HMS Royal William 1719
- ryszardw
Re: HMS Royal William 1719
Adamie Capon impregnuje drewno i możesz mieć problemy z ponownym bejcowaniem .Po bejcy przetrzyj drobnym papierem lub wełenką potem ponownie pobejcuj i poleruj filcem .Potem Capon wełenka i ponownie Capon .Pięknie idzie Ci robota .Pozdr.R
- oksal
Dzięki Rysiek za radę. Masz rację, tak zrobię.
Poniżej giąłem na małej lutownicy kolbowej (25 W) zamknięcia tej fikuśnej rufy. Giąłem na mokro, ale bez wody. Listewki (olcha, grubość 1 mm) były gięte zaraz po bejcowaniu.
Poniżej giąłem na małej lutownicy kolbowej (25 W) zamknięcia tej fikuśnej rufy. Giąłem na mokro, ale bez wody. Listewki (olcha, grubość 1 mm) były gięte zaraz po bejcowaniu.
- oksal
Z tą giętą listwą to robiłem 3 podejścia, a i tak nie jestem zadowolony. Pasowanie w jednym kawałku nie udało się. Musiałem ją podzielić na 6 kawałków. Widać również lekka ucieczkę łuku w środkowej części. Liczę na to, że jak przyjdą rzeźby, to w defekt nie będzie zauważalny
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
Zrobienie takiego gięcia w jednym kawałku udało by się tylko zrobić w formie za pomocą prasy. Zrobiłeś to perfekcyjnie i nie widać absolutnie żadnych błędów.
Super wykonanie całości. Cały czas podziwiam Twoje umiejętności .
Pozdrowienia
Rysiek.
Super wykonanie całości. Cały czas podziwiam Twoje umiejętności .
Pozdrowienia
Rysiek.
- oksal
Rysiek, dziękuję, ale do perfekcji to jeszcze trochę. Na zbliżeniach widać niedociągnięcia.
Poniżej dzisiejszy dzienny wykon. W końcu powrót do RW i do zmory- rufy. Z polskiego jabłka- Złota Reneta- wydłubałem takie centymetrowe kolumienki A z bukszpanu 5 mm ~6 mm ozdoby, które były kłopotliwy, ponieważ nie będą osadzone na płaskim lecz na obłym kształcie Przymiarka na taśmę klejącą Drugiej nie mam, bo mi gdzieś wystrzeliła i się wkurzyłem (delikatnie mówiąc)...
Poniżej dzisiejszy dzienny wykon. W końcu powrót do RW i do zmory- rufy. Z polskiego jabłka- Złota Reneta- wydłubałem takie centymetrowe kolumienki A z bukszpanu 5 mm ~6 mm ozdoby, które były kłopotliwy, ponieważ nie będą osadzone na płaskim lecz na obłym kształcie Przymiarka na taśmę klejącą Drugiej nie mam, bo mi gdzieś wystrzeliła i się wkurzyłem (delikatnie mówiąc)...
- sotter
Oj, za te ozdoby to Cię szanuję
. Frezy dentystyczne czy skalpel?

- oksal
Janek, ja przeważnie robię skalpelem i dłutkami z igieł maszynowych. Najbardziej to lubię skalpel, ostrze 11 i 25. Frezy dentystyczne mam, ale ręka mi drga i raczej sieję spustoszenie. Przy większych elementach daję radę frezami.
Dziś były złocenia. Gdybym miał zrobione okna ćwierćpokładu, to lustro rufy byłoby przygotowane pod rzeźby.
- oksal
Wkładka Hadżiego jest rewelacyjną przydaśką. Poniżej polska jabłoń- Złota Reneta- ścieniowana na niej do około 1,7- 1,8 mm z zaczątkiem dłubania czegoś w rodzaju roślinnego "ślimaka". Grubość tej deseczki jest porównywalna z grubością groszówki. Gotowy element po wrzeźbieniu, a przed odcięciem, dodatkowo ścieniuję na papierze ściernym.
- oksal
Liście mam gotowe. Lewa i prawa burta.
- TomekA