Witam,
Piękna Kura – francuska fregata, która weszła do służby w 1835. Była to trzecia jednostka w historii francuskiej marynarki wojennej, która nosiła to imię. Okręt zasłynął przewiezieniem w 1840 zwłok Napoleona z Wyspy Świętej Heleny do Francji. Naprawdę piękna fregata.
Rozpoczynam budowę tego żaglowca w skali 1:48
Do wycięcia wręg posłużyłem się wycinanką Shipyard, w trakcie budowy pomogą mi plany znalezione w sieci.
La Belle Poule
- Wojtek-Sos
La Belle Poule
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, 17:42 przez Wojtek-Sos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- awas
Re: La Belle Poule
Wydaje mi się, że pomyliłeś okręty. Rysunki i wydawnictwo dotyczą fregaty o tej nazwie zbudowanej w 1765r
Pozdrawiam Artur
Pozdrawiam Artur
- Wojtek-Sos
awas pisze:Wydaje mi się, że pomyliłeś okręty. Rysunki i wydawnictwo dotyczą fregaty o tej nazwie zbudowanej w 1765r
Pozdrawiam Artur
Oczywiście masz rację. To wina mojego roztargnienia.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 19:12 przez Wojtek-Sos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Wojtek-Sos
Rufa mojej kury, czyli kuper
dzisiaj powalczyłem z rufą, oto efekty:
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 19:13 przez Wojtek-Sos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
A czemu w części rufowej w miejscu zaznaczonym nie dałeś żadnego wypełnienia pomiędzy wręgami tylko tak zakitowałeś?
Myślę, ze można się bardziej przyłożyć. Im lepiej i staranniej wykonasz ten etap tym łatwiej i przyjemniej będzie się kłaść planki poszycia
Myślę, ze można się bardziej przyłożyć. Im lepiej i staranniej wykonasz ten etap tym łatwiej i przyjemniej będzie się kłaść planki poszycia
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Wojtek-Sos
Rufa nie jest jeszcze ukończona i będzie jeszcze okazja by się do niej "przyłożyć".
Część którą zaznaczyłeś wypełniam kitem drzewnym. Dlaczego? Hm.. po prostu taką metodę wybrałem. Zapewniam że efekt końcowy będzie OK.
Pozdrawiam
Część którą zaznaczyłeś wypełniam kitem drzewnym. Dlaczego? Hm.. po prostu taką metodę wybrałem. Zapewniam że efekt końcowy będzie OK.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Wojtek-Sos pisze:Hm.. po prostu taką metodę wybrałem.
Hm.. a dlaczego nie wypełniasz symetrycznie jednej i drugiej strony kadłuba.
- Wojtek-Sos
Kadłub jest tak sztywny, (dzięki wstawionym wodnicom) że nie zachodzi potrzeba naprzemiennego wypełniania. Rufa jest dość trudna i wolałem mieć "oko na wręgi bez wypełnienia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- ataman
Strzeżonego Pan Bóg strzeże..... Dla własnej spokojności rodziłbym jednak postępować zgodnie z zasadami.. a nóż tak się ciut zwichruje...
Pozdrawiam
- Wojtek-Sos
W tej chwili to już jest "musztarda po obiedzie" ponieważ jedna części jest już wypełniona. Zapewniam kolegów że kadłub jest sztywny i co ważne idealnie prosty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek