ale nie znaczy to że nic nie robię :)
Kilka lat temu obejrzałem film nakręcony przez Tomka Aleksińskiego
który o ile dobrze pamiętam był wtedy na wystawie modelarskiej Queen Mary 1996 r
na którym to m.in. był pokaz frezarki pantograficznej .
Nadszedł czas na zbudowanie takiej maszynki :)
Frezarka z filmu pracuje na zasadzie pomniejszania kopiowanego elementu .
Uznałem że bardzo przydałaby mi się jeszcze możliwość kopiowania modelu w skali 1:1
dlatego też moja frezarka będzie nieco inna .
Maszynka będzie składać z dwóch części tzn będzie wyposażona w dwa oddzielne ramiona :
- jedno do frezowania w skali 1:2 ; 1:3 ; 1:4
- drugie do frezowania w skali 1:1
Pierwsze ramie to będzie kopia frezarki z filmu Tomka oraz jej rysunków publikowanych kilka lat temu w magazynie "Science and Mechanics" .
Nad drugim ramieniem (skala 1:1) musiałem już trochę sam pomyśleć
bo nigdzie nie znalazłem wzorca takiej maszynki .
Było wiele pomysłów które z czasem jeszcze mocno się zmieniały ,
ale w końcu wybrałem jeden który wydaje mi się najbardziej stabilny w działaniu .
Chcąc sprawdzić koncepcję zbudowałem model z cienkich listewek i przekonałem się o słuszności mojego wyboru :)
No, ale o tym później bo na pierwszy plan idzie budowa ramienia kopiującego w skali 1:2 ; 1:3 ; 1:4
Zasada działania jest bardzo prosta oparta na działaniu pantografu kopiującego dla kreślarzy ,
gdzie zamiast ołówka jest Dremel lub Proxxon .
Zdjęcie poniżej chyba wszystko wyjaśnia :

Po lewej model z papieru i tektury , po prawej model z drewna sosnowego .
Teraz proszę sobie wyobrazić że górna śruba to miejsce wahliwego mocowania umożliwiającego ruchy całego pantografu na boki i w górę ,
a otwór na samym dole cienkiego ramienia to przymiar który przesuwa się po modelu lub rysunku który kopiujemy .
Miejsce mocowania Dremela to ta mosiężna tuleja ,
pozostałe otwory służą do zmiany skali frezowania ( 1:2 ; 1:3 ; 1:4 )
To oczywiście tylko model wykonany bez dbałości o szczegóły i estetykę .
Teraz zabieram się za wykonanie pantografu z textolitu .
W trakcie budowy (w późniejszych relacjach) podam szczegółowe wymiary wszystkich elementów !
CDN...