Dżonka Pawła

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
mirek

O:Dżonka Pawła

Post autor: mirek »

Bardzo ładna i czyściutka robota.
Paweł nie kombinuj za bardzo z tymi modyfikacjami, modelik już teraz się bardzo ładnie prezentuje.
Pozdrawiam Mirek Rybus
thorn2

Post autor: thorn2 »

Dziękuję wszystkim za pomoc i słowa zachęty! Początkowo chciałem tę dżonke potraktowac jako ćwiczenie przed Granado, i tak w zasadzie jest, ale zaczyna mi krążyć po głowie, czy by nie zbudować wiekszej kolekcji, zwłaszcza po przejrzeniu tych zamieszczonych ostatnio linków.
Mam jedno pytanie- jaka jest właściwie skala tego modelu? Jak sobie wyobrażę wysokość postaci ludzkiej na tym statku, to łatwiej będzie wprowadzić jakieś modyfikacje, typu kosze, skrzynie i inne rybackie wyposażenie. Wczoraj kupiłem w Obi siatkę do okna na muchy, kolor czarny, oczka ośmiokątne- może nada się na sieci?
Pozdrawiam, Paweł
p.s. Dziś znowu posiedzę i prześlę nowe fotki.
thorn2

Praca powoli się posuwa. Kadłub już pokryty, teraz jest to jeżyk chiński :) . Zastanawiam się, czy kołkować też deski na burtach. Kolor kołków dałem teki sam, jak póżniej będzie na całym kadłubie, dzieki temu mam nadzieję, będą tylko trochę ciemniejsze i nie będą zbyt rzucać się w oczy.
Obrazek
thorn2

Późno już, ale jeszcze kilka fotek: kadłub już w kolorze, mała modyfikacja rufy, powoli pojawia się ładownia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Miły widok Paweł.
Bardzo dokładne wykonie.
Można doskonalić swój warsztat nawet
na "nielubianym " przez niektórych Kolegów modelu.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Pawle naprawdę ładna robota która może być przykładem dal innych wykonawców tego prostego modeliku.
Dżonka może istotnie ma wielu przeciwników, ale ilość wykonanych modeli świadczy o tym ,że cieszy się się sporym zainteresowaniem.
Plany modelu rysował Sławek na podstawie rysunków z 1957 r opublikowanych w Modelarzu.
Modelik jest skali 1:50
Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Szkoda, że ja nie widzę...:(
No ale Radka nie będe poganiał, niech se ze spokojem te wirtualną KOGE poskleja.. mam nadzieje, że to nie potrwa tyle co budowa modelu kogi..;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Fajnie, ze udało się zrobić tą ładownię - mała, ale zawsze ;) super wyglądają też wzmocnienia na rufie, a ja czekam na więcej niespodzianek.
Kołkowanie pewnie też jest ok w statkach budowanych przez specjalistów, jednak oglądając oryginalne dżonki klecone przez prostych wieśniaków i niezbyt zamożnych handlarzy, bądź przewoźników, można znaleźć wszelkie sposoby łączeń (raczej nie symetryczne), ale rozumiem, że jest to dżonka z floty jakiegoś bogatego armatora :) Natomiast średnio podoba mi się pokład - jest zbyt sztampowy i chyba nie pasuje do reszty - szkoda :(
Jestem jednak pewien, że reszta będzie extra ;)

(a te plany to może ktoś udostępnić?)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
thorn2

Wczoraj posiedzialem i prace sie posunęły. Za rada Mirka nie będe przesadzał z modyfikacjami. Cieszę się, że i tak mi jakoś wychodzi. Pokład postarzyłem mocno rozcieńczon bejcą 1:1 jasny dąb i grusza. Dość się namęczyłem z rufa, bo mój warsztat to nożyk do tapet, żyletki, kilka skalpeli, dwa "palcowe" wiertełka i papier ścierny, ale "Polak potrafi" :) . Zobaczę dokąd dojdę dziś.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Paweł, to jest na prawdę kawał dobrej roboty. Jak widać efekt może być rewelacyjny mimo tak prostego modelu.
Zauważyłem ,że krawędź listwy ładowni masz prosty, ja odruchowo robiłbym wygięty łukiem tak jak pokład, i wyciągnąłbym ściankę w górę robiąc z niej jednocześnie falochron dla ładowni. Tak postąpiłbym budując łódź naturalnych rozmiarów, aby nie przelewało mi do ładowni. Nie wiem,czy słusznie i jaki był Twój zamiar, czy coś chcesz dobudować.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
ODPOWIEDZ