Galeon "Wodnik" relacja CG

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
Awatar użytkownika
mirek

Re: Galeon "Wodnik" relacja CG

Post autor: mirek »

Proponuję abyś poczytał ten artykuł :
http://www.koga.net.pl/olinowanie.html
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

To ja tez dorzucę kolejne grosze:) Z reguły pierwsza wanta mocowana w 1/4 od od osi masztu w kierunku rufy.

A to jest bardzo fajny temat

KoMic pisze:Czy w czasach bitwy pod oliwą, używano battlesails podczas walki artyleryjskiej? jeśli tak, to które żagle były zwinięte i w jaki sposób

żagle dobierano tak aby jednostka zachowywała manewrowość, aby można było pracą na wiatr otrzymać moment skręcający, czyli fokmaszt i bezan maszt miały więcej płótna niż na grotmaszcie i najczęściej górne żagle powyżej steng zwinięte (względy praktyczne). Na grotmaszcie grotżagiel zwinięty, marsel grotmasztu pracuje. Sztaksle (kolejne epoki) zwijano. Najlepiej jakbyś prześledził ryciny i obrazy z epoki. Poniżej rycina z okresu I wojny angielsko- holenderskiej (1652)

I-wojna-ang-hol-1652.jpg
sina2

Post autor: sina2 »

tak wtrącę , a pro po programów do 3D, jeżeli ktoś by chciał, ma działalność lub firma się zgodzi (tylko dla firm), to na rok można dostać , rozmawiałem z nimi już telefonicznie, jak się nie kupi to po prostu wygaśnie, sam chyba wezmę na testy http://www.tsintegracje.pl/index.php?id=196
Awatar użytkownika
KoMic

Post autor: KoMic »

Witam Panowie,
Dziękuje za uwagi i podpowiedzi.
Wanty poprawione. Ostatnio na tapetę poszło ożaglowanie. Ponieważ dawno nie robiłem żadnych symulacji, temat wydawał się dość ciekawy i istotny z punktu widzenia finałowego obrazka. Ciekawie i realistycznie wykonane ożaglowanie, na pewno mocno podniesie walory estetyczne.
Pierwszy poszedł najmniejszy i najprostszy żagielek. Żagiel podbukszprytowy
Mam nadzieje, że udało mi się w tej symulacji zachować fizyczne właściwości materiałów jak i wypełnienie żagla jest zadowalające.
Czysty model bez materiałów
Załączniki
005a.jpg
Awatar użytkownika
mirek

Żagle są moim zdaniem zbyt gładkie , uważam ,że na rogach powinny być lekko pomarszczone
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
KoMic

Tak, zgadzam się, że żagiel jest zbyt gładki i wymaga pomarszczenia, ale nie wszystko robi się z poziomu modelu. będę starał się uzyskać ten efekt, za pomocą textur.
poniżej przedstawiam
Mocowanie want oraz całość,
Załączniki
005bd.jpg
005d.jpg
Awatar użytkownika
mirek

Masz źle ułożone wanty , powinny ułożone na przemian jedna na sterburtę druga na bakburtę , a ciebie jest wszystko w jedna stronę
Załączniki
Takie przykładowe ułożenie want
Takie przykładowe ułożenie want
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
KoMic

Może tego nie widać zbyt wyraźnie, przez dość skąpe oświetlenie, ale liny są na przemian. Najpierw podwójne na przemian, prawa-lewa. następnie ostatnia wanta pojedyncza połączona. Mogę mieć błąd z kolejnością bo na powyższym przykładzie pojedyncza jest pierwszą.

Mam jeszcze pytanie o buliny. W kilku relacjach na tym forum widziałem że buliny są mocowane do rei od strony zewnętrznej. W planach, wygląda to trochę dziwnie. Na logikę wydaje mi się, że te liny służą do zwijania żagla. Tak więc plany pokazują to błędnie?
Załączniki
Mocowanie want na grocie
Mocowanie want na grocie
Wanty.jpg (146.64 KiB) Przejrzano 6035 razy
Liny.jpg
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

"Bulina (obciagarka) – lina pomocnicza stosowana w żeglarstwie do dodatkowego napinania żagli w sytuacjach, gdy podstawowe liny napinające żagle pracują pod wyraźnie innym kątem niż powinny w danych warunkach wiatrowych, lub też nie można nimi nadać wymaganego kształtu żaglom."
czyli nie do zwijania jak twoja logika ci podpowiada i druga podstawowa sprawa buliny nie sa mocowane do rei, lecz do żagli i plany pokazują prawidłowo, a to co widziałeś w relacjach na forum mocowane do rei to pewnie były brasy.

edytowałem ja, jerry_bee
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
KoMic

up ożaglowania + wykończenie want
pozdrawiam
Załączniki
005f1.jpg
ODPOWIEDZ