Niagara
- Kazek
Re: Niagara
Piotr mam na myśli 2x2 ale to oczywiście ewentualność bo najpierw sprawdzić trzeba jak by to wyglądało czy nie będzie za ciasno ale myślę że może być ok .
Pozdrawiam Kazik 

- PiotrekM
Witam,
Polowa poszycia zostala wymieniona. Listwy 3x1,5mm z gruszy. Dlugosc ok.10cm (ca.6m). Szerokosc przy bugu ok. 1,5-2mm, przy rufie 2,5-3mm. Frezowane gora i dolem na calej dlugosci. Stealersy przy rufie i przy kilu. Kolkowanie pojedyncze, na styku desek podwojne ( tak jak uzgodnione powyzej).
Nie jestem calkiem zadowolony (moglo by byc troche rowniejsze) ale w kazdym razie chyba lepiej niz przedtem. Cale zycie to kompromis. Teraz zabieram sie za druga polowe.
Serdeczne Pozdrowienia
Piotrek
Polowa poszycia zostala wymieniona. Listwy 3x1,5mm z gruszy. Dlugosc ok.10cm (ca.6m). Szerokosc przy bugu ok. 1,5-2mm, przy rufie 2,5-3mm. Frezowane gora i dolem na calej dlugosci. Stealersy przy rufie i przy kilu. Kolkowanie pojedyncze, na styku desek podwojne ( tak jak uzgodnione powyzej).
Nie jestem calkiem zadowolony (moglo by byc troche rowniejsze) ale w kazdym razie chyba lepiej niz przedtem. Cale zycie to kompromis. Teraz zabieram sie za druga polowe.
Serdeczne Pozdrowienia
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Operacja zakonczona bez wiekszych problemow, cale poszycie zostalo wymienione. Wydaje mi sie ze decyzja byla sluszna. Z obecnego kolkowania jestem bardziej zadowolony niz z poprzedniego.
Po 3-4 tygodniach jestem dokladnie tam gdze juz bylem. Gretingi "made by Mirek". Teraz zabieram sie za pozostale wyposazenie pokladu: uzbrojenie, kabestan, jakies domki itp.
Serdeczne Pozdrawienia
Piotrek
Operacja zakonczona bez wiekszych problemow, cale poszycie zostalo wymienione. Wydaje mi sie ze decyzja byla sluszna. Z obecnego kolkowania jestem bardziej zadowolony niz z poprzedniego.
Po 3-4 tygodniach jestem dokladnie tam gdze juz bylem. Gretingi "made by Mirek". Teraz zabieram sie za pozostale wyposazenie pokladu: uzbrojenie, kabestan, jakies domki itp.
Serdeczne Pozdrawienia
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Wystrogalem ster. Zawiasy z blachy mosieznej 0,3mm, szerokosc 1,5mm, nity 3x0,5x0,8mm. Wszystkie mosiezne elementy czernione wodnym roztworem kwasu selenowego. Doszly tez jakies patyczki, deseczki
jakies metalowe uzbrojenia. Wszystko zamontowane na razie prowizorycznie.
Mysle, ze teraz to pojdzie troche szybciej, bo jestem od dwoch dni oficjalnie na rencie.
Serdeczne Pozdrowienia
Piotrek
Wystrogalem ster. Zawiasy z blachy mosieznej 0,3mm, szerokosc 1,5mm, nity 3x0,5x0,8mm. Wszystkie mosiezne elementy czernione wodnym roztworem kwasu selenowego. Doszly tez jakies patyczki, deseczki
jakies metalowe uzbrojenia. Wszystko zamontowane na razie prowizorycznie.
Mysle, ze teraz to pojdzie troche szybciej, bo jestem od dwoch dni oficjalnie na rencie.
Serdeczne Pozdrowienia
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Pomalu przybywa troche drobiazgow. Przy bugu jakies kotbelki i inne ustrojstwa.
Zmajstrowalem tez pierwszy "domek".
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Pomalu przybywa troche drobiazgow. Przy bugu jakies kotbelki i inne ustrojstwa.
Zmajstrowalem tez pierwszy "domek".
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- kejsi
Witaj.
Czy pokład jest pomalowany bejcą sosnową czy czymś innym.
