Niektóry się odezwał : dziędobryJakub_RC pisze: ↑11 cze 2021, 16:22 ...
i gotowe rozwiązanie, być może znane niektórym tutaj:
...
Warto pamiętać że uszczelka typu simmering posiada dwie strony - główna zasada jest taka, że strona ze zdjęcia powinna być skierowana w kierunku płynu, który chcemy powstrzymać. Oznacza to, że jak będę montował ten element jednak wewnątrz części suchej - uszczelkę trzeba obrócić. Dlatego też zmieniłem materiał na aluminium. Element będzie w sekcji suchej i nie będzie miał kontaktu z wodą. Cięcie kosztów, oszczędzanie materiałów itp.![]()
Chciałbym cóś dorzucić do simmeringów : Otóż, to co napisałeś to prawda i całkiem prawda.
Taka warga powinna być dociskana do wału ciśnieniem cieczy. Tyle, tylko, że na jaką głębokość taki
model się zanurzy ? ... 1 m to chyba góra. Tak więc ciśnienie wody będzie na tyle znikome, że dociśnie
dość słabo wargę do wału. Jeżeli tym modelem będziesz pływał wiele godzin, w co wątpię, to taki simmering
potrafi zebrać część materiału z wału i wtedy woda, która jest materiałem wrednym, dostanie się do wnętrza
modelu. Naprawa może polegać na :
a) wymianie wału i simmeringu - oczywista oczywistość
b) wymianie simmeringu i włożeniu go odwrotnie, tak aby teraz rżnął wał w innym miejscu.
Nie będzie to zgodne z fizyką, ale zgodne z ekonomią i zadziała.
Rozwiązanie 'b' stosowałem z powodzeniem przy naprawie pomp wodnych do pralek automatycznych
typu Polar 663 i 663s. W tych pompach wał był stalowy, hartowany i szlifowany, simmering miał sprężynkę
dociskającą wargę do wału. Było to w latach 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to sprzęt gospodarstwa
domowego jeszcze się naprawiało.
[Edit]
I jeszcze jeden drobiazg :
Aluminium + mosiądz + woda nie jest dobrym pomysłem wystąpi elektrokorozja na styku tych materiałów.
Nie bardzo będzie tu oszczędność. Radzę zmienić tulejkę na mosiądz albo poliacetal.
[End of Edit]
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Pilnie śledzę Twoją relację i bardzo mi się podoba, choć dotyczy Uboota.
Poza tym z dużym ukontentowaniem patrzyłem na półki w Twoim królestwie
zastawione wszelakiej maści pływadłami podwodnymi.
Powodzenia.