana jest - kausza.

Ja robiłem imitacje kauszy z koszulki termokurczliwej naciągnietej na wyprofilowany drut. Po ogrzaniu i skurczeniu tworzywa, po grzbiecie odcinałem nadmiar palstiku i formowałem kauszę. Efekt bardzo zadowalający mimo, że to plastik, chociaż po pomalowaniu sprayem nie do odróżnienia.
Polecam tą metodę, bo dużo łatwiejsza w obróbce niż cieniutka rurka.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Andrzejku , ja u siebie w dużej wyciągarce te elementy zrobiłem tak . Krzywkami narysowałem na polistyrenie owale . Do każdej liny trzy sztuki . Jeden mniejszej i dwa większej średnicy . Zlepiłem razem- mniejszy owal w środek . Utworzyła się szczelina na linę. Potem wiertarką zrobiłem w środku otworki i frezem wypiłowałem owal w środku .

I dalej do znudzenia powtórzę - zazdroszczę umiejętności poruszania się w blasze . Ta armatura jest obłędna 8-)
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Dzięki la Jarka i Grześka za podpowiedzi. Na pewno się przydadzą. Główne liny zakończyłem swoimi kauszami, ale tylko dlatego, że tam przy naciąganiu trzeba użyć niewielkiej siły i bałem się, że plastik się nie sprawdzi. Udało mi się postawić maszt. Od razu Halny urósł. Od podstawy nadbudówki do końca anteny wychodzi ok. 70cm. Wanty zamocowane. Pomalowałem je na kolor stali a po wyschnięciu delikatnie przetarłem srebrnym. Tak prawie na sucho. Rozpiąłem dwie anteny. Każda posiada na końcach po trzy izolatory. Izolator przypomina trochę dziurawe jajko. Mam w posiadaniu wzorzec z dawnych czasów. Z drutu 0.4 powyginałem coś co ma to przypominać. Dwa otwory na końcach obrócone o 90 st. A na koniec pryśnięte białym, błyszczącym Humbrolem. Połączone to wszystko linkami wcześniej skręcanymi. Wiadra p.poż też już w końcu na swoim miejscu i drugi członek załogi też. Tym razem nie przy kole sterowym bo w kabinie już jest sternik. Ten niech sobie popatrzy na morze.
Załączniki
A tutaj całość. Już daleko trzeba odchodzić z aparatem, żeby złapać w kadrze.
A tutaj całość. Już daleko trzeba odchodzić z aparatem, żeby złapać w kadrze.
No i wreszcie się doczekał
No i wreszcie się doczekał
Mocowanie drugiej wanty
Mocowanie drugiej wanty
Zakończenie wanty przy nadbudówce. Szekla i śruba napinająca. Dolne mocowanie jednej z anten.
Zakończenie wanty przy nadbudówce. Szekla i śruba napinająca. Dolne mocowanie jednej z anten.
Mocowanie want do masztu. Tam tylko za pomocą szekli wcześniej wykonanych
Mocowanie want do masztu. Tam tylko za pomocą szekli wcześniej wykonanych
Dwa jajka w szeregu
Dwa jajka w szeregu
Produkcja jajek. Akurat na czasie.
Produkcja jajek. Akurat na czasie.
Jajko wzorzec
Jajko wzorzec
Awatar użytkownika
antosiek

