Proponuję abyś poczytał ten artykuł :
http://www.koga.net.pl/olinowanie.html
Galeon "Wodnik" relacja CG
- mirek
Re: Galeon "Wodnik" relacja CG
Pozdrawiam Mirek Rybus
- oksal
To ja tez dorzucę kolejne grosze:) Z reguły pierwsza wanta mocowana w 1/4 od od osi masztu w kierunku rufy.
A to jest bardzo fajny temat
żagle dobierano tak aby jednostka zachowywała manewrowość, aby można było pracą na wiatr otrzymać moment skręcający, czyli fokmaszt i bezan maszt miały więcej płótna niż na grotmaszcie i najczęściej górne żagle powyżej steng zwinięte (względy praktyczne). Na grotmaszcie grotżagiel zwinięty, marsel grotmasztu pracuje. Sztaksle (kolejne epoki) zwijano. Najlepiej jakbyś prześledził ryciny i obrazy z epoki. Poniżej rycina z okresu I wojny angielsko- holenderskiej (1652)
A to jest bardzo fajny temat
KoMic pisze:Czy w czasach bitwy pod oliwą, używano battlesails podczas walki artyleryjskiej? jeśli tak, to które żagle były zwinięte i w jaki sposób
żagle dobierano tak aby jednostka zachowywała manewrowość, aby można było pracą na wiatr otrzymać moment skręcający, czyli fokmaszt i bezan maszt miały więcej płótna niż na grotmaszcie i najczęściej górne żagle powyżej steng zwinięte (względy praktyczne). Na grotmaszcie grotżagiel zwinięty, marsel grotmasztu pracuje. Sztaksle (kolejne epoki) zwijano. Najlepiej jakbyś prześledził ryciny i obrazy z epoki. Poniżej rycina z okresu I wojny angielsko- holenderskiej (1652)
-
tak wtrącę , a pro po programów do 3D, jeżeli ktoś by chciał, ma działalność lub firma się zgodzi (tylko dla firm), to na rok można dostać , rozmawiałem z nimi już telefonicznie, jak się nie kupi to po prostu wygaśnie, sam chyba wezmę na testy http://www.tsintegracje.pl/index.php?id=196
- KoMic
Witam Panowie,
Dziękuje za uwagi i podpowiedzi.
Wanty poprawione. Ostatnio na tapetę poszło ożaglowanie. Ponieważ dawno nie robiłem żadnych symulacji, temat wydawał się dość ciekawy i istotny z punktu widzenia finałowego obrazka. Ciekawie i realistycznie wykonane ożaglowanie, na pewno mocno podniesie walory estetyczne.
Pierwszy poszedł najmniejszy i najprostszy żagielek. Żagiel podbukszprytowy
Mam nadzieje, że udało mi się w tej symulacji zachować fizyczne właściwości materiałów jak i wypełnienie żagla jest zadowalające.
Czysty model bez materiałów
Dziękuje za uwagi i podpowiedzi.
Wanty poprawione. Ostatnio na tapetę poszło ożaglowanie. Ponieważ dawno nie robiłem żadnych symulacji, temat wydawał się dość ciekawy i istotny z punktu widzenia finałowego obrazka. Ciekawie i realistycznie wykonane ożaglowanie, na pewno mocno podniesie walory estetyczne.
Pierwszy poszedł najmniejszy i najprostszy żagielek. Żagiel podbukszprytowy
Mam nadzieje, że udało mi się w tej symulacji zachować fizyczne właściwości materiałów jak i wypełnienie żagla jest zadowalające.
Czysty model bez materiałów
- mirek
Żagle są moim zdaniem zbyt gładkie , uważam ,że na rogach powinny być lekko pomarszczone
Pozdrawiam Mirek Rybus
- KoMic
Tak, zgadzam się, że żagiel jest zbyt gładki i wymaga pomarszczenia, ale nie wszystko robi się z poziomu modelu. będę starał się uzyskać ten efekt, za pomocą textur.
poniżej przedstawiam
Mocowanie want oraz całość,
poniżej przedstawiam
Mocowanie want oraz całość,
- mirek
Masz źle ułożone wanty , powinny ułożone na przemian jedna na sterburtę druga na bakburtę , a ciebie jest wszystko w jedna stronę
Pozdrawiam Mirek Rybus
- KoMic
Może tego nie widać zbyt wyraźnie, przez dość skąpe oświetlenie, ale liny są na przemian. Najpierw podwójne na przemian, prawa-lewa. następnie ostatnia wanta pojedyncza połączona. Mogę mieć błąd z kolejnością bo na powyższym przykładzie pojedyncza jest pierwszą.
Mam jeszcze pytanie o buliny. W kilku relacjach na tym forum widziałem że buliny są mocowane do rei od strony zewnętrznej. W planach, wygląda to trochę dziwnie. Na logikę wydaje mi się, że te liny służą do zwijania żagla. Tak więc plany pokazują to błędnie?
Mam jeszcze pytanie o buliny. W kilku relacjach na tym forum widziałem że buliny są mocowane do rei od strony zewnętrznej. W planach, wygląda to trochę dziwnie. Na logikę wydaje mi się, że te liny służą do zwijania żagla. Tak więc plany pokazują to błędnie?
- Kazek
"Bulina (obciagarka) – lina pomocnicza stosowana w żeglarstwie do dodatkowego napinania żagli w sytuacjach, gdy podstawowe liny napinające żagle pracują pod wyraźnie innym kątem niż powinny w danych warunkach wiatrowych, lub też nie można nimi nadać wymaganego kształtu żaglom."
czyli nie do zwijania jak twoja logika ci podpowiada i druga podstawowa sprawa buliny nie sa mocowane do rei, lecz do żagli i plany pokazują prawidłowo, a to co widziałeś w relacjach na forum mocowane do rei to pewnie były brasy.
edytowałem ja, jerry_bee
czyli nie do zwijania jak twoja logika ci podpowiada i druga podstawowa sprawa buliny nie sa mocowane do rei, lecz do żagli i plany pokazują prawidłowo, a to co widziałeś w relacjach na forum mocowane do rei to pewnie były brasy.
edytowałem ja, jerry_bee
Pozdrawiam Kazik 

- KoMic