Witam w nowej relacji.
Postanowiłem rzucić się na głęboką wodę, lub wręcz przeciwnie, czyli z motyką na słońce.
Fregata "la Renommee", to już nie jakiś tam stateczek typu "La Belle", a okręt pełną gębą.
Miałem poważne wątpliwości, czy sprostam wymaganiom, wynikającym ze stopnia komplikacji konstrukcji i umiejętności czytania planów. Nie zdecydowałbym się na ten model, gdyby nie relacja Kazika, na której się wzoruję.
Teraz, po zbudowaniu stępki z dziobnicą i konstrukcją rufy, nabrałem większej pewności siebie.
Dlatego od rozpoczęcia budowy, do założenia relacji musiało minąć kilka tygodni. Z dziobnicą nie było większych problemów: To przystawka do stoczni, ułatwiająca ustawienie kolejnych wręg: Rufa nastręczyła sporo problemów, ale po kilku próbach jakoś się udało: Prace idą szerokim frontem. Aby urozmaicić sobie pracę, równolegle wycinam, szlifuję i sklejam kolejne wręgi: A to kilka deseczek na elementy wręg. To ostatni zapas starej, czterdziestoletniej gruszy. Jest znacznie ciemniejsza, niż kilkuletnie drewno.
La Renommee 1/48, czyli do trzech razy Francja.
- Siberian
La Renommee 1/48, czyli do trzech razy Francja.
Pozdrawiam, Wojtek.
- PiotrekM
Re: La Renommee 1/48, czyli do trzech razy Francja.
No i zaczyna sie nowa piekna relacja. Poczatek jest wiele obiecujacy, bardzo dokladna i precyzyjna robota ale to u Ciebie nic nowego. Siadam w pierwszym rzedzie i czekam na ciag dalszy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- Kazek
Wojtek jak zwykle zaskakuje niby nie wie jak a tu proszę jak pięknie wręgi zrobione. Ciesze się ze akurat ten model wybrałeś bo to jedna z najpiękniejszych fregat. Życzę powodzenia i wytrwałości w budowie .
Pozdrawiam Kazik 

- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Już widać, ze będzie piękny model. Fajnie, że podjąłeś się budowy
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Siberian
Trwają prace nad wręgami.
Przed sklejeniem obu połówek, frezuję wycięcia na stępkę. Po sklejeniu frezuję ostatni rowek. Wpasowuję całość w odpowiednie miejsce i doklejam kolejne elementy. Wobec zakupu grubościówki, zdemontowałem nieco ścierarkę i używam jej jako szlifierki do wstępnego szlifowania wręg. Do dokładnego szlifu doskonale nadają się tulejki szlifierskie. Ostateczny szlif wykonuję zużytymi tulejkami, na które naklejam papier ścierny o gramaturze 180.
Przed sklejeniem obu połówek, frezuję wycięcia na stępkę. Po sklejeniu frezuję ostatni rowek. Wpasowuję całość w odpowiednie miejsce i doklejam kolejne elementy. Wobec zakupu grubościówki, zdemontowałem nieco ścierarkę i używam jej jako szlifierki do wstępnego szlifowania wręg. Do dokładnego szlifu doskonale nadają się tulejki szlifierskie. Ostateczny szlif wykonuję zużytymi tulejkami, na które naklejam papier ścierny o gramaturze 180.
Pozdrawiam, Wojtek.
- Borek
Przed sklejeniem wręg warto jeszcze wyfrezować dwa małe rowki do odprowadzania wody. Moim zdaniem wygodniej jak po złożeniu kadłuba.
- Siberian
Wstyd się przyznać, ale nawet nie wiedziałem, że to rowki do odprowadzania wody.
Masz rację, teraz będzie trudniej je wyfrezować, ale jakoś dam radę.

Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Wykonałem tytaniczną pracę.
Wszystkie wręgi w liczbie sztuk 58 gotowe i wstępnie osadzone w stępce.
Teraz przede mną równie tytaniczna praca kołkowania każdej wręgi z osobna.

Teraz przede mną równie tytaniczna praca kołkowania każdej wręgi z osobna.
Pozdrawiam, Wojtek.
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Cześć Wojtek 
Podziwiam... i to bardzo.
Wręgi wykonane pięknie.
Zapowiada się imponujący model.
Będziesz robił sam kadłub czy masz tyle miejsca, żeby robić maszty, reje i sznureczki?
Pozdrawiam i powodzenia

Podziwiam... i to bardzo.
Wręgi wykonane pięknie.
Zapowiada się imponujący model.
Będziesz robił sam kadłub czy masz tyle miejsca, żeby robić maszty, reje i sznureczki?

Pozdrawiam i powodzenia

The world is yours...
- Borek
Super! Zazdroszczę wolnego czasu. Ja przez 1,5 roku mam polowe wręg…