zaopatrzenie do warsztatu.

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hakues

zaopatrzenie do warsztatu.

Post autor: hakues »

Witam!Prosto z przywitalni postanowiłem odwiedzić ten dział forum,chcę budować model Okręt liniowy Montanes 1/70 lub Okręt liniowy Montanes 1/90 firmy occre i potrzebuję zrobić odpowiednie zakupy by w moim warsztacie szkutniczym niczego nie brakowało,więc proszę doświadczonych użytkowników forum o pomoc w napisaniu prostej listy jedno pod drugim co muszę posiadać do budowy wyżej wymienionych modeli.Z góry dziękuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
jeskom

Re: zaopatrzenie do warsztatu.

Post autor: jeskom »

Witaj. Co do materiałów to ciężko określić co dokładnie potrzeba na początek. Jak np. będziesz robić w drewnie to wiadomo że potrzebny będzie jakiś klej Patexa, piłka do cięcia bądź nożyk łamany i jakiś papier ścierny. Jak będzie robić w polistyrenie to klej CA, nożyk, linikja....

Tak naprawdę to w jednym dniu nie zgromadzisz wszystkich potrzebych ci do budowy materiałów i narzędzi. Czasami są sytuacje, że sam musisz stworzyć jakieś narzędzie do wykonania jakiegoś elementu.
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Kolego, lista jest na forum, w co drugim temacie z budowy jakiegokolwiek modelu.
Masz zamiar cały model tak zrobić, żeby Ci przy każdym etapie krok po kroku napisali co robić?
To zleć lepiej zrobienie komuś innemu - na to samo wyjdzie.
Czytaj, czytaj i czytaj.
Potem zrób prosty model treningowy, do którego kupisz pierwsze narzędzia i sam sprawdzisz co jeszcze potrzebujesz.
Potem dalej czytaj i czytaj.
Bo jak dostaniesz listę narzędzi do warsztatu to Ci 10k może nie starczyć żeby się obkupić we wszystkie niezbędniki...
Awatar użytkownika
hakues

Post autor: hakues »

Czytam,czytam no i trochę już wyczytałem sporo zakupów już zrobiłem nożyki,linijki,maty do cięcia,szlifierkę dremel 300 z kompletnym wyposażeniem,stojak do szlifierki z prowadnicą wzdłużną i poprzeczną,wiertła,frezy,papiery ścierne zakupy dalej robię szukam teraz na forum jaki areograf wybrać.
Co do budowy to nie mam zamiaru na każdym etapie pytać jak to się robi,będę postępował według instrukcji dołączonej do modelu przez firmę occre,zdaję sobie sprawę,że z samą instrukcją napewno nie dam rady i dlatego otworzę temat z mojej budowy w odpowiednim dziale i będę liczył na waszą pomoc.
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Kopalnią wiedzy na ten temat jest dział: Modelarnia, Narzędzia i Warsztat - przekopiesz wszystko to nic Ci nie braknie ;) tylko pytanie czy posiadanie wszystkiego na tym etapie ma sens... :roll:
Sprawdź się pierwsze np. na dżonce (wielkiego wyposażenia nie wymaga), przy okazji sprawdzisz swój zapał, żeby się nie okazało później, że cały warsztat pełny narzędzi a zapału niet... 8-)
A tak na marginesie nie zapomnij przy zakupach o... drewnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Zaopatrzenie do warsztatu to sprawa bardzo indywidualna. Zależy od predyspozycji wykonawcy. Wiadomo sam scyzoryk nie wystarczy ;) . Piszę o drewnie.
Oczywiście coś do wycinania: piłka włosowa, lub taśmówka, albo wyrzynarka. Coś do obrabiania: dłuta, strug, szlifierka taka lub siaka. Obowiązkowo wiertarka i piłka tarczowa do cięcia listewek. Bardzo dobrze sprawdza się stołowa szlifierka tarczowa. Dużo nożyków wszelkiej maści. Warsztat będzie Ci sam wychodził podczas wykonywania tzn. sam będziesz czuł potrzebę zakupienia odpowiedniego narzędzia.
ODPOWIEDZ