Witaj. Zdjęcie w sumie niewiele mówi ale z tego co widać to jest dobrze. Porób fotki z paru stron. Napisz jak zamierzasz wykonać poszycie właściwe i z jakich technik będziesz korzystał. I powodzenia przy budowie
Witam, cieszę się z założenia relacji, ponieważ w naszej modelarni bywam okazjonalnie, a dzięki zdjęciom na forum będę mógł śledzić na bieżąco postępy. Także mam na dzieje na jak najczęstsze aktualizacje relacji. Pozdrawiam, MSB
Szanowny Rafale. Twoja praca wygląda ciekawie, ale prosiłbym o wstawianie większych zdjęć, aby można było się jej dokładniej przyjrzeć. Do tego postaraj się odwracać zdjęcia, bo przyznam, że zginanie karku celem obejrzenia fotki przychodzi mi z pewnym oporem . Opisz ponadto dokładnie jak wykonujesz to malowanie (jakie farby, jaka technika malowania), bo całkiem realistycznie ono wygląda. Daj innym szansę nauki, skoro wzorzec jest dobry.
Dziękuję Jarku za uwagi odnośnie wstawiania zdjęć.
Odnośnie malowania: Wykorzystuję farby firmy Renesans. Najpierw maluję farbą nr 03 Następnie farbą nr 15 A na końcu maluję kilkukrotnie rozwodnioną farbą nr 15 i 29 w stosunku 3:1 aż do uzyskania zadowalającej tekstury. Każde kolejne malowanie wymaga całkowitego wyschnięcia poprzedniej warstwy.
Zakończyłem już trzecie poszycie i zabrałem się do malowania. Przesyłam kolejną porcję zdjęć po przyklejeniu desek poszycia. Większe, ale jeszcze brak ostrości się kłania
Farbą 03 i 15 już pomalowałem. Farbą 15 nawet dwa razy, bo troszkę rozcieńczyłem i nie pokryło idealnie. Po skończeniu malowania wstawię kolejną porcję zdjęć.
Przyciemniłem jeszcze trochę poszycie zewnętrzne i obecnie jestem w trakcie przyklejania bocznych wzmocnień. Najpierw pomalowałem odbojnice poziome w ten sam sposób co burty, choć starałem się by były troszkę ciemniejsze i przykleiłem do burt. Następnie pomalowałem same krawędzie wzmocnień pionowych i również przykleiłem pomiędzy odbojnice poziome. Obecnie mam pomalowane kolejne wzmocnienia pionowe, które przykleję na te widoczne białe wzmocnienia.