Długa opowieść na krótko

https://kolekcja-lokomotywa.pl/
I teraz tak, kilka kwestii:
- jeżeli chodzi o koszt ogólny przy prenumeracie - 6 tysi za 3 lata co miesięcznych zabaw z młodym przy budowie ciuchci to w sumie nie aż tak wygórowana cena, a jestem w takim momencie życia, że w sumie stać by mnie było na taki wydatek (160 ziko miesięcznie) aczkolwiek nie ukrywam, że potrafi te wyliczenie zerwać czapkę z głowy,
- jeżeli chodzi o jakość i wykonanie tego modelu, to raczej nie oszukuje się że będzie pięknie i super (chociaż przy 6 tysiącach powinno być), ale sama perspektywa zbudowania takiego modelu od zera z uwzględnieniem tego jak co w środku działa to niezła nauka dla młodego,
- nie ma chyba żadnej innej alternatywy na rynku, więc w sumie
No i tu mam takie wątpliwości, czy nie ma żadnej alternatywy na rynku? Żadnego modelu lokomotywy do złożenia od początku do końca? Coś tam szukałem i ogólnie to tylko gotowe modele wchodzą w grę, a to mnie nie interesuje. Jest jeszcze Orient Express z Lego, ale to też chyba koszt ponad 2 tysięcy na jedno podanie no i wciąż to model z klocków lego, a nie miniatura lokomotywy.
Co myślicie? Jakie wasze przemyślenia? Zapraszam do dyskusji

Ps. Oczywiście modelarstwo szkutnicze na zawsze w moim sercu. W końcu wrócę. Chyba że mnie krew zaleje albo uj strzeli, jak to powiedziała mucha gdy wleciała w...