Witam, kadłub zakończony w 98% jeszcze zostały latarnie, ale to w późniejszym czasie Zblocza jufersów zakończone, oraz kilka brakujących elementów wyposażenia. Brak jeszcze figury galionowej, ale jakoś tak nie mam polotu puki co
Załączniki
po xx próbach udało się w miarę przyzwoicie wydrapać napis, pod lupą da się przeczytać
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, przeglądam forum śledzę relacje ale nie mogę się doszukać informacji z jakiego drewna robicie maszty reje i inne patyczki. Niektórzy z buczyny inni z sosny ale jedno i drugie ma za wyraźne słoje. Jak możecie to napiszcie z czego je najlepiej wykonać.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Grusza to świetny materiał, jednak posiadam jej bardzo mało i oszczędzam z myślą o następnym projekcie w którym właśnie planuję jak najmniej malowanych elementów. Robił może ktoś z olchy?
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Wena dopisuje to i budowa się posuwa do przodu, tym razem zrobiłem marsy jeszcze trzeba je wykończyć ale coś tam jest. Wykonane z dwóch warstw listewek klejone na przemian.
Załączniki
układ kołków, podpatrzyłem na jakimś zdjęciu, wykonanie to bambus
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, ciąg dalszy prac wymęczyłem promieniste wzmocnienia na platformach Zaplanowałem, że platformy od góry będą w naturalnym kolorze drewna reszta na czarno tylko gdzie zrobić granicę malowania. Powinna być cała malowana? Zacząłem prace nad patyczkami na pierwszy ogień poszedł bukszpryt. Drewno to olcha początkowy kształt nadaję mini strugiem reszta na tokarce własnej produkcji
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, zacząłem naukę kręcenia lin początkowo nie wiedziałem jak się do tego zabrać do jakiego momentu skręcać liny osobno, później ile całą line. Okazało się, nie takie to straszne i wystarczy chwilę popracować i już mniej więcej się można zorientować i na wyczucie to robić. Liny kręciłem z nici Gutermanna i z NN jaką posiadałem oczywiście wszystkie bawełniane. Mam jeszcze kłopot z odpowiednią średnicą lin, gdyż nie każda średnica jest do zrobienia, ale pracuje nad tym. Co do urządzenia to spisuje się świetnie i nie można mieć zastrzeżeń. Ale chyba będą potrzebne zdjęcia w trybie makro.
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Sznurków ciąg dalszy Liny barwione miksturą wedle przepisu Mirka. Zauważyłem, że w tkacie impregnacji i dalszej obróbki linka zmniejsza swoja średnicę. Najgrubsza miała 1,64mm po impregnacji 1,52mm.
Załączniki
To jest zestaw na wanty i sztagi pierwszego piętra. Jest plan do wakacji się z tym uporać.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria