Rexon SS 16A

Czyli warsztat szkutnika
vegelus

O:Re:Rexon SS 16A

Post autor: vegelus »

Zamiast tekstolitu polecam PCV. PCV pozyskujesz bezpłatnie w agencjach reklamowych. Słowa magiczne bardzo proszę, jestem modelarzem, ścinki. Mnie zaprowadzili do raju PCV. Były to dwie wielkie skrzynie wypełnione po brzegi różnej wielkości, grubości i gatunku PCV. Po załadowaniu całego samochodu po dach w skrzyniach nie było śladu mej bytności :)

Co do samego sensu zabawy z maszynką zastanów się ile przy niej spędzisz czasu podczas budowy modelu. Zakładając, że model będziesz budować 1000 godzin to przy wyrzynarce spędzisz około 2 godzin. Wypełnianie i dopasowywanie nowego blatu może Ci zająć więcej czasu niż wykonanie szkieletu do modelu.

Co do brzeszczotów to nie spotkałem się z innymi niż do drewna z zamocowanymi kołkami. Ale widziałem fajny patent do mocowania na takich maszynkach zwykłych brzeszczotów. Na końcach piłki zakręcało się specjalne śruby, które spełniały rolę kołków. Jeżeli takich nie posiadasz to powinieneś skupić swoją uwagę na ich zrobieniu lub pozyskaniu w inny sposób.
Awatar użytkownika
arthx

O:Re:Rexon SS 16A

Post autor: arthx »

@vegelus
dzieki za pomysl - musze wiec poszukac takowych agencji (nie towarzyskich) w mojej okolicy :)

mam takie mocowania zwyklych brzeszczotow - dolaczone byly do maszyny
dlatego tez napisalem ze najlepiej brzeszczoty z kolekami - ale moga byc rowniez zwykle brzeszczoty - byle mialy odpowiednia dlugosc
tak wiec pytanie - jakie polecacie i gdzie kupic

co do wypelnienia - probowalem przyciac jakies testy malych kawalkow - i niestety nie ma podparcia ,
te dziru sa za duze - w dodatki ta plastikowa wkladka jest ponizej poziomy blatu - dlatego chce cos nalozyc na blat z otworem na brzeszczot i jakiec 4 sruby mocujace nakladke na oryginalny blat.
ta moja maszyna to nie jet proxxon za jakis tysiac zl , tylko maszyna za 150 zl - dosc ciezka , nie skacze - jedyna wada dla mnie jest ten stol

pozdr i dzieki
arthx
ODPOWIEDZ