Mimo wątpliwości, zdecydowałem się jednak na wykonanie tej wnęki. Pierwszym problemem było usunięcie ścianki, która była dość dobrze przyklejona. Najpierw po usunięciu listwy przyściennej, nożykiem naciąłem między ścianką a pokładem na dole (górnej krawędzi już mi się nie udało naciąć), następnie przy użyciu deseczki (6x40x260 mm, wymiary nieistotne, ale idealnie pasowała

Niestety, tak jak przypuszczałem łączenie pokładu pod ścianką nie było najlepsze, szpary i szersze deski. Szpary zaszpachlowałem pyłem zmieszanym z Kaponem, po wyschnięciu wyrównałem szlifując pokład.
Następnym etapem było usunięcie podpór pokładnika na wrędze i pokładnika, było to trudne ze względu na ograniczony dostęp i jeszcze narzędzie tnące sięgało tylko do 1/3 pokładnika, resztę wyciąłem (wychemrałem

Nie obyło się bez "ofiar", odpadł opętnik bezana, wyłamała się kołkownica grotmasztu, listwy włazu odkleiłem już sam, przed szlifowaniem.
Pokład pomalowałem Kaponem, żeby zobaczyć czy się jakoś scala ze starym malowaniem.
Teraz tylko wykonać wnękę i wsunąć w powstały otwór

cdn.