Powitanie od nowicjusza.

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek1303

Powitanie od nowicjusza.

Post autor: Slawek1303 »

Witam wszystkich serdecznie.
Mam 48 lat. Mieszkam w Bydgoszczy. Z zawodu jestem inżynierem budownictwa. Modelarstwem zajmuję się od podstawówki. Do tej pory były to modele plastkiowe: początkowo w skali 1:72 a później większe. W połowie technikum nastapiła przerwa i trwała aż do zakończenia studiów. W okresie 1989-1992 wykonałem trochę modeli czołgów i pojazdów z II wojny w skali 1:35. Ostatnie moje "dzieło" z 2010r to zestaw figurek rzymskich legionstów w skali 1:16. Jestem także w trakcie kompletowania materiałów do wykonania dioramy (o wymiarach 60x150cm) bitwy z czasów starożytnych oblężenia Alezji. Budową żaglowca zainteresowałem się przypadkowo: w tv reklamowano model "Victory" DeAgostini. Robił wrażenie, ale po sprawdzeniu jego ceny w pronumeracie okazało się, że bym przepłacił prawie dwukrotnie. Zacząłem szukać i wybór padł na żaglowiec "Montanes" w skali 1:70 firmy OcCre. Na forum zawitałem z powodu, że jest to mój pierwszy model drewniany i zdaję sobie sprawę, że bez pomocy doświadczonych modelarzy bym chyba nie skończył modelu.
Jeszcze raz pozdrawiam,
Sławek.
Załączniki
To moje ostatnie "dzieło"
To moje ostatnie "dzieło"
Awatar użytkownika
Kazek

Re: Powitanie od nowicjusza.

Post autor: Kazek »

Witaj Sławku w naszym gronie i życze cierpliwości i wytrwałości w budowie swoich modeli jak i wyrozumiałosci dla nas gdy zdarzą sie różne i przeróżne :P komentarze i niech Cię one nie odstraszą a wrecz przeciwnie zmobilizują do udowodnienia że dokonczysz swoje rozpoczete dzieło .
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Slawek1303

Dziękuję za słowa wsparcia: tak łatwo nie mam zamiaru się poddawać, a komentarze choćby nawet uszczypliwe zawsze są pomocne aby nie wyważać otwartych drzwi: pomocne rady od doświadczonych modelarzy rzecz ważna, a mina rodziny (mam nadziejhę, że zachwyt) po skończeniu modelu żaglowca bezcenna.
Pozdrawiam, Sławek
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Witamy serdecznie. Osobiście nie pomogę bo na drewienkach się nie znam, ale będę bacznie obserwował modelarskie poczynania. Proszę jednocześnie o bliższe i lepsze zdjęcia owych figurek w gablotce - wyglądają bardzo zacnie.
Awatar użytkownika
Slawek1303

Cześć Tomku. "Mówisz-masz" Legioniści w powiększeniu: na razie zdjęcie z komórki (nie mam pod ręką nic lepszego)
Załączniki
Zdjęcie0196.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Super, jak będzie aparat to poproszę powtórkę i może troszkę o technice wykonania - zestaw jakiś czy od podstaw.
Awatar użytkownika
Slawek1303

Figurki wykonane z zestawów firmy MiniArt w skali 1:16 (nr katalogowy 16005, 16006 i 16007) Jest trochę zabawy, ale efekt dosyć fajny. Oczywiście dodatkowo podstawa z piaskiem (ja akurat wykorzystałem piasek dekoracyjny za 6,90zł/ok.0,7l ze sklepu "Flo") oraz nakrywka z pleksi (ok.40zł)
Figurki stały pół roku bez osłony więc odkurzanie trochę trwało i generalnie jest wkurzające.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