Witajcie. Oto aktualne nasze przemyślenia w kontekście ostatnich dyskusji.
Regulamin:
1. Każdy zarejestrowany użytkownik forum jest zobowiązany do przestrzegania zasad regulaminu
2. Tematyką forum jest modelarstwo szkutnicze i okrętowe, historia żeglugi i budowy okrętów;
3. Każdy temat omawiany jest w odpowiednim dziale;
4. Wszystkie tematy nie związane z powyższymi omawiane są w dziale "Hyde Park";
5. Forum nie służy do wymiany materiałów objętych prawami autorskimi;
6. Użytkownicy forum dbają o poprawność i formę wypowiedzi oraz odpowiadają za treści opublikowane na forum - dotyczy to również poszanowania praw autorskich;
7. Każdy użytkownik powinien rozpocząć swoją przygodę z forum od przywitalni;
8. Pytania z podstaw modelarstwa powinny znajdować się w dziale dla początkujących;
9. Każdy użytkownik powinien w swoim profilu podać co najmniej trzy rzeczy - imię, miasto i wiek - inni użytkownicy forum mogą wymagać uzupełnienia tych danych i ich braki zgłaszać do moderatorów;
10. Wszelkie pytania co do których padła już niejednokrotnie odpowiedź będą przesuwane do kosza bez uprzedzenia;
11. Wątki i posty mogą zostać usunięte i modyfikowane przez moderatora bez podania przyczyny;
12. Moderator ma prawo nadania żółtej i czerwonej kartki wg własnego uznania i subiektywnej oceny. Nawet w przypadku, gdy użytkownik forum nie zgadza się z decyzją moderatora, musi ją uszanować i zaakceptować.
13. W sprawach wątpliwych ostateczny głos należy do moderatora, a w przypadku braku zgody między moderatorami do administratora.
Zatem co za tym idzie:
- Powstaną nowe dwa dodatkowe fora - czyli "Często zadawane pytania" oraz "Dla początkujących";
- Nie chcemy dzielić ludzi i tworzyć zamkniętych grup, każdy Kogowicz sam się opowie gdzie się widzi i będzie mógł sam zdecydować, gdzie powiesi swój post;
- Nie zmienia jednak to postaci rzeczy, że w przypadku gdy moderatorzy stwierdzą, że jest to złe miejsce, zły ton, nie ten temat, to wątek od razu wyląduje w koszu, lub zostanie przeniesiony do stosownego działu;
- za wcinanie się w środek kogoś relacji z nic nie wnoszącymi opiniami, pytaniami lub stwierdzeniami z księżyca od razu grozi usunięcie wpisu - bez ostrzeżenia, pisania kto zmoderował i dlaczego.
- zatem zostanie wzmożona moderacja - stajemy się mniej liberalni;
- stajemy się mniej anonimowi - każdy może zgłosić do moderatorów, że ktoś podpisał się jako xmxmxsa (bez imienia, miasta i wieku) i taki delikwent może dostać kartkę, odpoczynek od forum, bana, wg uznania moderatora.
- Zostaną wreszcie powołani dodatkowi moderatorzy (aktualnie myślimy o trzech) - czekamy jeszcze na potwierdzenia, jak będziemy mieli komplet to ogłosimy nominacje, prawdopodobnie nastąpi to jutro. Ale chyba zaskoczeń (co do osób) nie będzie.
Pozdrawiam i zapraszam do polemiki (lepiej teraz niż potem)
Radek.
Nowe zasady na forum
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Nowe zasady na forum
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
O:Nowe zasady na forum
Z radością jednak określę już wcześniej pierwszego moderatora - zostaje nim Kacper Paczesny - czyli Dziadek któremu niniejszym nadaje uprawnienia do moderacji.
Dziękuję Ci Kacper, że się zgodziłeś, cieszę się, że nam pomożesz.
Dziękuję Ci Kacper, że się zgodziłeś, cieszę się, że nam pomożesz.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
-
Wielki Wodzu - przyjąłem i pozostanę słowu danemu być wiernym, jak stwierdzę że to nie ta epoka odejdę w cień. dziadek
Wietrzny Bosman
- Tomek Aleksinski
Z reguly nie wtracam sie w tego typu dyskusje, koncentrujac sie raczej na tematach scisle modelarskich, a sprawy organizacyjne pozostawiam moderatorom czy webmasterom witryny.
