Hunter z Mamoli - mój debiut

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mirek

O:Odp:Hunter z Mamoli - mój debiut

Post autor: mirek »

Owłosienie linek jest dość proste do zlikwidowania
Jeżeli są to linki bawełniane to są dwa sposoby na usunięcie denerwujących włosków .
1. Skręconą linkę przeciągnij przez wosk pszczeli i następnie delikatnie opał na zapalniczką lub innym płomieniem , należy to robić bardzo ostrożnie aby nie przypalić linki.
2. Przygotuj sobie roztwór wikolu z wodą w stosunku 3:1 czyli 3 części wody 1 część wikolu nasącz gąbkę i następnie przeciągnij kilka razy rzez gąbkę swoją lineczkę . po takim zabiegu powieś je z ciężarkiem na kilka godz aby wyschły
Linki po takich zabiegach są trochę sztywniejsze , ale to nie przeszkadza a co najważniejsze nie mają włosków
Pozdrawiam Mirek Rybus
Kloss

Post autor: Kloss »

wosk pszczeli mam w postaci świeczki i wciąż eksperymentuję - niestety kilka linek już spłonęło :)
kiedy nałożę zbyt dużo wosku linka zaczyna przypominać drut :). w skrajnych przypadkach po prostu nakładam rozcieńczony lakier pactra na linkę (tak zrobiłem przy wyblinkach)
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Kloss napisał:
wosk pszczeli mam w postaci świeczki i wciąż eksperymentuję - niestety kilka linek już spłonęło :)

Po prostu do woskowania użyj bezpiecznego źródła ciepła! Choćby porządną suszarkę do włosów, żelazko (jeśli domowe to usuń ślady działalności!), kuchenkę lub opalarkę elektryczną (uwaga na temperaturę!) itp. Nie załatwia to niestety sprawy opalania włosków. Tu albo nabycie wprawy (ćwiczenie na innych linkach) albo zadowolenie się przetarciem linki i położeniem włosków.:unsure:
Przy własnoręcznym kręceniu linek tego typu operację lepiej wykonywać na materiale pierwotnym.:huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kloss

używałem żarówki - też daje sporo ciepła. Oprócz tego, że nieźle daje po oczach :D to efekt nie był powalający... eksperymenty wciąż trwają...
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Ja bym ci proponował metode z wikolem. Sam tak robie liny.Wszystkie małe włoski sie przyklejają i linka jest gładka no i troszke sztywniejsza ale ja uważam ze to ułatwia robienie olinowania w niektórych przypadkach. pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Kloss

witam,
trochę mnie nie było, prace nad modelem stanęły w miejscu, ale pora się przypomnieć :)
Niestety na stare lata dopadła mnie wredna choroba - alergia. Ni z tego ni z owego... po wielu próbach znalezienia przyczyny okazało się, że najprawdopodobniej wina leży ...... w modelu... Najpierw padło na wosk pszczeli, teraz podejrzany jest klej cyjano... dlatego musiałem zwolnić prace w stoczni :(
nowe zdjęcia wiele nowego nie wnoszą ale się nie poddaję (swędzenie palców potrafi być baaardzo upierdliwe...)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kloss

mała aktualizacja... bardzo mała...
do zamknięcia stoczni 2 miesiące a ja nie mogę się pozbierać z tymi żaglami. Materiał okazał się kiepskiej jakości i na dodatek kurczy się jak szansa, że PZPN poradzi sobie z korupcją ;)
no i jeszcze ta alergia...
Obrazek

Obrazek
Kloss

Mała aktualizacja. Żagle nie wyszły rewelacyjnie ale zawiesić je wypada...
Kto wie, może uda mi się jednak ten model skończyć o czasie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kloss

ostatni żagiel na pozycji, teraz pora dokończyć olinowanie... niby sporo już linek zawieszonych a bloczków w pudełku wciąż sporo jeszcze do użycia... Spiderman wymięka...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kloss

udało mi się dołożyć trochę linek. wiele już nie zostało ale teraz muszę wykombinować sposób na mocowanie falkonet - zestawowe rozwiązanie trochę jest koślawe...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