Mnóstwo pracy, a efekt na razie niepozorny.
Wzmocnienia pokładników, wraz z drewnianymi profilami. Każdy z 26 pokładników zawiera dwa takie komplety. Każdy element musiałem pasować osobno. Profile wklejone do nadburcia. Wykonałem wycięcia w pokładnikach i trochę szczegółów wyposażenia dolnego pokładu. Zagroda dla owiec i poler kotwiczny. Pachoły z rolkami, pompy i osadzenia masztów. Piec do pieczenia bagietek. Kotwica zapasowa.
Teraz kolej na zabudowę pokładu dolnego.
La Renommee 1/48, czyli do trzech razy Francja.
- Siberian
Re: La Renommee 1/48, czyli do trzech razy Francja.
Pozdrawiam, Wojtek.
- Marc
- Lokalizacja: {"name":"France","desc":"France,fr","lat":"46.603354","lng":"1.8883335"}
Dokładna i bardzo czysta praca, gratulacje.
- Siberian
Urlop i ciepłe dni przyjemnie spędzać w modelarni.
Pokleiłem ścianki pod pokładem. Wkleiłem też inne detale, kolejno montując pokładniki. Wzmocnienia też już przyklejone. Prace nad sterem na razie wstrzymane, bo czekam na dostawę nitów do mocowania zawiasów. Trochę mebelków. Wykonuję listwy przyburtowe pokładu głównego (waterway). Myślałem, że najtrudniej będzie zrobić odcinki na dziobie, ale dalsze części mają równie skomplikowany kształt. Najpierw wycinam z szerszej deseczki odwzorowany kształt kadłuba, pod odpowiednim kątem. Po wycięciu listwy na odpowiednią szerokość, frezuję wpusty na pokładniki. Do wyszlifowania łukowatego przekroju używam wałka ściernego i smukłej wiertarki. Później już ręcznie wygładzam resztę.
Pokleiłem ścianki pod pokładem. Wkleiłem też inne detale, kolejno montując pokładniki. Wzmocnienia też już przyklejone. Prace nad sterem na razie wstrzymane, bo czekam na dostawę nitów do mocowania zawiasów. Trochę mebelków. Wykonuję listwy przyburtowe pokładu głównego (waterway). Myślałem, że najtrudniej będzie zrobić odcinki na dziobie, ale dalsze części mają równie skomplikowany kształt. Najpierw wycinam z szerszej deseczki odwzorowany kształt kadłuba, pod odpowiednim kątem. Po wycięciu listwy na odpowiednią szerokość, frezuję wpusty na pokładniki. Do wyszlifowania łukowatego przekroju używam wałka ściernego i smukłej wiertarki. Później już ręcznie wygładzam resztę.
Pozdrawiam, Wojtek.
-
- Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}
Naprawdę super! Dla mnie to mistrzostwo świata!
- Siberian
Pokleiłem więźbę pokładu głównego. Niezła plątanina, ale praca nad nią, to czysta przyjemność.
Tutaj małe przeoczenie. Zauważyłem to obrabiając zdjęcia. Na tym luku powinny być po dwa pokładniki pomocnicze. Nie będzie problemu z poprawieniem. Różnica w kolorze pokładników wynika z tego, że główne są pokostowane, reszta jest jeszcze surowa. Tutaj mechanizm steru. Nie jest to szczegółowo wyrysowane w planach, opierałem się na literaturze i relacji Kazka. Wygląda to trochę inaczej niż u Kazia, ale też działa tyle, że dość ciężko, bo nie udało się zadbać o odpowiedni luz między rumplem steru, a prowadnicą. Tu elementy mechanizmu przed wklejeniem.

Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Witam po długiej przerwie.
Ponad trzy lata trwała budowa modelu "La Renommee", ale w końcu udało się ją zakończyć. Nie byłem w stanie, z różnych względów, kontynuować relacji. To nie był dobry dla mnie czas, a i model bardzo mnie zmęczył.
Parę zdjęć na koniec: Mam nadzieję, że jeśli zacznę znów jakąś budowę, to będzie z relacją.
Ponad trzy lata trwała budowa modelu "La Renommee", ale w końcu udało się ją zakończyć. Nie byłem w stanie, z różnych względów, kontynuować relacji. To nie był dobry dla mnie czas, a i model bardzo mnie zmęczył.
Parę zdjęć na koniec: Mam nadzieję, że jeśli zacznę znów jakąś budowę, to będzie z relacją.
Pozdrawiam, Wojtek.
- TomekA
Whoa!!!!
Model jest fenomenalny! WIELKIE GRATULACJE!!!
Model jest fenomenalny! WIELKIE GRATULACJE!!!

- sferoida
Piękne, też gratuluję. A ta wisząca szalupa, to wisienka na torcie.
pozdrawiam Radek
- Emerjan
Pięknie się prezentuje to "dziurawe" cacuszko. Widać precyzję i ogrom pracy. Trzy lata to uważam za rekordowy czas.
Wielkie gratulacje!!!
Wielkie gratulacje!!!
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam Wojtku! Ile budowa trwała, to mało istotne. To nie wyścig szczurów. Ważne, że ukończona i wygląda wspaniale. Dołączyłeś do mistrzów najwyższej klasy. Gratuluję!
Pozdrawiam
"Hadżi"
Pozdrawiam
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.