Widze jednak, ze KOGA zaczyna dryfowac ku mieliznie i staje sie jakas organizacja paramilitarna ze wszystkimi tego rodzaju "ograniczeniami", "regulaminami" czy "karami".
Ludzie, przeciez to ma byc dla nas hobby, taka odskocznia od szarzyzny dnia powszedniego, ktora ma nam dostarczyc zadowolenia i satysfakcji z tego co robimi za pomoca naszych rak, a przy okazji poznajemy odrobinke historii i kilka osob-zapalencow, ktorych nie dane by nam bylo poznac inaczej.
Tymczasem slysze tu o jakichs kartkach karnych, ostrzezeniach, grozbach wyrzucania watkow czy nawet samych czlonkow forum! Wszystko to jest dla mnie, przyznaje, troche smiesznym - to przypomina mi takie zmilitaryzowane przedszkole, gdzie panie przedszkolanki paraduja z Kalasznikowem czy granatnikiem.
Osobiscie zgadzam sie z wymogiem, aby przy rejestrowaniu podac wlasne imie i nazwisko, tudziez miejsce zamieszkania. Jakies bezimienne pseudonimy sa uzywane tylko przez osobnikow, ktorzy z tego czy innego powodu musza kryc sie za nimi i za kotara anonimowosci. Ja osobiscie nie mam nic do ukrywania a wlasnego nazwiska nie wstydze sie, wiec po co te niepowazne zagrywki w anonimowosc? Jest znacznie lzej i wygodniej odpisywac na forum komus, kogo zna sie przynajmniej z imienia i nazwiska, a nie jakiemus koledze X (ktory potem na dodatek moze okazac sie kolezanka X - ooops!).
Nie warto tez sobie psuc nerwow, odpowiadajac w kolko komus kto zadaje malo lub bezsensowne pytania, lub na wpisy na tematy ktore byly juz wielokrotnie walkowane w przeszlosci. Na innych forach jest to rozwiazane w ten sposob, ze sa tam FAQs, gdzie mozna uzyskac gotowe odpowiedzi czy linki internetowe na tego typu pytania. Jesli ktos jednak uparcie ignoruje te FAQs i ciagle glupawo zapytuje, tego typu wpisy po prostu sie ignoruje, pozostawiajac je bez odpowiedzi, a moderatorzy je bezlitosnie usuwaja. Spamerzy predzej czy pozniej sami ucichna, jesli nie dolewa sie im oliwy do ognia.
Takze osoby, ktore zapytuja innych o "pomoc" w darmowych prezentach w postaci planow, ksiazek, czy materialow modelarskich, nie sa powaznymi modelarzami, bo wszyscy wiedza, ze te rzeczy nie sa tanie i po prostu trzeba je kupic. Cos co przychodzi komus do rak ZA DARMO, nie bedzie nalezycie uzyte - w mysl zasady, ze "tanio przyszlo, tanio odejdzie". Mlody adept modelarstwa, gdy bedzie zmuszony za cos zaplacic z wlasnej kieszeni, najpierw trzy razy sie zastanowi, czy rzeczywiscie zamierza na powazniej zajac sie modelarstwem, a dopiero potem wysupla z kieszeni pieniazki. Dlatego tak zakupiony plan czy ksiazka, ew. narzedzie, bedzie z pozytkiem uzyte, a nie odlozone na polke.
NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC tanim oportunistom!!!
Mysle tez, ze koncept osobnej Przywitalni, jest zwyczajnie zbednym i niepotrzebnie komplikuje sprawy. Wystarczyloby najzupelniej w swym pierwszym wpisie w paru slowach przedstawic sie i od razu przejsc do sedna sprawy, czy jest to prezentacja wlasnego modelu w postaci galerii zdjeciowej, czy tez jakies konkretne pytanie NA TEMAT!!
Pamietajmy, ze na swiecie zawsze rzeczy proste sa akceptowane przez populus - proste, ale do rzeczy. Natomiast nazbyt pokomplikowane, nie sa praktyczne i szybko umieraja smiercia wlasna. A KOGA dzis juz jest forum ktore zaczyna wychodzic poza ramy wlasnego podworka - gdzies przeczytalem, ze jestescie czytywani (czy przynajmniej ogladani, bo z czytaniem jez. polskiego przez obcokrajowcow jest to sprawa watpliwa) przez cudzoziemcow! Jak oni beda sie poruszac w gaszczu tych paragrafow napisanych w sztywnym regulaminie w jez. polskim?
Blagam Was, utrzymujcie KOGE w sposob jak najbardziej prosty, bez niepotrzebnych biurokratycznych zagmatwan! Ograniczajcie watki do tematow modelarskich TYLKO!!!
To tyle. Uklony dla Wszystkich! :)
Widze jednak, ze KOGA zaczyna dryfowac ku mieliznie i staje sie jakas organizacja paramilitarna ze wszystkimi tego rodzaju "ograniczeniami", "regulaminami" czy "karami".
Ludzie, przeciez to ma byc dla nas hobby, taka odskocznia od szarzyzny dnia powszedniego, ktora ma nam dostarczyc zadowolenia i satysfakcji z tego co robimi za pomoca naszych rak, a przy okazji poznajemy odrobinke historii i kilka osob-zapalencow, ktorych nie dane by nam bylo poznac inaczej.
Tymczasem slysze tu o jakichs kartkach karnych, ostrzezeniach, grozbach wyrzucania watkow czy nawet samych czlonkow forum! Wszystko to jest dla mnie, przyznaje, troche smiesznym - to przypomina mi takie zmilitaryzowane przedszkole, gdzie panie przedszkolanki paraduja z Kalasznikowem czy granatnikiem.
Osobiscie zgadzam sie z wymogiem, aby przy rejestrowaniu podac wlasne imie i nazwisko, tudziez miejsce zamieszkania. Jakies bezimienne pseudonimy sa uzywane tylko przez osobnikow, ktorzy z tego czy innego powodu musza kryc sie za nimi i za kotara anonimowosci. Ja osobiscie nie mam nic do ukrywania a wlasnego nazwiska nie wstydze sie, wiec po co te niepowazne zagrywki w anonimowosc? Jest znacznie lzej i wygodniej odpisywac na forum komus, kogo zna sie przynajmniej z imienia i nazwiska, a nie jakiemus koledze X (ktory potem na dodatek moze okazac sie kolezanka X - ooops!).
Nie warto tez sobie psuc nerwow, odpowiadajac w kolko komus kto zadaje malo lub bezsensowne pytania, lub na wpisy na tematy ktore byly juz wielokrotnie walkowane w przeszlosci. Na innych forach jest to rozwiazane w ten sposob, ze sa tam FAQs, gdzie mozna uzyskac gotowe odpowiedzi czy linki internetowe na tego typu pytania. Jesli ktos jednak uparcie ignoruje te FAQs i ciagle glupawo zapytuje, tego typu wpisy po prostu sie ignoruje, pozostawiajac je bez odpowiedzi, a moderatorzy je bezlitosnie usuwaja. Spamerzy predzej czy pozniej sami ucichna, jesli nie dolewa sie im oliwy do ognia.
Takze osoby, ktore zapytuja innych o "pomoc" w darmowych prezentach w postaci planow, ksiazek, czy materialow modelarskich, nie sa powaznymi modelarzami, bo wszyscy wiedza, ze te rzeczy nie sa tanie i po prostu trzeba je kupic. Cos co przychodzi komus do rak ZA DARMO, nie bedzie nalezycie uzyte - w mysl zasady, ze "tanio przyszlo, tanio odejdzie". Mlody adept modelarstwa, gdy bedzie zmuszony za cos zaplacic z wlasnej kieszeni, najpierw trzy razy sie zastanowi, czy rzeczywiscie zamierza na powazniej zajac sie modelarstwem, a dopiero potem wysupla z kieszeni pieniazki. Dlatego tak zakupiony plan czy ksiazka, ew. narzedzie, bedzie z pozytkiem uzyte, a nie odlozone na polke.
NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC tanim oportunistom!!!
Mysle tez, ze koncept osobnej Przywitalni, jest zwyczajnie zbednym i niepotrzebnie komplikuje sprawy. Wystarczyloby najzupelniej w swym pierwszym wpisie w paru slowach przedstawic sie i od razu przejsc do sedna sprawy, czy jest to prezentacja wlasnego modelu w postaci galerii zdjeciowej, czy tez jakies konkretne pytanie NA TEMAT!!
