Pierwszy model z drewna
- kagra
Re: Pierwszy model z drewna
Ten spektakl zaczyna już być nudny
.Czesiu,nie zważąj na kąśliwe uwagi "starych pryków".Oni tym się nakręcają.Rób swoje.Masz niezłe początki i niejeden z nich byłby dumny gdyby miał takiego syna.Przed Tobą i Enterprize i... Viktory.Życzę wszystkiego najlepszego i powodzenia.Kazimierz.

-
Witam
Tak więc zaczynam budowę dżonki. Z tektury 1mm zrobiłem już cały kadłub, teraz będę go pokrywać fornirem. Głównie będę używał olchy, część podwodną chciałbym zrobić w ciemnym orzechu amerykańskim, a nadbudówkę z buku. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zepsuł, coś żle wyciąłem i dziób nie chciał mi się odpowiednio zejść ale na pomoc przyszedł papier ścierny i wszystko jest ok
Klejone na bcg i supergluta.

Pozdrawiam
Tak więc zaczynam budowę dżonki. Z tektury 1mm zrobiłem już cały kadłub, teraz będę go pokrywać fornirem. Głównie będę używał olchy, część podwodną chciałbym zrobić w ciemnym orzechu amerykańskim, a nadbudówkę z buku. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zepsuł, coś żle wyciąłem i dziób nie chciał mi się odpowiednio zejść ale na pomoc przyszedł papier ścierny i wszystko jest ok

Pozdrawiam
Pozdrawiam Daniel
Technikum TZN Mechanik Lotniczy klasa 1
-
Witam
Kadłub już prawie gotowy. Teraz nadbudówka, i wyposażenie pokładu. Postanowiłem dodać trochę od siebie, mam nadzieję że Wam się spodoba
Z prawej strony giąłem fornir i wyszły mi dziury, ale z lewej już dociąłem łuki i wszystko zeszło się ładnie. Pokład i burty to olcha, ciemne drewno to orzech a schodki to buk. Dużo się już nauczyłem, wiem co zrobiłem źle, i w następnym modelu mam zamiar tych błędów uniknąć. Muszę trochę popracować nad starannością
Kadłub przed zrobieniem nadburt (nie wiem czy dobrze napisałem) został pokryty lakierem nitrocelulozowym żeby można było usunąć ewentualne wycieki kleju.

Z czego wykonać te cieniutkie patyczki które trzymają żagiel, i są np. na dziobie ? ( z nawiniętymi linami )
Kadłub już prawie gotowy. Teraz nadbudówka, i wyposażenie pokładu. Postanowiłem dodać trochę od siebie, mam nadzieję że Wam się spodoba

Z czego wykonać te cieniutkie patyczki które trzymają żagiel, i są np. na dziobie ? ( z nawiniętymi linami )
Pozdrawiam Daniel
- byku
Czesio55 napisał:
(...) Kadłub przed zrobieniem nadburt (nie wiem czy dobrze napisałem) (...)
Nie jestem pewien, ale owa "nadburta" jest zwana Falszburtą, lub też Nadburciem. Czyli prawie dobrze napisałeś.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bartek B.
Bartek B.