Mayflower by muli9

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
oksal

Re: Mayflower by muli9

Post autor: oksal »

To jest rzut na 3 płaszczyzny klocka na dziób

EDIT: Kacper jesteś szybszy;)
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

hehe A ja pomyślałem a nie napisałem. W zestawie Vasy mam taki sam rys :-) więc pierwsze mi do glowy to przyszło że to klocek a nie to że to zwykła rzutnia :-)
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Dzieki Panowie - jakie to bylo banalne ;) - zyje modelowaniem 3D na codzien a jakos to przegapilem ;)
Jeszcze raz dzieki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
syso1

Post autor: syso1 »

"A co do samego modelu to nie mam motywacji zeby sie bawic w jakies prostsze modele itp. interesuje mnie konkret i na nim chce sie uczyc potem Bounty "

Widzę na zdjęciu PM78(plany modelarskie) sciągnięte z rosjańskiej strony. Zajnwestuj w orginał na allegro teraz jest za 50zł- kup teraz, bo wiesz morze być tak że Misza jedną ręką obsługiwał skaner a drugą trzymał Tamarę za kolano a w takim wypadku ręka morze zadrrzeć i mamy błąd 0,3mm który w realu morze wynosić 2mm. Kup sobie orginał miesiąc poczytaj co i jak robić i dopiero zaczynaj pracę i nie będziesz musiał zadawać takich dziwnych pytań- sam sobie na nie odpowiesz powodzenia w budowie i pozdrawiam –Krzysiek.
Awatar użytkownika
muli9
Kontakt:

Mam 5 roznych planow: Baker, Stevens, Shipways, włoskie i polskie z Gdańska - z kazdym dniem zglebiam je razem i co mnie wkurza ze kazdy mowi inaczej i wiecej jak pewne ze trzeba sie trzymac czegos jednego - szczerze mowiac to nie interesuje mnie 100% odwzorowanie oryginalu bo i tak oryginaly gdzies przepadly dawno temu ale chce zbudowac cos podobnego takiego zeby mi sie podobalo ale na poczatek na bazie Mayflowera. Glownym celem zalozenia tematu juz teraz bylo to, aby juz teraz ktos podpowiedzial jesli cos zle robie - chodzi o takie rzeczy, ktore juz na tym etapie powinny byc zrobione/skorygowane zeby pozniej nie bylo niespodzianek, przykladem moze byc krzywizna po dlugosci, przez ktora model nie dosc ze by nie wyszedl symetrycznie to jeszcze byly by problemy na kazdym pozniejszym etapie.
Pytanie mam natomiast odnosnie 4 otworow armatnich - jedne plany mowia ze wszystkie 4 sa rowno rozmieszczone (ale widac ze jest konflikt z mocowaniem lin drabinki przy przedostatnim) a drugie mowia ze ten ostatni przy rufie jest dalej ale za to problem mocowania linek znika -co radzicie?

Table03.jpg

Mayflower 016.jpg
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

muli9 pisze:Mam 5 roznych planow: -co radzicie?

Kupić wycinankę Shipyarda, powiększyć i zrobić na jej podstawie model.
W miarę prosty na początek. (Potem przy olinowaniu i proste modele dają popalić)
Od tego trzeba zacząć.

Dodano..
Z samych planów model nie powstanie.
Na innych Forach poradzą Ci to samo.

The answers to your wquestion are on the first page of this build log.
Klaus drew his own lines, bulkheads and everything.

http://modelshipworld.com/phpBB2/viewto ... c&&start=0
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 08:11 przez RomekS, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Kolego Muli zrób tak jak ci RomekS radzi i przestań zasypywać nas tymi pytaniami, bo to, co wypisujesz pokazuje ze nie masz zielonego pojęcia o planach i nie umiesz ich czytać,
"(ale widac ze jest konflikt z mocowaniem lin drabinki przy przedostatnim)" :lol:
więc model, który chcesz zbudować będzie zwykłym kaszalotem zresztą widać to już po tym szkielecie, który skleciłeś. Absolutnie nie chcę cię zniechęcić do budowy modeli, ale jak będziesz w ten sposób robił to sam w końcu to pizdniesz i dasz sobie spokój, dlatego zacznij coś prostego na podstawie właśnie wycinanki gdzie są podane wszystkie wymiary i jak budować i pamiętaj najpierw przeleć całe archiwum Kogi, bo w nim jest wszystko a dopiero zadawaj pytania.
Pozdrawiam Kazik :)
myszor

Post autor: myszor »

Muli , bez złosliwości , posłuchaj RomkaS i Kazka .
Oni wiedzą co mówią .
Nie pożałujesz . Modelarstwo to piękne hobby ale i tu trzeba przejść od " pucybuta do milionera" .
Nie obrażaj się tylko zacznij od wycinanki jak nie cierpisz Dżonki :)
Uwierz , bo tak jest :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
muli9
Kontakt:

e tam nie ma obawy ambicje wciąż są a dzięki takim ludziom i wypowiedziom są jeszcze większe :) obecnie jestem na etapie wypełniania przestrzeni między grodziami i poszedłem za rada i obcialem te ogonki ze sklejki zastąpią je olcha a nie długo fotki
Awatar użytkownika
muli9
Kontakt:

Pomalu ruszam z wypelnieniem

model1.jpg
model1.jpg (100.33 KiB) Przejrzano 5764 razy
ODPOWIEDZ