Galeon "Wodnik" relacja CG

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
Awatar użytkownika
KoMic

Re: Galeon "Wodnik" relacja CG

Post autor: KoMic »

kolejny up.powoli przybywają linki. Przyznam że jest to bardzo upierdliwa czynność, mam spore kłopoty z układaniem bloków zgodnie z mechaniką, w tym wypadku real może okazywać się łatwiejszy, bo fizyka sama za nas załatwia pewne kwestie: ].
BTW, miło widzieć "koge" znów sprawną.
Załączniki
005k.jpg
005l.jpg
myszor

Post autor: myszor »

Do dupy z takim modelarstwem !
A gdzie pokaleczone palce od piły , dłuta i skalpela ?
Ludzie ! Nie dajmy się zwariować !
Albo budujemy prawdziwe modele z drewna albo zmieniamy forum na komputerowe modele .
Mnie się to nie podoba i nie widzę tu nic nadzwyczajnego nad czym mam się podniecać.
Chyle czoła przed Twoimi umiejętnościami posługiwania się komputerem ale to nic nie ma wspólnego z prawdziwym modelarstwem .
Zaczyna się coraz więcej ukazywać " wirtualnych modelarzy " .
Lepiej spróbuj zbudować coś namacalnego a nie jakiegoś komputerowego twora - modela.
Przyniesie Ci to więcej radochy .
Tylko nie tłumacz się że żona nie pozwala albo że mieszkasz w bloku !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
lothar79

Post autor: lothar79 »

Do dupy z takim modelarstwem !

:? :? :?
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

myszor pisze:Do dupy z takim modelarstwem !
A gdzie pokaleczone palce od piły , dłuta i skalpela ?
Ludzie ! Nie dajmy się zwariować

Nie słuchaj Andrzeja, on tak zawsze mamrocze jak jest trzeźwy:) Dziergaj dalej.
Awatar użytkownika
Joker 2

Post autor: Joker 2 »

Trudno powiedzieć czy to jest modelarstwo do du... czy nie . Ale ja traktuje to jako lekcje poglądową z wyglądu polskiego okrętu . To jest jedyna okazja obejrzeć jak " mógł " wyglądać galeon i znaleźć się na jego pokładzie . Zamiast się cieszyć że informatyka daje nam nie tylko możliwość obejrzenia okrętu , ale poprawiania jego detali . Co też kolega KoMic skrzętnie czyni .Widzę że powstaje ciekawy materiał , dzięki jemu i planom niejeden z nas może zbuduje piękny " prawdziwy " model .
Koledzy zamiast narzekać raczej próbujcie pomóc cennymi radami , bo to w naszym interesie .
Jeżeli na koniec będzie można dostać plik w programie graficznym , to pełnia szczęścia . Ja tam oglądam i jestem zadowolony , szkoda tylko że nie mogę nic doradzić ( sam za mało umie w tej materii ) .
Rób kolego swoje , i nie przejmuj się krytyką , chyba że krytyk ma racje .
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Pokaz znajduje się w dziale "projektowanie" Myszor, nie w "Żaglowcach" czy w "Stępce" - daj chłopu spokój i weź na wstrzymanie, bo wyślę zaproszenie Stefanowi i znowu będziesz "się żegnał z Kogą" :mrgreen:

A na serio - daj mu spokój, niech se chłop robi. Ja mu popomstowałem, bo nie chce wręg nam narysować i mam sumienie czyste. A robi ładnie, aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
KoMic

Za bardzo nie rozumiem, żalu, o co?, po co? że niby łatwiej? szybciej? hehe. nvm. Na szczęście są jeszcze tacy co widzą w tym potencjał zamiast wyimaginowanego zagrożenia.
pozdr
Kolejne starcie z linkami.
Załączniki
005m.jpg
myszor

Post autor: myszor »

Jeżeli mnie przekonasz co mnie nauczy w modelarstwie te Twoje projektowanie czegoś co już zostało zbudowane to zamilknę na Amen .
Zaprojektuj plany żaglowca którego jeszcze nie man na rynku .
Powiedz czemu ma służyć to co Ty robisz ?
Wytłumacz mi .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
KoMic

myszor pisze:Powiedz czemu ma służyć to co Ty robisz ?

To jest bardzo dobre pytanie Panie myszor. W zasadzie każde działanie powinno mieć jakiś cel, bo inaczej będzie to głupiego robota: ].
Moim celem jest wykonanie fragmentu sceny "Bitwa pod Oliwą". Dlatego fragment, ponieważ jedynym bohaterem będzie nasz "Wodnik". Oprócz modelu okrętu, w planach jest zrobienie załogi porozrzucanej po całym pokładzie. następnie scenę czyli envi, woda, chmury, fale może jakaś mewa. Na koniec FXy, czyli wystrzały. Trzeba to jakoś tak sprytnie zrobić aby całego okrętu nie schować w dymie.
Tak jest mój plan prac i wizja celu. Czyli zrobienie obrazka przedstawiającego okręt w akcji.

Oczywiście można powiedzieć po co 3D, skoro można to namalować i w zasadzie racja. Namalowanie czegoś takiego byłoby zdecydowanie łatwiejsze i bardziej efektywne. Niestety nie umiem malować, a przynajmniej nie na tyle aby miało to sens. Z drugiej strony. model okrętu zawsze można pokazać z różnych stron, czego z płaskim obrazem nie da się zrobić.

Co do samego modelu, to można go sprzedać, WIELOKROTNIE, tak jak filmy muzykę i zdjęcia. Jest sporo serwisów prowadzących takie usługi, dobrze wykonane modele spokojnie można wystawić nawet za kilkaset dolarów i one schodzą.
http://www.turbosquid.com/Search/3D-Models/Watercraft

Przykładowe galerie prac 3D/2D, warto pooglądać, wiele fantastycznych obrazów
http://www.3dtotal.com/index_gallery.ph ... tailsoff=0

Tu w formie tematów forum, najlepsze prace z całego świata
3d
http://forums.cgsociety.org/forumdisplay.php?f=121
2d
http://forums.cgsociety.org/forumdisplay.php?f=137

Mamy też bardzo silną polską scenę 3D i 2D
http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=100
http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=99
http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=128

tak więc, zastosowań jest wiele, tylko trzeba chcieć je poznać. Ja dodatkowo bawię się w konkursy. do tej pory udało mi się wygrać sporo softu, materiałów, textur i 2 lata temu Ipada wifi 64GB: ]
BTW, soft którego używam nie służy do projektowania, to nie jest CAD. Ja robię obrazki, a nie rysunki
pozdr
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Dla kogos kto nie ma pojecia o okretach, budowie, olinowaniu itp. to doskonaly material do nauki - np. dla kogos kto nie ma wyobrazni - przy pomocy samych planow nic nie zbuduje - mi sie to osobiscie bardzo podoba - i widac kunszt modelowania 3D - nie raz juz modelowalem w 3D ale odwalic taki model to juz pierwsza klasa - kto nie wie niech sprobuje, obys sie tylko kiedys podzielil tym modelem - przy okazji co to za program ?
ODPOWIEDZ