Wzmocnienia poziome przyklejone i eksperymenty z bejcowaniem.
Burty jasny dąb, dno i listwy jasny dąb + drugi raz sosna dla pociemnienia ( bejce rustykalne z dragona )
Pinta
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Pinta
Co nieco drgnęło w stoczni. Wzmocnienia pionowe burt wymagają sporo przymiarek i dopasowywania. Kilka zdjęć z kolejnych etapów wykonania.
- Witek...
Pokład dziobowy zamontowany. Poręcze burt z olchowego forniru i pobejcowane.
Na pierwszym zdjęciu przydaśka zrobiona z silniczka na baterie. Kółko na który nakleiłem papier ścierny to plasterek z korka. Często przydaje się do drobnych doszlifowań.
Na pierwszym zdjęciu przydaśka zrobiona z silniczka na baterie. Kółko na który nakleiłem papier ścierny to plasterek z korka. Często przydaje się do drobnych doszlifowań.
- Jarcio
Witku. Bardzo ładne jest to twoje modelarstwo, czyste, estetyczne. Jeśli w przyszłym roku będzie zlot w Tczewie, to Twoim obowiązkiem jest pokazać się ze swoimi pracami. To trzeba sobie pooglądać na żywo. Sprawdziłem, masz 362 km, da się dojechać w 4 godz. 10 min.
A mikroszlifierka wypasiona.

- Witek...
Dzięki, dzięki Panowie
do Tczewa Jarcio powiadasz ... no to muszę się zacząć bardziej starać, żeby nie wystraszyć Was jakimś kaszalotem
Póki co, stać mnie na razie na takie schodki i podporę pokładu dziobowego.

Póki co, stać mnie na razie na takie schodki i podporę pokładu dziobowego.
- Witek...
- Witek...
"Wyszlifo-toczyłem" maszty i reje w ten sam sposób co w Pincie. Bocianie gniazdo z forniru gruszy. Odrysowałem przez kalkę kształt z wycinanki; cięcie, gięcie, na mokrym fornirze. W przypadku poręczy gniazda metoda, którą często stosuje czyli najpierw sklejenie z naddatkiem a dopiero później doszlifowanie.