Drewniana dżonka

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

O:Drewniana dżonka

Post autor: JurekBin »

Spokojnie.
Jest prawie ok.
Po prostu z bukiem się ciężko pracuje. I każdy Ci poleci inne drewno.
Naprawdę odpuść sobie ten buk.
Brzoza i grusza o wiele lepiej brzmi.

bartes123 napisał:
a to fotki z mojego sprzętu tnącego ;]
Do tego jeszcze dremelek kupiony na allegro - ale to wszystko zakupiłem już po maltretowaniu mojej dżonki - po prostu na jej bazie dokonuję zakupów wszystkiego co potrzebuję ;]

....

Nie martw się.
To dopiero początek :whistle:
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

..ciachnąć...
Awatar użytkownika
RomekS

bartes123 napisał:
Co masz na myśli Romku? Czyżby było aż tak tragicznie?

Bartek nie jest źle, budujesz drewniany model z własnych dostępnych materiałów.
Chodzi o to, że szkielet Dżonki nawet z 1 mm kartonu jest już konstrukcją
bardzo sztywną. Przy sklejce jaką zastosowałeś na szkielet jest to konstrukcja
superhiper sztywna. Po dodaniu grubego poszycia będzie ona jak monolit.
Zachęcam do ukończenia modelu bo po pierwsze poznajesz strukturę i charakter drewna,
a po drugie model wychodzi Ci całkiem dobrze.
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Nie poddawaj sie. To czego się nauczysz przy dżonce tego nikt Ci nie odbierze. Jeśli robisz model to pytaj, zakład, że na każde pytanie dostaniesz odpowiedź.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Pierwsze urządzenie to nie samoróbka tylko BARDZO POWAŻNE urządzenie do piłowania (i nie tylko) produkcji ZSRR. Mam takie i cięłem na nim cienkie listewki. Musiałem tylko wymienić tarczę piły bo oryginalna była blaszanką. W drugim urządzeniu spróbuj zastosować patent z pilarek stołowych oferowanych w sklepach Praktikera czy Castoramy. Jest to profil aluminiowy zaciskany po obu końcach blatu. Jak zobaczysz jak to jest wykonane fabrycznie to sobie poradzisz. Wyrzynarka jest OK tylko skombinuj dobre piłki.
Jak na pierwszą konstrukcję to całkiem nieźle dajesz sobie radę zważywszy, że nie masz zaplecza materiałowego. Staraj się robić resztę poszycia z brzozy. Łatwiejsza w obróbce a efekt końcowy będzie zależał od wykończenia bejcą. Nie zrażaj się trudnościami i pytaj jeżeli będą jakieś problemy. Napewno ci podpowiemy. ;)
Mietek

Obrazek
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Mietku - myślę, że Bartes "samoróbka" mówił o drugim urządzeniu, a to pierwsze też pamiętam.
Można było je kupić na bazarze od Rosjan i teoretycznie było wielofunkcyjne - mogło być piła, tokarką i czym tam sobie kto chciał (były różne nakładki). Ja natomiast niezbyt rozumiem zasadę działania "urządzenia do gięcia", no ale może kiedyś do tego dojdę ;)
Co do samego modelu... Przy takim materiale to pewnie można by i gwoździe stosować (zgodne z metodą budowy dżonek) ;) Oglądając TO zdjęcie zacząłem się zastanawiać, czy nie będziesz miał problemu z montażem desek dziobowych, gdyż jest tam taka mała szczelina i docinając deski burt będziesz musiał to uwzględnić, ale z pewnością sobie poradzisz, czekam więc niecierpliwie na dalszy ciąg relacji :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

jaxa napisał:
Ja natomiast niezbyt rozumiem zasadę działania "urządzenia do gięcia", no ale może kiedyś do tego dojdę ;)

Przeczytaj jeszcze raz opis urządzeń , ja nigdzie nie widzę słowa o gięciu
To jest po prostu wyrzynarka z napędem elektro - magnetycznym
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Przyznam, że nie znałem wyrzynarki z napędem elektro-magnetycznym (człowiek wciąż się uczy), a przyrząd do gięcia był pokazany wcześniej, na TEJ stronie.
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Witam po małej weekendowej przerwie. Nie podejrzewałem że ta piła to firmowa, ale w takim razie z tego co Mietek mówił wystarczy lepsza tarcza i problem palonych listewek sięrozwiąże. A co do drugiej piły to właśnie myślałem o takim rozwiązaniu, zastosowałem je w mojej największej pile do pierwego cięcia deski na deseczki. Jaxa - tajemniczy przyrząd do gięcia listewek to deska z trzema gwoździami ;] pokazywał już to podajrze Ataman, ale nie polecał z racji kaleczenia listewki przez gwoździe - buk jednak jest tak cholernie mocnym drzewem, że nic mu nie grozi ;]
Faktycznie w modelu nie uniknąłem mniejszych szparek - jeszcze wszystkiego za dobrze nie wiem, ale okazuje się że maksyma z 5-krotnym sprawdzeniem a nawet 100-krotnym jest jak najbardziej na miejscu. Prace będą kontynuowane, a dżonka ukończona, obiecuję!
Awatar użytkownika
RomekS

bartes123 napisał:
Prace będą kontynuowane, a dżonka ukończona, obiecuję!

I to mi się podoba :woohoo: :woohoo: :woohoo:
ODPOWIEDZ