Pierwszy model z drewna

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
kagra

Re: Pierwszy model z drewna

Post autor: kagra »

Ten spektakl zaczyna już być nudny ;) .Czesiu,nie zważąj na kąśliwe uwagi "starych pryków".Oni tym się nakręcają.Rób swoje.Masz niezłe początki i niejeden z nich byłby dumny gdyby miał takiego syna.Przed Tobą i Enterprize i... Viktory.Życzę wszystkiego najlepszego i powodzenia.Kazimierz.
Czesio55

Post autor: Czesio55 »

Witam
Tak więc zaczynam budowę dżonki. Z tektury 1mm zrobiłem już cały kadłub, teraz będę go pokrywać fornirem. Głównie będę używał olchy, część podwodną chciałbym zrobić w ciemnym orzechu amerykańskim, a nadbudówkę z buku. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zepsuł, coś żle wyciąłem i dziób nie chciał mi się odpowiednio zejść ale na pomoc przyszedł papier ścierny i wszystko jest ok 8-) Klejone na bcg i supergluta.
Obrazek

Pozdrawiam
Pozdrawiam Daniel
Technikum TZN Mechanik Lotniczy klasa 1
Czesio55

Post autor: Czesio55 »

Witam
Kadłub już prawie gotowy. Teraz nadbudówka, i wyposażenie pokładu. Postanowiłem dodać trochę od siebie, mam nadzieję że Wam się spodoba :) Z prawej strony giąłem fornir i wyszły mi dziury, ale z lewej już dociąłem łuki i wszystko zeszło się ładnie. Pokład i burty to olcha, ciemne drewno to orzech a schodki to buk. Dużo się już nauczyłem, wiem co zrobiłem źle, i w następnym modelu mam zamiar tych błędów uniknąć. Muszę trochę popracować nad starannością ;) Kadłub przed zrobieniem nadburt (nie wiem czy dobrze napisałem) został pokryty lakierem nitrocelulozowym żeby można było usunąć ewentualne wycieki kleju.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z czego wykonać te cieniutkie patyczki które trzymają żagiel, i są np. na dziobie ? ( z nawiniętymi linami )
Pozdrawiam Daniel
Technikum TZN Mechanik Lotniczy klasa 1
Awatar użytkownika
byku

Post autor: byku »

Czesio55 napisał:
(...) Kadłub przed zrobieniem nadburt (nie wiem czy dobrze napisałem) (...)

Nie jestem pewien, ale owa "nadburta" jest zwana Falszburtą, lub też Nadburciem. Czyli prawie dobrze napisałeś. :) A tak w ogóle to ładny modelik Ci wychodzi. Tak trzymaj.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bartek B.
ODPOWIEDZ