Zabieram się pomału za budowe własnego Mayflowera.
Po części posłuchałem Waszych rad odnośnie nie budowania z zestawu i wziąłem się za sklejke

Zebrałem dosyć dużo planow instrukcji, że już sam nie wiedziałem, z których budować – ale ostatecznie coś wybrałem i budowa ruszyła.
Pierwsze grodzie papierowe
Potem przerzut na sklejke – pierwotnie miala być 5mm ale skończyło się na 8 wyglada o wiele solidniej
A potem pierwszy montaż i pasowania – to co widać oczywiście nie jest na kleju tylko tak poskładane
I tu moje pierwsze pytania – na co zwrócić szczególną uwagę zaraz na początku przy szkielecie aby później nie było niespodzianek, czego mi brakuje zanim to skleje żeby później nie było problemow z wykonaniem tego np. od razu trzeba będzie pewnie zrobić wycięcia pod maszty, ster itp.
Dodatkowe pytanie odnośnie samego przodu – czy ktoś wie jak powinno się te elementy połączyć – wygląda na to ze jednego mi brakuje ale jeden do niczego mi nie pasuje.
I ostatnia kwestia na teraz – pomału zastanawiam się nad materiałem na poszycie i pokład – z czego radzicie to robić – nie chodzi mi o rodzaj drewna bo to już czytałem tylko gdzie i co kupic i na czym pociąć te deseczki żeby się nie orobić – przyszło mi do głowy np. ze mam trochę odpadow z Barlinka – jest tam klejony pasek 4mm orzecha – może by to jakoś oddzielić i wykorzystać ?