Jako, że rozpocząłem projekt statku dla początkujących, chciałbym w tym miejscu umieścić zdjęcia przedstawiające efekty mojej pracy. Ponieważ jest to już ..dziesiąta któraś relacja z budowy z tej jednostki więc rozumiem, że może u niektórych z Was wywołać co najmniej mdłości

Na początku nakleiłem wydruki poszczególnych elementów na karton o grubości 2 mm pozyskany z pudełka po budach, które musiałem (!) odkupić od syna - trzymał w nim samochodziki. Elementy wycinane nożem segmentowym przy pomocy metalowego liniału.
Następnie całość została wstępnie złożona i przyłapana klejem CA, po korektach wizualnych elementy zostały sklejone tym samym klejem CA ale już na całej długości stykających się krawędzi. Na koniec wkleiłem w analogiczny sposób pokład.
Wszystkie elementy wycięte z grubego kartonu zostały ze sobą połączone i wyglądają jak na zdjęciach, drobne nierówności na wręgach zostały zeszlifowane papierem ściernym 150. Całość jest gotowa do dalszego oklejania elementami z kartonu o grubości 1 mm.
Wydruki poszczególnych elementów zostały przyklejone do kartonu klejem UHU, niby trzyma mocno i pewnie ale nie wiem czy to był dobry pomysł aby zostawić na wierzchu warstwę cienkiego papieru. Teraz trzyma się dobrze ale nie wiem jak zachowa się po naklejeniu deseczek.
--
Rafał Szynalski