Pozdrawiam Kazimierz.
Czy pokład jest pomalowany bejcą sosnową czy czymś innym.
Pozdrawiam Kazimierz.
- PiotrekM
kejsi pisze:Czy pokład jest pomalowany bejcą sosnową czy czymś innym.
Witaj Kazimierzu, poklad jest z bukszpanu i pociagniety tylko olejem lnianym, to wszystko.
Serdecznie pozdrawiam
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Zauwazylem, ze rzemieslnicy zabrudzili poklad przy rufie. Kazalem wymienic kilka desek (Podejrzewam, ze przedyfundowala farba drukarska po pociagnienciu pokladu olejem lnianym, bo kladlem go na skopiowanych planach, a w tym miejscu gdzie "przebilo", deski byly mocno zeszlifowane).
Wystrugalem tez drugi domek, pomalu dziury w pokladzie znikaja.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Zauwazylem, ze rzemieslnicy zabrudzili poklad przy rufie. Kazalem wymienic kilka desek (Podejrzewam, ze przedyfundowala farba drukarska po pociagnienciu pokladu olejem lnianym, bo kladlem go na skopiowanych planach, a w tym miejscu gdzie "przebilo", deski byly mocno zeszlifowane).
Wystrugalem tez drugi domek, pomalu dziury w pokladzie znikaja.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- mirek
Od początku śledzę z uwagą Twoją relacje która naprawdę robi dobre wrażenie , oczywiście jak każdemu z nas trafiają się jakieś drobne błędy czy wpadki .
Kapitalnie dobierasz kolorystykę drewna i czyściutko robisz a to się ceni .
Domki ( zejściówki ) pięknie wykonane nawet zaciosy zrobione , ale.
Nie podobają mi się uchwyty przy drzwiach w zejściówkach , są moim zdaniem za grube jak na tą skalę (1:64) Porównują te uchwyty do szerokości desek pokładu ( szer. 3 mm ) to odnoszę wrażenie ,że mają ok 0,5 mm grubości, przemnożyć przez 64 to w oryginale ten uchwyt miałby 32 mm a to raczej jest nie realne
Moim zdaniem te uchwyty powinny mieć ok 0,2 mm max 0,3 mm
Kapitalnie dobierasz kolorystykę drewna i czyściutko robisz a to się ceni .
Domki ( zejściówki ) pięknie wykonane nawet zaciosy zrobione , ale.
Nie podobają mi się uchwyty przy drzwiach w zejściówkach , są moim zdaniem za grube jak na tą skalę (1:64) Porównują te uchwyty do szerokości desek pokładu ( szer. 3 mm ) to odnoszę wrażenie ,że mają ok 0,5 mm grubości, przemnożyć przez 64 to w oryginale ten uchwyt miałby 32 mm a to raczej jest nie realne
Moim zdaniem te uchwyty powinny mieć ok 0,2 mm max 0,3 mm
Pozdrawiam Mirek Rybus
- PiotrekM
Witam,
Dziekuje za cieple slowa, staram sie jak moge. Odnosnie tych uchwytow, to sa one gotowe z zestawu fototrawionych elementow do Merkurego (skala tez 1:64). Zrobilem porownanie z uchwytem z drutu 0,3mm. Sam zobacz jak to wyglada.
Zgadzam sie absolutnie z twoim rachunkiem (trudno by sie bylo nie zgodzic); musze sie zastanowic. Nie ukrywam, ze te gotowe mi sie bardziej podobaja. Z drugiej strony skale trzeba utrzymywac.
Serdeczne Pozdrowienia dla wszystkich
Piotrek
Dziekuje za cieple slowa, staram sie jak moge. Odnosnie tych uchwytow, to sa one gotowe z zestawu fototrawionych elementow do Merkurego (skala tez 1:64). Zrobilem porownanie z uchwytem z drutu 0,3mm. Sam zobacz jak to wyglada.
Zgadzam sie absolutnie z twoim rachunkiem (trudno by sie bylo nie zgodzic); musze sie zastanowic. Nie ukrywam, ze te gotowe mi sie bardziej podobaja. Z drugiej strony skale trzeba utrzymywac.
Serdeczne Pozdrowienia dla wszystkich
Piotrek