Witam majowo
Trochę pogrzebałem przy Halnym. Musiałem zrobić plakietkę stoczniową z nazwą stoczni, typem okrętu, rokiem budowy. Wykonałem rysunek na komputerze, potem wydruk na foli i fototrawienie. Problem z tym, że blaszka w skali to ok. 7mm. długości. Drukarka niestety ma swoje ograniczenia co do rozdzielczości ale coś tam wyszło za którymś razem. Zrobiłem tego kilka sztuk i wybrałem najlepszą. Blaszka mosiężna 0.3mm. Można coś przeczytać. Druga sprawa to dzwon. Nie mam niestety żadnego zdjęcia, ale na dzwonie musi być nazwa statku. Tutaj też posłużyłem trawieniem. Technika wykonania inna. Pomalowałem dzwon czarnym Humbrolem i wyskrobałem napis cieniutką igłą. Resztę to już trawienie. Tak żeby zaznaczyć napisy. Na koniec polerowanie i lakier bezbarwny Humbrola.
Kolejna sprawa to to podłączenie oświetlenia na maszcie do reszty instalacji. Podzieliłem lampy na cztery sekcje:
1. Statek w drodze
2. Zajęty holowaniem
3. O ograniczonej zdolności manewrowania
4. reszta lamp (zostało 3szt.)
Jak to wyszło pokazują zdjęcia. Znowu problemy przy fotografowaniu oświetlenia. Nie mam statywu a z ręki wychodzi jak wychodzi. Robione były w słabym oświetleniu i długimi czasami naświetlania. Chodziło mi głównie o pokazanie dwóch lamp czerwonych na maszcie.
Chyba się nie pomyliłem rozpracowując znaczenie części lamp.
Załączniki
Ograniczona zdolność manewrowa. Trochę inne ujęcie dla pokazania dwóch czerwonych.
Ograniczona zdolność manewrowa. Trochę inne ujęcie dla pokazania dwóch czerwonych.
Ograniczona zdolność manewrowa
Ograniczona zdolność manewrowa
Statek zajęty holowaniem. Pali się dodatkowa lampa biała do przodu.
Statek zajęty holowaniem. Pali się dodatkowa lampa biała do przodu.
Statek w drodze. Pali się pięć lamp. Pozycyjne czerwona i zielona na nadbudówce a na maszcie dwie białe do przodu i jedna biała do tyłu.
Statek w drodze. Pali się pięć lamp. Pozycyjne czerwona i zielona na nadbudówce a na maszcie dwie białe do przodu i jedna biała do tyłu.
Dzwon i plakietka producenta na miejscu. Plakietka przytwierdzona na piny ze starego procesora.
Dzwon i plakietka producenta na miejscu. Plakietka przytwierdzona na piny ze starego procesora.
Dzwon polakierowany przed zamontowaniem
Dzwon polakierowany przed zamontowaniem
kilka plakietek do wyboru. Poszła pierwsza z prawej. Niestety już bliżej się nie da.
kilka plakietek do wyboru. Poszła pierwsza z prawej. Niestety już bliżej się nie da.
Oryginał na Halnym
Oryginał na Halnym
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Halny jak żywy.

A o ile łatwiej by było, gdybyś miał pod ręką taką półkę jak w skepie modelarskim w Kopenhadze :

P1090755a.JPG

Na zdjęciu tylko profile mosiężne (1mb). Z HIPSU były też i to w większej ilości. Cóś se kupiłem.
Ceny wysokie, ale nie takie jak piwa : 25 PLN za półlitry.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj!
Lampy rozpracowane prawidłowo. Nie wiem czy to jest wina zdjęć, ale te czerwone lampy masztowe palą się bardziej kolorem białym niż czerwonym. Za to tabliczki znamionowe "producenta" Halnego pierwsza klasa.

Pozdrawiam
SZKUTNIK
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
Awatar użytkownika
antosiek

Andrzej. Raj dla oka. Tylko kraj rzeczywiście zdecydowanie za drogi.
Szkutnik. Lampy w rzeczywistości świecą poprawnie. Już wcześniej też były problemy ze zdjęciami lamp pozycyjnych. Wyczerpałem pomysły na ustawienie odpowiednie ekspozycji w aparacie. Najciekawsze jest to, że górna czerwona oświetla obok lampę po lewej lepiej niż sama świeci.
Awatar użytkownika
antosiek

Witam
W dniu dzisiejszym udało mi się dokończyć część redukcyjną Projektu Halny. Jak to na koniec zawiesiłem flagi. Kazik (Kagra) pokazywał kiedyś na Kodze metodę wykonania flag na drukarce. Nawet się sporo temu naprzyglądałem, ale zdecydowałem się namalować ręcznie. Kazik impregnował i w związku z tym usztywniał materiał, a mnie zależało na namiastce w miarę miękkich flag. Nawet się lekko trzepią na wiaterku. Kupiłem wstążkę poliestrową o splocie nie strzępiącym się po przecięciu i wzory namalowałem ręcznie. Farby marki Vallejo. Miękkie po wyschnięciu. Linki to czeski kordonek 0.4mm, naprawdę świetnej jakości, w kolorze lekko kremowym. Lekko przeciągnięty przez świeczkę. Reszta na zdjęciach.
Załączniki
Gotowy Halny. Czeka na bebechy.
Gotowy Halny. Czeka na bebechy.
P5210014.JPG
P5200012.JPG
P5200009.JPG
P5200004.JPG
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Żadne zdjęcie nie odda ogromu włożonej w Halnego pracy.
Może pokażesz się z Halnym w Tczewie ? Będzie można własnoocznie podziwiać i napawać się
owym wiatrem.
A bebechów, to wcale nie ma ? Jakoś nie wierzę.
Bardzo ratowniczy ten stateczek - szczere gratulacje. Będzie smutniej bez tej relacji.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj!
antosiek: Dlaczego Polska bandera nie jest na flagsztoku podciągnięta do końca? :?

Pozdrawiam
SZKUTNIK
Ostatnio zmieniony 21 maja 2011, 21:07 przez SZKUTNIK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
ODPOWIEDZ