Kecz moździerzowy Granado

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bielszczanin

Kecz moździerzowy Granado

Post autor: Bielszczanin »

Witam.
Kilka zdań i trochę zdjęć na temat tego żaglowca. Kadłub wykonany w konstrukcji wręgowej (wręgi- tektura 2.5 mm), klejony klejem introligatorskim i wikolem D-3. Do szybkich połączeń oczywiście cyjanoakryl. Wypełnienie kadłuba pianką poliuretanową niskorozprężną. Poszycie wykonane paskami tektury grubości 1 mm, następnie szpachlowane na całej powierzchni elastyczną szpachlówką akrylową. Szpachlowanie wykonane trzykrotnie, ze szlifowaniem międzywarstwowym. Po każdym szlifowaniu kadłub został delikatnie pomalowany rozcieńczoną farbą akrylową. Pokłady wykonane z tektury grubości 1 mm, na którą naklejono (klejem introligatorskim) paski tektury 0.5 mm. Przed naklejeniem, krawędzie pasków(uprzednio pomalowanych kolorem docelowym obustronnie) zostały przeszlifowane. Malowanie kadłuba oraz większości elementów wykonane farbami akrylowymi chromoacryl. W zależności od potrzeb głęboki mat można uzyskać dodając do farby talk kosmetyczny (metodą prób).

IMG_1074.JPG

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bielszczanin

Re: Kecz moździerzowy Granado

Kilka zdjęć z okresu budowy, później zdjęcia modeli, które chciałbym ukończyć. Na dzień dzisiejszy ich stan jest taki jak na fotografiach.
Pozdrowienia.
Załączniki
IMG_1559.JPG
IMG_1610.JPG
IMG_1638-001.JPG
IMG_1569.JPG
IMG_1567-001.JPG
IMG_1563.JPG
IMG_1648.JPG
IMG_1719.JPG
IMG_1730.JPG
IMG_1732.JPG
IMG_0056.JPG
IMG_0148.JPG
IMG_1198-001.JPG
IMG_1195.JPG
IMG_1245.JPG
IMG_0089.JPG
IMG_1245.JPG
IMG_1193.JPG
IMG_1175.JPG
IMG_1195.JPG
Awatar użytkownika
Bielszczanin

Modele do ukończenia.
Załączniki
HMS Bellona. Brytyjski okręt liniowy.
HMS Bellona. Brytyjski okręt liniowy.
Galeon Golden Hind.
Galeon Golden Hind.
Fregata HMS Bounty.
Fregata HMS Bounty.
HMS Alert. Brytyjski kuter z 1777 roku.
HMS Alert. Brytyjski kuter z 1777 roku.
Le Coureur. Francuski Lugier z 1776 roku.
Le Coureur. Francuski Lugier z 1776 roku.
Karaka Trinidad. Okręt flagowy Magellana.
Karaka Trinidad. Okręt flagowy Magellana.
Karawela Nina. Jeden z okrętów Kolumba z 1492 roku.
Karawela Nina. Jeden z okrętów Kolumba z 1492 roku.
Awatar użytkownika
acdd

Post autor: acdd »

Cześć Bielszczanin...

Przyznam się że jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego "kecza moździerzowego"... tu winien Ci jestem przeprosiny bo niektóre elementy były tak idealne że aż pomyślałem że elementy modelu to plastik... i że model jest zrobiony z odlewów :)

Szkoda że poszycie kadłuba nie uwypukla listewek... nadało by to charakter okrętowi... nie zmienia to jednak faktu że bryłę kadłuba masz wyciągniętą idealnie... i tu chętnie się dowiem w jaki sposób osiągasz tak idealne kształty bo ja głaszczę swój model już 3 miesiąc aby osiągnąć taki efekt jak Ty i totalnie mi nie idzie...

Jesteś drugą osobą której to mówię... Okna, okna i jeszcze raz okna! :)
Spróbuj okna wykonać z cieńszych listewek 0,5mm i spróbuj nie doklejać okien do poszycia kadłuba tylko postaraj się wyciąć dziurę w kadłubie i do tej dziury wpasować okna... myślę że ten zabieg spowoduje że cały model nabierze zupełnie innego wyrazu...

Załączam link do relacji gdzie zobrazowane jest co mam na myśli... viewtopic.php?f=534&t=45750&start=60

Chrzest bojowy masz już z sobą więc do dzieła! :)
ODPOWIEDZ