projektowanie kadluba 3D

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
Awatar użytkownika
jeskom

Re: projektowanie kadluba 3D

Post autor: jeskom »

piękna robota - ale spiesz się bo za chwilę skończy się czas próbnego testowania oprogramowania i trzeba będzie kupić licencję
Awatar użytkownika
Romanov

Post autor: Romanov »

Witam
Koniec bliski tej pracy.
Poniżej zamieszczam jak obecnie wygląda projekt.
Załączniki
jeden.jpg
dwa.jpg
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No bardzo ładnie !! I teraz pytanko : Co z tym dalej będzie ?
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
gdas

Post autor: gdas »

Witam
Nie to żebym sie czepiał , ale ta rura od działek ppoż jest zdecydowanie za gruba
Obrazek
Awatar użytkownika
Romanov

Witam
Mirku plany są już prawie gotowe a dzięki wizualizacji 3D zweryfikowałem poprawność rysunków i oczywiście ilustracje 3D będą uzupełnieniem planów. Taki był cel i mój zamiar.

3 miesiące temu holownik przeszedł modernizację cytuję " holownik przeszedł właśnie modernizację w kierunku możliwości tzw obrony obcej ppoż( najkrócej mówiąc może pełnić funkcję pożarnika)"
Tak więc rura jest jak najbardziej na miejscu i średnica się zgadza w rzeczywistości to ma 530 mm grubość tej rury . Obecnie posiada 2 działka automatyczne o wydajności 1300 m sześciennych/h. Modernizacji uległa górna część sterówki. Jednocześnie zmieniła się kolorystyka holownika co jest widoczne na zdjęciu.
Poniższe zdjęcie jest z przed 3 miesięcy
Załączniki
ppoz.jpg
Awatar użytkownika
gdas

Post autor: gdas »

Witam
A to zwracam honor, dawno już tam nie byłem , będe musiał podskoczyć do portu i pozbierać nowości , prawdopodobnie chcą go dostosować do ochrony p.poż zamiast strażaka który ma iść na żyletki , a swoją drogą to jak miał ubranko czarne to był ładniejszy , ale o gustach się nie dyskutuje
Awatar użytkownika
art2310

Post autor: art2310 »

Jeśli coś mogę podpowiedziec to bardzo dobrym programem jest Blender.Dość prosty w obsłudze przynajmniej wcześniejsze wersje bo 2 ostatnie z nowym interfejsem to chyba porażka.Co do płatnych to Solid Works jest u mnie na 1 miejscu.W zakładzie gdzie pracuję testowali kilka różnych programów do modelowania 3D i Solid został reszta odpadła.Jest jeszcze dość ciekawy T-FLEX Cad. Wersja dla studentów jest bezpłatna i jest do tego dość pokaźny samouczek.Ograniczenia sa przy drukowaniu-tylko format A4 z tego co pamiętam.A jeszcze przypomniałem sobie że modele zrobione w Blenderze można otwierać w Solid Worksie.Nie pamiętam tylko w jakim formacie trzeba zapiać model.
Awatar użytkownika
Romanov

Witam
W zasadzie rysowanie w 3D już zakończone. Tak to wygląda !!!.
Miłego oglądania :)
Załączniki
koga1.jpg
koga2.jpg
sina2

Post autor: sina2 »

zaszalałeś :) pogratulować jedno zostaje
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Kurcze , Romek podpadłeś mi na całego !!
Piszesz na forum o tym projekcie i jakoś cicho siedzisz , a ja tu patrzę i widzę coś takiego : http://www.rcmodel.com.pl/oferta-plany-modelarskie/
Myślę ,że kilku kolegów jest zainteresowanych tymi planami a ty nic nie mówisz , oj nie ładnie Romku ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