Witam.
Jako, że w domu mam małego skrzata to powoli zacząłem się już wyprowadzać do piwnicy. Zrobiłem sobie tam mały warsztacik i tym samym mogę tam brudzić, sypać pyłem i trocinami, smrodzić i w ukryciu pić piwo hehe
Jakiś czas temu dostałem od Piotrasa Mirkowe działo do La Belle i ścianki lawety. Postanowiłem sobie zrobić taki prosty wycinek, pobawić się z drewnem, nauczyć się go obrabiać. Mogą być pewne niedociągnięcia wynikające z moich nikłych umiejętności zabawy w drewnie. Plany, które posiadam, również nie należą do najbardziej czytelnych.
Wycinek dotyczy środkowej części pokładu wraz z otworem strzelniczym. Poszycie nie będzie pełne.
Z narzędzi posiadam tylko z kogową szlifierkopilarkę oraz Dremela w stojaku. Przydałaby się do takich prac jakaś grubościówka, szlifierka z pionowym wałkiem, wyrzynarka stołowa, stół krzyżowy dlatego właśnie inne modele robię metodą kartonowo-fornirową. Po wycięciu i obrobieniu paru elementów jestem pełen podziwu dla tych, którzy robią w admiralicji... kupa roboty z tym wszystkim.
Drewno to śliwa, poszycie będzie chyba z gruszy.
Pozdrawiam
Przemek
Wycinek pokładu à la La Belle
- PanLipazMiodem
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, 13:39 przez PanLipazMiodem, łącznie zmieniany 2 razy.
- mirek
Re: Wycinek pokładu à la La Belle
Nawet fajnie ci to wychodzi , i jak sam widzisz drewno nie jest takie straszne 

Pozdrawiam Mirek Rybus
- PanLipazMiodem
Deski pokładu grusza, coulking(?) brystol nasączony flamastrem i caponem
Pozdrawiam
Przemek
Pozdrawiam
Przemek
- Piotras
Widziałem na żywo pokład jak i cała reszta wygląda świetnie.
- PanLipazMiodem
Witam.
Udało mi się na parę chwil znów uciec do piwnicy.
Pozdrawiam
Przemek
Udało mi się na parę chwil znów uciec do piwnicy.
Pozdrawiam
Przemek
- Piotras
Czym, jak zrobiłeś heban?
Świetnie to wygląda.

Świetnie to wygląda.
- PanLipazMiodem
Heheheban zrobiłem tuszem kreślarskim
Po wpuszczeniu tam korników i wsadzeniu w dziurki drucików będzie to "hebanowane" jeszcze raz i przetarte szmatką żeby gwoździki było widać.
Ataman pytał co to za lipę odpieprzam więc odpowiem, że cała budowa nie będzie dokładnym odzwierciedleniem planów La Belle bo takich nie posiadam. Mam tylko parę stron marnej jakości kserokopii więc wiele elementów jest moją radosną twórczością. Wziąłem sobie te kartki do ręki i zacząłem strugać, bez wizji że to skończę, że coś z tego wyjdzie. Chciałem się pobawić z drewnem i z jego obróbką a że zaczęło to nabierać jakiegoś kształtu to stwierdziłem, że może uda się to zakończyć. Nie zaplanowałem sobie kolejności prac i wyszło parę baboli, robię na bieżąco. Jeśli mam pół godzinki czasu to szybko uciekam do piwnicy i coś tam ruszę. Także jeśli uda mi się zakończyć ten wycinek i nie będzie on przypominał wycinka burty La Belle to zmienię tytuł relacji.

Ataman pytał co to za lipę odpieprzam więc odpowiem, że cała budowa nie będzie dokładnym odzwierciedleniem planów La Belle bo takich nie posiadam. Mam tylko parę stron marnej jakości kserokopii więc wiele elementów jest moją radosną twórczością. Wziąłem sobie te kartki do ręki i zacząłem strugać, bez wizji że to skończę, że coś z tego wyjdzie. Chciałem się pobawić z drewnem i z jego obróbką a że zaczęło to nabierać jakiegoś kształtu to stwierdziłem, że może uda się to zakończyć. Nie zaplanowałem sobie kolejności prac i wyszło parę baboli, robię na bieżąco. Jeśli mam pół godzinki czasu to szybko uciekam do piwnicy i coś tam ruszę. Także jeśli uda mi się zakończyć ten wycinek i nie będzie on przypominał wycinka burty La Belle to zmienię tytuł relacji.
-
Brawo Lipka .
Bardzo fajna i ładna " wprawka "
Bardzo fajna i ładna " wprawka "

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- PanLipazMiodem
Witam.
Moje pierwsze czernienie, zdjęcia nocne.
Po siódmym czernieniu w kąpieli do srebra na zimno (okazuje się, że efekty były mizerne bo za szybko po kąpieli zaczynałem polerować - trzeba odczekać aż wszystko wyschnie) jestem zadowolony z efektu kolorystycznego lecz niestety gdzieniegdzie pojawiają się jaśniejsze przebarwienia. Plamy wynikają ze złego odtłuszczenia czy jeszcze coś innego źle robię?
Jutro chyba jeszcze powtórzę parę razy to czernienie
Zaraz po kąpieli
Po wstępnym polerowaniu miękką szmatką
Pozdrawiam
Przemek
Moje pierwsze czernienie, zdjęcia nocne.
Po siódmym czernieniu w kąpieli do srebra na zimno (okazuje się, że efekty były mizerne bo za szybko po kąpieli zaczynałem polerować - trzeba odczekać aż wszystko wyschnie) jestem zadowolony z efektu kolorystycznego lecz niestety gdzieniegdzie pojawiają się jaśniejsze przebarwienia. Plamy wynikają ze złego odtłuszczenia czy jeszcze coś innego źle robię?
Jutro chyba jeszcze powtórzę parę razy to czernienie

Zaraz po kąpieli
Po wstępnym polerowaniu miękką szmatką
Pozdrawiam
Przemek
- Wojtek-Sos
To przynajmniej wygląda jak działo okrętowe, a nie jak pistolet James'a Bonda
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek