Szkuner AMERICA - projekt własny

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
fitter

Re: Szkuner AMERICA - projekt własny

Post autor: fitter »

Prace powoli poszły do przodu a i załoganci powoli się zbierają do rejsu. Już dostałem delikatny opeer od jednego z Kolegów za niebieskie szybki co niechybnie wpłynie na zmianę ich koloru w wersji końcowej. Zmianie uległo również mocowanie stopy bukszprytu, która okazała się za wysoka i została pozbawiona dolnej belki. Kabestan bez handszpaków bo połamali ;)

America 032.jpg

America 033.jpg

America 034.jpg

America 036.jpg

America 037.jpg
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

czy znajdują się tam schematy olinowania stałego i ruchomego okazujące sposoby mocowania lin i bloków do poszczególnych części drewnianych (masztów, bomów, rej) oraz ich przebieg? Czy też są to rysunki jak zaprezentowany, gdzie tych szczegółów trzeba się domyślić lub posiłkowa innymi opracowaniami typu rigging?

tam w zasadzie znajdują się TYLKO szczegóły mocowania ;) na przykład:
IMGP3727.JPG
IMGP3728.JPG
IMGP3729.JPG
IMGP3734.JPG

książka, jak na biblię przystało, ma 666 stron (no, troszkę więcej). połowa to historia, druga połowa to kilkaset szczegółowych rozwiązań budowy i wyposażenia. na przykład, w całej książce nie ma ani słowa, że na tych szkunerach były kabestany. za to całkiem sporo jest o windach...
ogólny układ olinowania najszybciej znajdziesz w tej książce (co prawda opis dotyczy francuskiego lugra, angielskiego kutra i amerykańskiego szkunera z 1 poł. XIX w., ale od biedy można to przełożyć na olinowanie szkunera rybackiego). oprócz tego, w sieci jest mnóstwo materiałów, google Twoim przyjacielem:
4a04953u.jpg
192001pv.jpg
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
fitter

Trochę mnie nie było, ale zakupienie i przebrnięcie (co prawda na razie pobieżne) przez TAKIE tomisko zabiera trochę czasu. Jerry - serdecznie dziękuje za polecenie tej lektury :)
A z drugiej strony - przyszła wiosna więc i sezon się zaczął więc część wolnego spędzam na dwóch kółkach wdychając powietrze i wsłuchując się w brzmienie widlaka.
Pchłem (bo nie dużo, jakby było więcej to bym popchnął ;) temat do przodu - takielunek stały mogę uznać za wykonany. Użyłem tego co miałem pod ręką, dlatego też bloki są lekko za duże - te akurat przeznaczone były do "Alerta" w 1:96. Nitki tez trochę się mechacą, ale model traktuję jako szkoleniowy więc konkretniejsze materiały będę gromadził do kolejnych żaglowców.
America 040.JPG

America 041.JPG

America 045.JPG

America 044.JPG

America 042.JPG

America 043.JPG
fitter

Pierwsze kroki w rzemiośle żaglomistrza wykonane. Niestety nauczka na przyszłość - dobieraj bloki takie jakie powinny być a nie te co są pod ręką. Te są trochę za duże i to widać... :cry:

Kolejny odcinek dopiero po sezonie letnim gdyż wybieram się motocyklem na objazdówkę Skandynawii.
Wszystkim czytającym życzę pogodnych letnich miesięcy :D

America 046.JPG

America 047.JPG

America 048.JPG

America 049.JPG

America 050.JPG

America 051.JPG

America 052.JPG
Załączniki
America 047.JPG
fitter

Dość dawno się nie odzywałem, ale w sezonie motocyklowym mało dziubię w modelach. Nie mniej jednak stocznia pracowała czego efekty poniżej. Jak na pierwszy żaglowiec robiony de facto od zera jestem zadowolony pomimo kilku błędów dotyczących zastosowanych materiałów (m.in. rodzaj nici czy wielkość bloków) oraz przyjętych rozwiązań i własnej pracy. Mam nadzieję, iż w rękach bardziej wytrawnych szkutników model (jeśli się ukarze drukiem) będzie wyglądał po sklejeniu o wiele lepiej.
America 069.JPG

America 062.JPG

America 064.JPG

America 063.JPG

America 060.JPG

America 059.JPG

America 061.JPG

America 058.JPG

America 057.JPG

America 056.JPG

America 054.JPG

America 055.JPG