La Belle Poule

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mirek

Re: La Belle Poule

Post autor: mirek »

Spróbuj pomalować to czarnym tuszem artystycznym tak ze dwa razy delikatnie przeciągnąć to papierkiem tak 900 aby wydobyć gwoździowanie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

A czasami nie jest tak, że ta warstwa odstaje grubością od całego pozostałego poszycia? Bo jeżeli tak, to spróbuj może zanabyć fornir hebanowy z Zagłoby i te ciemne pasy zrób z hebanu może. Bo nawet jak przed przyklejeniem planek zabejcujesz je na hebanowo, to potem przy szlifowaniu i tak możesz tę warstwę zetrzeć.
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Post autor: Kuba_wroc »

Wojtek-Sos pisze:Może któryś z kolegów rozwiązywał podobny problem?

Witam
W moim Le Cygne miałem podobny problem. Zrobiłem to tak, że najpierw powierciłem otwory, a potem pomalowałem pas czarną farbą akrylową. Na koniec naciąłem mosiężnych drucików 0.5 na długość 2-3mm i każdemu, trzymając w kombinerkach, spiłowałem pilnikiem na płask jeden koniec. Na koniec pozostało tylko powciskać je w przygotowane otwory. Efekt możesz zobaczyć na moich zdjęciach. Jak potrzeba moge zrobić jakiegoś zuma.
Efekt jest... Myslę, ze nie wszyscy by sie na to zdecydowali. Nie wszystkie druciki weszły ładnie do końca i trochę odstają, trochę było trzeba robić korekt odpryśniętej farby. Ale jak się patrzy z boku to dla mnie jest OK.
Na pewno jak się szlifuje gwoździowanie bezposrednio na poszyciu wychodzi dużo lepiej. Albo sposób Mirka.
Najlepiej zrobic tak jak autor modelu, którego zdjęcie zamieściłeś. Najpierw wszystko co czarne zrobił z hebanu. Później poziome cięcie na lini wody i dosztukowanie reszty poszycia z gruszy. Ale dla mnie to było jak rzucić się z motyką na słońce.
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Post autor: Wojtek-Sos »

Niestety Bartek, to co proponujesz nie jest możliwe. Ten model nie ma typowej odbojnicy tylko coś takiego:
odb1.jpg

Można by zrobić ten pas z listewek hebanowych, ale wtedy dolna część pasa nie przebiegała by zgodnie z linia wodną, jak powinna, tylko zgodnie z układem planek poszycia.
Myślę że propozycja Mirka jest najlepsza. Tusz o którym pisze Mirek wnika na tyle głęboko w drewno że można będzie go polerować bez obawy o brzydkie przetarcia, i "wydobyć" gwoździe.
Podczas pisania przybył post Kuby
Można zrobić to z hebanu, ale myślę że sposób Mirka jest prostszy a efekt też będzie super
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Wojtku z tuszem lub bejcą jest na tyle problem, że dosyć głęboko wnikają w drewno, więc jeśli coś Ci się "maźnie" nie tam gdzie nie trzeba - to możesz potem już nie usunąć tych plam (również jedno drewno od drugiego może sie zabarwić) natomiast z akrylem jest mniejsze ryzyko i w razie czego łatwiej usuniesz (wystarczy zdrapać). I nie zapomnij o dobrej taśmie maskującej (jest taka niebieska - droga ale nie zastąpiona). A potem wystarczy przetrzeć lekko farbę i gwoździe same sie pokażą.
myszor

Post autor: myszor »

Witaj.
Jak Mirek pisał , tylko tusz tusz i jeszcze raz tusz .
Żadnych farb !
Weź przed barwieniem natnij drewno na lini gdzie konczy się kolor.
Tusz wniknie w głąb ale nacięcie nie pozwoli rozejsc się na bok tam gdzie ma byc kolor naturalny drewna.
Nacięcie to zlikwidujesz potem pylem ze szlifowania.
Rób to zyletką lub bardzo ostrym i cienkim nozem , skalpelem.
Taśma to potrzebna Ci będzie aby nie ufajdać modelu paluchami.
Oczywiscie zrob kilka prób na boku i musisz dopasowac głębokość nacięcia.
Uda się zobaczysz.
A na przyszłość to trzeba wczesniej myśleć co i jak bedzie potem.

Jak pomalujesz FARBĄ. to juz siEM do mnie nie odzywaj !!!:(
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Będzie tusz. Taki:
276-311-thickbox.jpg
276-311-thickbox.jpg (13.07 KiB) Przejrzano 5166 razy

miałem nie malować, tylko zostawić wszystko w kolorze naturalnego drewna, jednak z czarnym pasem i czarnymi wstawkami wygląda moim zdaniem dużo lepiej.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Monotonia gwoździowania
DSC00495.JPG

dopiero jedna burta (5200 gwoździ)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika