Nowe zasady na forum

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

Awatar użytkownika
banderas

O:Nowe zasady na forum

Post autor: banderas »

Witam.
Przeczytałem regulamin i Twoje sugestie Radku i powiem Ci że zgadzam się z Tobą aczkolwiek powiem z doświadczenia bo kiedyś też byłem moderatorem iż subiektywne ocenianie przez jednego lub trzech moderatorów czy post jest taktowny czy nie czy pytanie padło i czy jest odpowiedź a czy to właśnie o to chodziło pytającemu jest z natury niemożliwe.
Na forum gdzie poddawałem ocenie różnego rodzaju było nas dziesięciu i nie dawaliśmy rady a to tylko jeden model samochodu i jedna marka.
W skrucie;rozbuduj w miarę możliwości szukacza czyli : szukaj podobnych słów ,szukaj w zdaniu ,szukaj podobnych tematów,itp.itd - napewno wiesz o co chodzi a pytania bierzące typu; kto ma plany Victory niech zadają na czacie jeśli nikt nie ma nikt nie odpowie i pytanie zniknie w historii - i taki punkt do regulaminu bym dopisał będziesz miał mniej roboty i tak jak u mnie na forum VW nikt nie będzie miał żalu a i moderator jest tylko jeden.
Pozdrawiam Anton :D
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witam wszystkich!

W pełni zgadzam się z moimi szanownymi kolegami że Koga nie może być cenzurowana( moderowana) w sposób zbyt rygorystyczny.Owszem wypowiedzi chamskie,ubliżające,te nie powinny mieć miejsca ale np.ingerencja w autorskie wątki(relacje) czy coś jest na temat czy nie,niepowinna być stosowana.To dodaje czasami smaczku i urozmaicenie w czasami nudnych relacjach.Przykład: puszka żubra w tle modelu albo beczka miodu na pokładzie i już jest weselszy motyw albo komentarz.Nie ograniczajmy się tylko do suchych relacji budowy modelu bo staniemy się za bardzo nudni.Chociaż bardzo merytoryczni.

Nie róbmy też Kogi dwutorowej.Dla początkujących i dla zaawansowanych.Przecież mamy już działy modeli kartonowych, fornirowych i innych
Kazdy niech tworzy tam gdzie się najlepiej widzi.Najwyżej nie będzie czytany.Nie narzucajmy na siłę modelu.Jeżeli 12,14 -latek chce budować Princa czy St.Luisa z "papieru" niech go buduje to jest jego wybór.Jeżeli będzie uparty to za parę lat go zbuduje w sposób właściwy.
Nie wyśmiewajmy go za to.

Mamy na Kodze wiele zgromadzonej wiedzy.Dla tego co szuka to ją znajdzie.A jeżeli komuś nie chce się szukać, nie odpowiadać, a nie komentować złośliwie.Zreflektuje się sam.

Jestem z tymi kolegami(liberałami) którzy chcieliby aby ten portal pozostał mniej więcej taki sam poza drobnymi usprawnieniami.

Siłą Kogi będzie, jeśli będą tu kwitły różne kwiaty.Nawet te samosiejki, bo one są najtrwalsze.I tym akcentem kończę.

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Niniejszym ogłaszam, że następnym moderatorem zostaje Bogdan Walkiewicz - Ataman. W najbliższym czasie zostaną mu przydzielone uprawnienia i dostanie odpowiednie narzędzia do moderacji.
Trzecia osoba się zgodziła ale chce chwilkę dla siebie, więc zostanie moderatorem za jakiś czas.
No i Atamanie dziękuję Ci za Twoją chęć pomocy.

Pozdrawiam,
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Modelarstwo to jedna z moich pasji. Mam również kilka innych. Rozwijając równoległe hobby próbowałem aktywnie działać na forum podobnie zakręconych. Forum miało, ma, mocno rozbudowane moderowanie postów. Skończyło sie tym, iż wraz z kilku kolegami zostaliśmy wyrzuceni z forum za nieprawomyślne treści, które osobom mającym władzę - moderatorom, nie pasowały do przyjętej polityki prowadzenia forum. Podkreślam, zostałem z forum wyrzucony za treść postu, który moderatorowi nie odpowiadał. Jedna decyzja osoby u władzy i finał dla mnie bolesny i zaskakujący. Efektem jest powołanie forum "konkurencyjnego", na którym podstawową zasadą jest wolność wypowiedzi. Moderator ingeruje w treść postu w zakresie przede wszystkim czystości języka. Wszelkie pyskówki pomiędzy użytkownikami forum odbywa się w oddzielnej części forum - strefie wojny. Do dnia dzisiejszego była bodajże jedna dyskusja.
Konkluzja : oby decyzje wprowadzenia sztywnych ram dla Kogi nie obróciła się przeciwko niej. Moderacja jest niezbędna, ale czerwone kartki przyznawane według woli jednej osoby ?
Posty powielające któryś raz z rzędu te same pytania będą zawsze - lenistwo ludzkie jest nieograniczone. Po prostu należy je ignorować..
Czy jest konieczne witanie się nowych użytkowników? Każdy z nas ma na powitanie odpowiedzieć? Dobre wychowanie to nakazuje.
Zobaczymy co Administrator zadecyduje. Każdą decyzję twórcy Kogi należy uszanować - to jego dzieło.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

Ja jestem za ostrzejszym moderowaniem forum. Nie będę niepotrzebnie wydłużał tematu, pomyślcie sobie co by się stało gdyby społeczeństwo ignorowało: pijanych kierowców, seryjnych morderców czy może gwałcicieli. Oczywiście można ich zignorować tyle ze oni nadal są grożni...to tyle w nawiązaniu do ignorowania postów. Kto nam zadba o porządek jesli sami sie o niego nie zatroszczymy?
Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian »

No k..... nie wytrzymałem, co ma wspólnego tysięczne pytanie z seryjnym mordercą, jakie ostrzejsze moderowanie. Powtórzę raz jeszcze pytania na które są odpowiedzi na forum należy ignorować , nie ma odpowiedzi nie ma pytań, a problem sam się rozwiąże.

Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam.
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Ponieważ moim zdaniem już wszystko co miało być powiedziane chyba już zostało - niniejszym zamykam temat. Jeżeli jednak ktoś będzie miał coś ważnego do dodania proszę o PW.

Zmieniłem tylko numerację oraz punkt:
8. Pytania z podstaw modelarstwa powinny znajdować się w dziale dla początkujących;

bo wcześniej rzeczywiście był mylący - mój błąd - dziękuję za wskazanie tego - chodziło mi o nowicjuszy w modelarstwie a nie na forum.

Co do jednego jesteśmy zgodni - że chcemy tu spokojnie spędzać czas i skupić się na budowie modeli.
Pozdrawiam wszystkich
Radosław Kubera
Koga Portal
ODPOWIEDZ