La Belle Poule

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: La Belle Poule

Post autor: RomekS »

Wojtek-Sos pisze:Jeżeli chodzi o "plankowanie skorupki" to nie znam tej metody i pozostanę przy tym co opisałem powyżej.

Twoja wola.
Tu masz opisane. viewtopic.php?f=7&t=34113
Co do malowania to nie poradzę za dużo.
Co do Twojego opisu to potrzebna będzie jakaś poważniejsza stocznia, która
ustali położenie górnych końcówek wręg, bo dolne mają być mocowane do pokładowej listwy burtowej.(Nawiasem mówiąc wcale nie łatwej do poprawnego wklejenia).

Jest to o tyle ważne, że przy tych wymiarach listew poszycia 2x6 mm są dość duże siły działające
przy poszywaniu. Idealnie przecież planki nie dogniesz, a wtedy będzie ona miała tendencje
do zniekształcania obrysu górnego pokładu. Zbyt duża dźwignia będzie działała na kikuty wręg mocowane tylko do pokładu i owej listwy. Wybrałeś najtrudniejszą dróg z możliwych do wykonania,
zwłaszcza, że kształt górnej części kadłuba jest dość "udziwniony". Malowaniem na razie się nie przejmuj. Przyjdzie czas, będzie rada. Na razie widzę to teoretycznie i pozostanę przy radzie aby zrobić kopyto.
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Post autor: Wojtek-Sos »

Dzięki za info. Kopyto Myszora - świetna sprawa. Jakoś będę sobie radził, w razie czego "kto pyta, nie błądzi".
Kopyto jest dobrym rozwiązaniem, lecz to co zbudowałem nie jest typowym kopytem. Kadłub w środku jest pusty i nie widzę możliwości przerobienia go na kopyto. Ponadto jeżeli dobrze zrozumiałem ideę to kopyto powinno być pomniejszone o wymiar wręg. Możliwe że się mylę.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

. Ponadto jeżeli dobrze zrozumiałem ideę to kopyto powinno być pomniejszone o wymiar wręg.

Jak ma być pomniejszone o wymiar wręg?
chyba o grubość poszycia albo ja coś nie kumam
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Też tego nie kumam, ale po wyjęciu kopyta mielibyśmy skorupę z samego poszycia.
Pozdrawiam
Wojtek
myszor

Post autor: myszor »

Romek ma racje.Te "dzynd
zle" odpadną bo tam duze siły będą .
Ale kombinuj , kombinuj bo inaczej się nie nauczysz.
A jak nie wyjdzie to wojtek-sos zawsze mozedz zawołać na Kodze - S.O.S.
Pomożemy.
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
kejsi

Post autor: kejsi »

Witam.

Nie wiem z jakich materiałów korzystałeś wykonując wręgi. Gdybyś wykonywał je na podstawie wycinanki SHIPYARD to wręgi dziobowe od nr I do V i rufowe od nr XII do XVII są wyższe od pozostałych i odzwierciedlają cały kształt górnej części kadłuba. Aby uzyskać właściwy kształt i budować dalej tak jak zacząłeś musiałbyś przedłużyć te wręgi podwyższając je zgodnie z oryginałem z wycinanki. Tylko musisz je stabilnie dokleić.

Pozdrawiam Kazimierz.
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Będę wołał s.o.s . Żebym to ja wcześniej znał metodę z "kopytkiem"
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zanim zawołasz.... szybszym rozwiązaniem byłoby zrobienie szkieletu
zgodnie z planami i sprawdzonymi technikami od nowa.
No ale próbuj, niemniej ciężko Ci będzie.
Mała podpowiedź nie wiem czy najlepsza, ale realna.
Załączniki
WregiProp.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

kejsi pisze:Witam.

Nie wiem z jakich materiałów korzystałeś wykonując wręgi. Gdybyś wykonywał je na podstawie wycinanki SHIPYARD to wręgi dziobowe od nr I do V i rufowe od nr XII do XVII są wyższe od pozostałych i odzwierciedlają cały kształt górnej części kadłuba. Aby uzyskać właściwy kształt i budować dalej tak jak zacząłeś musiałbyś przedłużyć te wręgi podwyższając je zgodnie z oryginałem z wycinanki. Tylko musisz je stabilnie dokleić.

Pozdrawiam Kazimierz.

Korzystałem z wycinanki SHIPYARD. W początkowej fazie wręgi były wycięte i sklejone zgodnie z planem.
Po sklejeniu doszedłem do wniosku że lepsza zabawa z modelem będzie jeżeli usunę część wręg powyżej pokładu działowego i cały ten pokład wyposażę we wszystko co na nim jest do zrobienia (artyleria, kuchnia, kabestan itd.)
Co do wręg na górnym pokładzie, świetny pomysł podsunął mi Romek. Usuwalne rozpórki w kształcie pół-wręg ustabilizują konstrukcję i pozwolą na położenie poszycia.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Witam wszystkich.
Ten etap prac nad kadłubem dobiegł końca. Tak to wygląda w chwili obecnej:
DSC00146.JPG

DSC00147.JPG
DSC00147.JPG (242.26 KiB) Przejrzano 4133 razy

DSC00148.JPG
DSC00148.JPG (225.24 KiB) Przejrzano 4133 razy

DSC00149.JPG
DSC00149.JPG (120.59 KiB) Przejrzano 4133 razy

Ciąg dalszy to położenie pokładu działowego, poszycie kadłuba do wys. onego pokładu, wyposażenie pokładu. Na razie przerwa. W pierwszej dekadzie stycznia będę miał listewki z gruszy i ruszam dalej
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