Pamietajmy, ze na swiecie zawsze rzeczy proste sa akceptowane przez populus - proste, ale do rzeczy. Natomiast nazbyt pokomplikowane, nie sa praktyczne i szybko umieraja smiercia wlasna. A KOGA dzis juz jest forum ktore zaczyna wychodzic poza ramy wlasnego podworka - gdzies przeczytalem, ze jestescie czytywani (czy przynajmniej ogladani, bo z czytaniem jez. polskiego przez obcokrajowcow jest to sprawa watpliwa) przez cudzoziemcow! Jak oni beda sie poruszac w gaszczu tych paragrafow napisanych w sztywnym regulaminie w jez. polskim?
Blagam Was, utrzymujcie KOGE w sposob jak najbardziej prosty, bez niepotrzebnych biurokratycznych zagmatwan! Ograniczajcie watki do tematow modelarskich TYLKO!!!
To tyle. Uklony dla Wszystkich! :)
- oksal
i tak należy zostawić jak Tomek napisał. Po prostu sikać na "blindziarzy" Ignorować takie posty, takich forumowiczów itp. Szkoda na nich czasu. Z braku zainteresowania nimi sami zrezygnują. Może coś jeszcze powyzywają. No właśnie takie "pozwy" można skrupulatnie gromadzić w osobnym wątku nie dając możliwości ich edycji autorowi "pozwu". Niech się wstydzi swej głupoty do końca rejsu KOGI:)
- Sebastian
Oklaski dla Pana Tomasza Aleksińskiego (jestem za).
Mało się wypowiadam na bzdurne tematy, wolę kleić modele niż tracić czas na słowne utarczki.
KLEJCIE STATKI, DAWAJCIE FOTY, DORADZAJCIE, a powtarzające się pytania ignorujcie.
Nie ma odpowiedzi, nie ma pytań. To takie proste.
Pozdrawiam
Sebastian.
Mało się wypowiadam na bzdurne tematy, wolę kleić modele niż tracić czas na słowne utarczki.
KLEJCIE STATKI, DAWAJCIE FOTY, DORADZAJCIE, a powtarzające się pytania ignorujcie.
Nie ma odpowiedzi, nie ma pytań. To takie proste.
Pozdrawiam
Sebastian.
w porcie:
Korweta Elisabeth
Korweta Elisabeth
- ataman
Hmmm... chyba w conajmniej 99% zgadzam się z Tomkiem. Moim zdaniem, aby zapanować nad narastającym "algemeine hurerei" na forum, konieczne jest poprostu większe zaangażowanie i większe zdecydowanie ( bezlitośniść :) ) moderatorów: wyłapywać, ciąć, ale też odpowiadać na PW, dlaczego sie wycięło... wtedy nawet nie trzeba będzie całej reszcie utrzymywać dyscypliny w ignorowaniu... bo.. bo niektórych i tak zaświerzbi;)
Pozdrawiam
- radek
- Kontakt:
Taka jest ogólna tendencja - czyli nie tworzyć zamknięte fora, dzielić ludzi itd. a droga w kierunku lepszej moderacji. Jeżeli regulamin ujmuje to inaczej - to coś źle napisałem :D Jeżeli tak jest, napiszcie gdzie, to postaramy się to poprawić.
Ogólnie właśnie chodzi o to, żeby każdy mógł spokojnie na forum funkcjonować i wymieniać się wiedzą bez niepotrzebnych pyskówek.
Pozdrawiam.
Ogólnie właśnie chodzi o to, żeby każdy mógł spokojnie na forum funkcjonować i wymieniać się wiedzą bez niepotrzebnych pyskówek.
Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
-
Witam
Zgadzam się z Tomkiem
Pozdrawiam
Michał
Zgadzam się z Tomkiem
Pozdrawiam
Michał
-
Witam, w 100 % zgadzam się z Tomkiem, nadmiar przepisów ograniczeń tylko zaciemnia cały portal.
A propos pytań na które nie chce nam się odpowiadać, jest takie przysłowie: "Psy szczekają, karawana idzie dalej" (nie chcę nikogo urazić, chcę tylko pokazać że czasami wystarczy zignorować pytanie).
To byłem ja, Herne - MARCIN WÓJCIK z CZAJOWIC :laugh:
A propos pytań na które nie chce nam się odpowiadać, jest takie przysłowie: "Psy szczekają, karawana idzie dalej" (nie chcę nikogo urazić, chcę tylko pokazać że czasami wystarczy zignorować pytanie).
To byłem ja, Herne - MARCIN WÓJCIK z CZAJOWIC :laugh: