Korweta ELISABETH

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Sebastian

Odp:Korweta ELISABETH

Post autor: Sebastian »

Witam

Roboty idą dosyć powoli,a poza tym byłem na urlopie i niestety statek został w domu, to oklejanie jest strasznie monotonne
;) więc nie dawałem żadnych zdjęć.

Ostatnio znalazłem preparat do czyszczenia metali kolorowych, może ta fotografia z efektem czyszczenia komuś sie przyda;)
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Sebastian napisał:
. . . . .Przepraszam za słabe zdjęcie, ale na dłubanie przy statku mam czas jedynie wieczorem, a zdjęcia z lampą błyskową wychodzą tragiczne ( refleksy świetlne ). . . . .

Korzystając z aparatu fotograficznego z wbudowaną (nieruchomą) lampą błyskową na stałe, można się ratować stosując swojego rodzaju rozpraszacz w postaci kawałka kalki technicznej, cienkiej folii matowej lub mlecznej, prowizorycznie przymocowanej (plastrem) przed okienkiem lampy i ukształtowanej lekko półokrągło, Osłabi to lekko, bezpośrednio skupiony błysk, dając większe rozproszenie światła. Należy pamiętać o odpowiednim kontrolowaniu odległości, mając na uwadze jednak lekko osłabiony błysk. Przy cyfrówkach można od razu sprawdzić rezultat i ew. skorygować zdjęcie. Warto spróbować!:laugh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
Sebastian

witam

Miedziowanie dobiega końca pozostało jeszcze wykonanie imitacji nitów, ale nie o tym chciałem pisać , a mianowicie znalazłem jeszcze lepszy preparat do czyszczenia miedzi. Trochę to śmierdzi więc nie polecam do stosowania w pomieszczeniach zamkniętych. Cena preparatu bardzo atrakcyjna jedyne 9 złociszy.

Pozdrawiam wszystkich kogowiczów i nie tylko

B) oto wyniki moich eksperymentów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Sebastian

Witam

Miedziowanie zakończone. Czyszczenie preparatem + 2 warstwy lakieru bezbarwnego.
Jeszcze podstawka i zaczynam budowę elementów pokładu.
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Sebastian

tak będzie wyglądał ster.
Oczywiście taśma do poprawy, ale nie wiem z czego zrobić gwoździe na okuciach ( szpilki są za duże )
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Sebastian

Dzięki za poradę

Cieniutkie naprawdę rozjaśnia umysł.
Wstępnie zamocowałem nity, chyba jest dobrze. ( taśma miedziana na sterze do wymiany )

Przeglądałem plany i mam problem, a mianowicie jak wykonać przeszklone okna na rufie, ramy okienne do mojego modelu mają mieć 1cm x 1mm x 1mm jak, a może z czego mam to zrobić ?
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Sebastian napisał

Przeglądałem plany i mam problem, a mianowicie jak wykonać przeszklone okna na rufie, ramy okienne do mojego modelu mają mieć 1cm x 1mm x 1mm jak, a może z czego mam to zrobić ?

To zależy z czego były zrobione ramy w oryginale, myślę że najlepszym materiałem będzie drewno, przekrój 1x1mm nie stanowi problemu:), a to przykład

Obrazek

Z szybami nie powinno być problemu, można zrobić z przezroczystego tworzywa np. z opakowania po owocach itp.
Awatar użytkownika
Sebastian

Witam

Od krótkiego czasu stałem się szczęśliwym posiadaczem PROXXON KS 230 (mini piła tarczowa), mam pytanie, jakiej piły najlepiej użyć do robienia gredingów o wymiarach oczka 1mm x 1mm lub trochę mniejsze np. 0,7mm x 0,7mm. pytanie może wydawać się dosyć naiwne i głupawe, ale ze względu na kurczące się w zastraszającym tempie zasoby drewna owocowego ( następne kilka klocków gruszy już schnie, będą do wykorzystania może za 6 m-cy ) jest w moim przypadku dosyć ważne.

Mam dwie tarcze oto one, która będzie lepsza ?
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Co do gretingów na małym proxxonie.
zobacz mój stary tekst:

http://www.boatmodelling.com/content/view/9/15/lang,en/

Taką piłę potrzrebujesz:

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witaj Sebastian!
Ja z dobrym skutkiem zastosowałem 1mm tarczę do cięcia blachy za parę groszy.Musisz najpierw zrobić oprzyrządowanie do cięcia.Tak jak Ci to Jurek pokazał.Ja najpierw przygotowałem sobie potrzebne listewki a potem po 3 lub 4 naraz nacinałem.Wycinało się fajnie bez łamania ząbków.Jest gdzieś na Forum mój tekst"gretingi raz jeszcze"
Zablokowany