Witaj.
Oczywiście , że lakierownie/ lub olejowanie /powinieneś wykonać po kołkowaniu. Po kołkowaniu będzie jeszcze dużo szlifowania.
Pozdrawiam Kazimierz.
Dżonka na miarę moich możliwości
-
Re: Dżonka na miarę moich możliwości
Cyjanoakryl do drewna?
Nie lepiej patexem albo
Ten drugi bardzo fajny jest.
Nie lepiej patexem albo

- Jarcio
CA to klej i zdecydowanie nie nadaje się do lakierowania chyba, że pisząc o tym miałeś na myśli jakiś inny magiczny, nieznany dotąd specyfik.
- Filip
Pewnie źle zrozumiałem co było napisane w jednym z postów, które czytałem na temat lakierowania. Nie sprawdziwszy czym jest CA uznałem i napisałem, że to lakier
Dzięki za sprostowanie.
Rozumiem, że lakier powinienem wybrać wg uznania czy są jakieś szczególnie polecane?

Rozumiem, że lakier powinienem wybrać wg uznania czy są jakieś szczególnie polecane?
- Jarcio
Zasadniczo nadaje się każdy lakier do drewna. Osobiście unikałbym jednak błyszczących (dżonka to wszak nie jest luksusowy jacht) i poprzestał na matowym ewentualnie satynowym.
- Filip
Dziękuję bardzo za odpowiedź 
Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz. Zrobiłem "jeża", umieściłem wykałaczki w pokładzie robiąc wcześniej dziurki igłą 0.6. Zastanawiam się natomiast jakim narzędziem wyciąć wykałaczki tak aby potem szlifowania było najmniej. Jakieś niewielkie zaokrąglone obcęgi czy może coś innego?
Pozdrawiam,
Filip

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz. Zrobiłem "jeża", umieściłem wykałaczki w pokładzie robiąc wcześniej dziurki igłą 0.6. Zastanawiam się natomiast jakim narzędziem wyciąć wykałaczki tak aby potem szlifowania było najmniej. Jakieś niewielkie zaokrąglone obcęgi czy może coś innego?
Pozdrawiam,
Filip
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Obcinaczki do paznokci.
- Filip
Genialnie, dziękuję!
- Filip
No chyba się nawet udało
jutro przeszlifuję. Nie mogłem się powstrzymać i okleiłem rufę mahoniem
Przepraszam za bajzel
Pozdrawiam,
Filip

Przepraszam za bajzel

Pozdrawiam,
Filip
- Filip
Spiłowałem łebki i... wyszła raczej kaszana. Nie ma tragedii chyba ale też nic ciekawego z tego "eksperymentu" nie wyszło. Zastanawiam się co poszło nie tak i myślę, że może igła była za cienka? Zbyt mały otwór sprawił, że wykałaczka weszła zbyt płytko aby zostawić po sobie łady okrągły kołek?
Opiszę proces i może mnie Koledzy naprostujecie: oznaczyłem miejsce wkłucia ołówkiem, następnie wbijałem w to miejsce igłę prostopadle do płaszczyzny deski. Potem kręciłem igłą wokół jej osi aby dziurka miała ładny okrągły kształt. Szpic wykałaczki zanurzałem w odrobinie Pattexu i wklejałem w otwór. Pattex też okazał się być problematyczny ponieważ mimo niewielkiej ilości nadmiar i tak był przez wykałaczkę wypychany na powierzchnię tworząc grudkę.
Jak to skorygować następnym razem? Większa średnica igły (obecnie 0,6)? Rozcieńczyć klej (w czym rozcieńczać- aceton? woda?)?
Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam,
Filip
Opiszę proces i może mnie Koledzy naprostujecie: oznaczyłem miejsce wkłucia ołówkiem, następnie wbijałem w to miejsce igłę prostopadle do płaszczyzny deski. Potem kręciłem igłą wokół jej osi aby dziurka miała ładny okrągły kształt. Szpic wykałaczki zanurzałem w odrobinie Pattexu i wklejałem w otwór. Pattex też okazał się być problematyczny ponieważ mimo niewielkiej ilości nadmiar i tak był przez wykałaczkę wypychany na powierzchnię tworząc grudkę.
Jak to skorygować następnym razem? Większa średnica igły (obecnie 0,6)? Rozcieńczyć klej (w czym rozcieńczać- aceton? woda?)?
Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam,
Filip